Procesul atacatorului lui Salman Rushdie începe marţi în Statele Unite
Procesul tânărului acuzat că aproape l-a ucis în urma unui atac cu cuţitul pe scriitorul Salman Rushdie, vizat din 1989 de o fatwa (decret religios – n.red.) prin care Iranul cere moartea celebrului autor din cauza romanului său „Versetele satanice”, va începe marţi într-o localitate din nordul statului american New York, informează AFP.
Procesul trebuie să înceapă prin alegerea juriului în faţa unui tribunal din oraşul Chautauqua. Această localitate bucolică din statul New York, situată pe malul Lacului Erie, la graniţa cu Canada, a fost bulversată în vara anului 2022 de acea agresiune asupra scriitorului americano-britanic, născut în India, care şi-a pierdut capacitatea de a vedea cu un ochi.
Hadi Matar, un americano-libanez în prezent în vârstă de 27 de ani, a fost pus sub acuzare după ce s-a repezit asupra lui Salman Rushdie pe 12 august 2022, în timpul unei conferinţe literare, şi l-a înjunghiat pe celebrul scriitor de mai multe ori, provocându-i răni grave la nivelul feţei, gâtului şi abdomenului, transmite Agerpres.
Agresorul a pledat nevinovat în faţa unui tribunal din statul New York. El este acuzat, de asemenea, de justiţia federală americană de comiterea unui „act de terorism în numele Hezbollah”, mişcarea paramilitară libaneză şiită susţinută de Iran.
Autorităţile de la Teheran au negat însă orice implicare în acel atac.
Agresiunea cu cuţitul asupra cunoscutului romancier a şocat lumea întreagă, de la reprezentanţii comunităţii literare şi până la oficialii din capitalele occidentale, care şi-au exprimat sprijinul faţă de Salman Rushdie, un simbol global al libertăţii de exprimare.
„Deci tu eşti”
Însă ea a fost totodată salutată de extremiştii din unele ţări musulmane. Salman Rushdie trăieşte de peste 30 de ani sub ameninţarea unei fatwa prin care Iranul cere asasinarea scriitorului pentru publicarea romanului „Versetele satanice” în 1988.
„Deci tu eşti”, şi-a spus scriitorul, după cum a dezvăluit chiar el, în momentul în care l-a văzut pe agresor. Apărând în public purtând un bandaj pe ochi după recuperarea sa medicală, Salman Rushdie, în vârstă de 77 de ani, a relatat acel atac în cartea sa intitulată „The Knife”, publicată în 2024.
La câteva zile după agresiune, Hadi Matar a fost intervievat din închisoare de tabloidul New York Post, căruia i-a mărturisit că a fost „surprins” de faptul că Salman Rushdie a supravieţuit. El nu a spus dacă a fost inspirat de fatwa emisă de ayatollahul Khomeini, dar a precizat că nu îl „place” pe scriitor şi îi reproşează că „a criticat islamul”.
Potrivit mamei sale, care a făcut declaraţii pentru site-ul tabloidului britanic Daily Mail, Hadi Matar s-a întors „schimbat” şi mai religios după o călătorie întreprinsă în 2018 în Liban, ţara de origine a familiei sale.
Începerea procesului a fost amânată de mai multe ori, iar alegerea membrilor juriului ar putea dura mai multe zile. Salman Rushdie ar putea depune mărturie în timpul procesului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.