Procesul în urma căruia Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte, în urmă cu 35 de ani, ar putea fi reluat
Procesul lui Nicolae și al Elenei Caușescu, executați pe 25 decembrie 1989, ar putea fi rejudecat, după ce ginerele și un nepot al cuplului dictatorial au cerut repunerea pe rol și anularea sentinței.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, cauza se află pe rolul Curții Militare de Apel Bucrești.
Profesorul Mircea Oprean, soțul Zoiei, fiica Ceaușeștilor, invocă faptul că Tribunalul Militar Excepțional care a dispus condamnarea la moarte a socrilor săi era ilegal constituit, întrucât ordinul Consiliului Frontului Salvării Naționale de înființare a instanței ar fi fost publicat în Monitorul Oficial abia la începutul lui 1990.
Generalul în rezervă, Dan Voinea, cel care a scris rechizitoriul procesului soților Ceaușescu, a declarat pentru stirileprotv.ro că procesul a fost unul excepțional în vremuri excepționale:
„Nu mai funcționau legile normale și atunci nu mai putea avea loc un proces după procedurile normale. În acea stare, neexecutarea ordinului putea să îți atragă inclusiv pedeapsa capitală. Putea să te execute pe loc. Noi fiind militari, am executat niște ordine. De exemplu, eu am primit ordin de la un colonel din Direcție să mă duc la Târgoviște să încep acest proces. Aceste ordine trebuiau respectate. Nu puteam să spun nu mă duc.”
Judecătorii militari trebuie să stabilească mai întâi dacă ginerele și nepotul celor doi au dreptul să formuleze calea de atac, întrucât există păreri care spun că doar fiul dictatorului, Valentin Ceaușescu (singurul rămas în viață din cei trei copii ai cuplului Ceaușescu) ar fi în măsură să ceară rejudecarea procesului din decembie 1989.
Curtea Militară de Apel trebuie să decidă și dacă recursul nu a fost tardiv formulat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii