G4Media.ro

Procesul lui Darius Vâlcov a fost amânat din nou: Următorul termen a…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Procesul lui Darius Vâlcov a fost amânat din nou: Următorul termen a fost stabilit pentru 17 septembrie

Completul de 5 judecători de la ÎCCJ a amânat marți, pentru 17 septembrie, procesul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Inițial, instanța a respins toate cererile de amânare a procesului, venite atât din partea avocaților lui Vâlcov, cât și din partea procurorului DNA, și a început judecarea dosarului.

Astfel, apărarea solicitase un nou termen în dosar pe motiv că două dintre judecătoarele care au fost numite în completul inițial, Ioana Bogdan și Gianina Arghir, sunt în concediu, fiind înlocuite de alți doi judecători. Avocații lui Darius Vâlcov au încercat să argumenteze că înlocuirea celor două încalcă principiul continuității, potrivit căruia judecătorii care pronunță sentința, să fie aceiași care administrează și probele. Completul a respins însă amânarea solicitată de apărare.

De asemenea, o amânare a solicitat și procurorul DNA, Elena Grecu, pe motiv că are nevoie de timp pentru a lua la cunoștință de motivele de apel depuse de Darius Vâlcov. Instanța a respins și solicitarea procurorului de amânare, dându-i acestuia 30 de minute pentru a studia dosarul.

Cele mai importante momente ale ședinței de judecată:

  • Ora: 13:48 – Procesul s-a amânat, următorul termen fiind stabilit pentru data de 17 septembrie
  • Ora 13:45 – Inculpații sunt întrebați dacă vor să dea declarații în fața instanței de apel. Răspunsurile inculpaților: Bogdan Timofte: Mă prevalez de dreptul la tăcere / Minel Prina: Nu voi da declarații / Cristian Tomescu: Voi da declarații / Lucian Șușală: Voi da o declarație la finalul procesului.
  • Ora 13:40 – Procurorul DNA spune că este de acord cu vizionarea tuturor declarațiilor date de inculpatul Darius Valcov, nu numai cea din martie 2015.
  • Ora 13.38 – Procurorul mai arată că audierea lui Vasile Blaga nu este utila acestei cauze, întrucât inculpatul Vâlcov a formulat un denunț împotriva lui Vasile Blaga, care a fost clasat.
  • Ora 13:15 – Procurorul DNA: ”În ceea ce privește solicitarea adresată DNA pentru precizarea legată de sprijinul tehnic acordat de SRI, nu am niciun motiv să mă opun. Consider că este inutilă emiterea unei adrese către SRI. Cred că înscrisurile de interceptare nu lasă loc de interpretări, ele au fost făcute de aparatul tehnic al DNA”.
  • Ora 13:13 – Procurorul DNA solicită instanței să admită în parte cererea de probatorii.
  • Ora 13:04 – Tot de la DNA, avocatul cere punerea la dispoziție a suportului optic ce conține declarația lui Vâlcov din martie 2015 și vizionarea în ședința publică. Georgescu susține că, în cadrul declarației de atunci, Darius Vâlcov a recunoscut faptele și a vrut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției și, de asemenea, a solicitat să fie dus la șefa DNA la momentul respectiv, Laura Codruța Kovesi
  • Ora 13:00 – Georgescu cere și emiterea unei adrese către DNA și SRI ca să se comunice informații cu privire la eventualitatea în care au existat activități comune în dosar și care au fost folosite în instanță
  • Ora 12.55 – Avocatul lui Darius Vâlcov cere audierea lui Vasile Blaga, argumentând că Berna a intrat în contact cu Vâlcov prin intermediul lui Blaga. Audierea acestor martori a fost solicitată și în faza de fond, însă completul de trei judecători a respins-o.
  • Ora 12:49 – Avocatul lui Vâlcov solicită, de asemenea, efectuarea unei expertize financiar-contabile la firmele denunțătorilor și la hotelul lui Darius Vâlcov. Cere și audierea unor martori, printre care Nicola Lorena, fosta secretară de la primărie a lui Darius Vâlcov și denunțătorul, Theodor Berna.
  • Ora 12:45 – Adrian Georgescu, avocatul lui Darius Vâlcov invocă nelegalitatea compunerii completului de 3 judecatori, susținând că nu era specializat pe corupție, și cere rejudecarea dosarului
  • Ora 12.31 – Avocata lui Minel Prina: Cerem adresă la DNA și la SRI să ne spună ce probe s-au făcut cu sprijinul SRI, care e menționat în comunicatul de la trimiterea în judecată.
  • Ora 12:29 – Avocatul lui Timofte (inculpat în dosar): Solicităm administrarea probei cu înscrisuri. În apelul depus ne referim la netemeinicie, pe aspecte care țin de individualizarea pedepsei; nu s-a ținut cont de denunțul depus.
  • Ora 12:25: Procurorul de ședință al DNA: Apelul vizează individualizara pedepsei, nu avem probe noi

……

Pe 2 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins solicitarea DNA de preschimbare a termenului în procesul lui Darius Vâlcov, după ce în aprilie judecarea apelului în dosarul în care fostul consilier al premierului Dăncilă a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare a fost amânat cu două luni, până pe 11 iunie, pe motiv că inculpatul nu are avocat.

Decizia a fost luată de același complet de 5 de la ÎCCJ care a amânat pentru 11 iunie dosarul lui Darius Vâlcov, format din judecătorii Claudiu Andrei Rus, Ioana Bogdan, Hermina Iancu, Mirela Popescu şi Ioana Alina Ilie, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Vâlcov nici măcar nu s-a prezentat atunci la proces, ci a trimis instanţei o cerere de amânare pentru a-şi angaja un avocat (detalii aici).

Fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, Dariu Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Decizia de condamnare a consilierului premierului Dăncilă a fost dată în februarie 2018, însă cele trei judecătoare au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

Darius Vâlcov, unul dintre creatorii programului de guvernare al PSD, a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări, mai scrie Agerpres.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei. Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

(La articol au contribuit jurnaliștii Ana Popescu și Alin Ionescu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Hai ca parca au coa… judecatorii asti.

    • Se pare ca nu au …

    • Unde e CATZU, marele „economist”, „finantist” care tragea in pdf / draknea / valkov ??

      „Multinationalele, pe profit de la an la an”

      „Senatorul Florin Citu si-a castigat renumele de specialist in economie dupa ce a contestat efectele masurilor fiscale adoptate de social-democrati. ”

      „Acum, cocotat pe piedestalul faimei construite din latrat, colegul de partid al trompetistului Bogdan „Gura de Aur” vinde banalitati invelite in staniol de proasta calitate. ”

      „PNL nu are un program de guvernare clasic, pentru ca nu este vorba de asa ceva”,

      raspunde micul userist ratacit printre liberali cand e chestionat pe tema preluarii fraielor de la PSD. ”

      „Dar despre ce este vorba, Florinas, lumineaza-ne, ce inseamna guvernare in viziunea domniei tale.”

      „E vorba de a stopa dezastrul si de a corecta unele dintre masuri”.

      Aha, „a corecta unele masuri”…

      Deci, nu pe toate, doar unele sunt usor nepotrivite, cam asta transmiti tu.

      In rest, intelegem ca PSD a facut chiar bine, dovada si ultimele mesaje venite din piata.

      Marile corporatii o duc atat de rau ca de la an la an fac profit tot mai mare, ba unele stabilesc noi recorduri in incasari.

      Lidl si Coca-Cola, pe plus

      Parte a gigantului german Schwarz (din care mai face parte si colosul Kaufland),

      retailerul Lidl a realizat, in 2018,

      un profit net de 412 milioane de lei, la o cifra de afaceri ce a depasit 7 miliarde.

      Valorile sunt mai mari decat acum doi ani, la fel si numarul de angajati, semn ca dezvoltarea Lidl a continuat. In Romania, Lidl are 240 de magazine si 4 centre logistice.

      Bine sta si operatorul belgian

      Mega Image,

      care a crescut cifra de afaceri de la 4,9 miliarde lei la 5,7 miliarde,

      cu un profit de peste 254 de milioane lei.

      Dar sa lasam retailul si sa vedem ce se intampla in sectorul financiar-bancar.

      O stire despre Allianz-Tiriac ne spune ca firma si-a propus sa emita polite de aproape 1,4 miliarde de lei in acest an, rezultat care va depasi nivelul subscrierilor din 2008, cel mai bun an din istoria companiei!

      Allianz-Tiriac a obtinut, in 2018,

      cel mai mare profit net pe piata asigurarilor

      – 134,5 milioane de lei!

      Nu-i uitam nici pe americani.

      De cand a intrat pe piata locala, Coca-Cola a inregistrat anul trecut cele mai mari afaceri, de peste 2,5 miliarde lei!

      Castigul net a fost de 333 milioane, cu vanzari care au crescut cu aproape 9%, sustinute de cresteri pe toate segmentele.”

      https://www.national.ro/news/multinationalele-pe-profit-de-la-an-la-an-659381.html/

  2. Hotie pe faţa si totusi au tupeul sa pledeze nevinovati…

  3. Aha, avocata aia incearca sa scoata probe din dosar, pe motiv ca sunt aduse de SRI. Ordinarilor, valcoave, tot langa draknea ajungi, nu te mai zvarcoli!

  4. Vechile tertipuri, în cazul infractorilor de lux, nu mai miră pe nimeni. Solicitări peste solicitări, de amânări. Avocați plătiți gras, procurori fidelizați, ca să-și facă… treaba. Cinste Instanței că nu a cedat „rugăminților”! Fiat iustiția!

  5. Hai nu ma innebuniti! ICCJ a respins solicitarile de amanare!!!!!!!!! Deci se poate si asa?!

    • Ce nu intelegi?
      Liviu a facut cerere la ICCJ sa-l impacheteze urgent pe darius fiindca are nevoie de el: vor sa faca impreuna programul de hibernare pentru cincinalul ce urmeaza.
      Livache banuie ca nu va sta doar 3 ani si sase luni ci mai multisor, daca intra pe rol si povestea cu fondurile europene delapidate
      Cei trei crai(liviu, darius si radu of madagascar) vor rescrie istoria psd in urmatorii ani…..

    • Deci, inteleg ca Justitia umbla iar cu smecherii! Intai ne anunta ca respinge solicitarile partilor de amanare si apoi amana ea din proprie constiinta?! Ca iar ma enervez!

  6. Darius, te asteapta liviu, cu cafea, tutun si ceva zaibar//
    Deci, te du, nu mai fa mofturi. Vezi ca-i cald, dar ia-ti un laibar//
    Fiindca serile sunt reci si mai bate cate o briza. Dar tu esti obisnuit//
    De cand calci prin cimitire. Vei avea casa de piatra , dupa cat te-ai chinuit//

  7. Hai canalie, iute la zdup!

  8. Din nou un procuror pe-o mână cu borfașul!
    Ca la haimanaua teleormăneză…
    Noroc cu judecătorii,finalmente!

  9. Cine o sa stea la mijloc intre Mazare si Dragnea….?

  10. Septembrie, dar ce an?

  11. Amânați-l până la paștele cailor, poate ia unul și fuge…de tot!

  12. Și până la urmă, de ce s-a amânat ? Că nu se specifică nici un motiv

    • Na, doar nu vrei sa aibe si logica dupa atata munca de documentare…nu vezi cat au transcris saracii reporteri ?

  13. cine-l protejeaza pe tov (gradul?) valkov ?

  14. Tocmai ce mi se părea în sfârșit că judecătorii vor avea tupeul să îl trimită pe acest nenorocit la locul lui. Hai băieți cât de greu poate fi să îl trimiteți pe acest uzurpator lângă daddy și măzărike. Prafu să se aleagă de ei.

  15. Tocmai a scăpat Elan Schwartzenberg, prin jocul prescripţiei.

  16. Si uite asa, cu ajutorul concret si neprecupetit al judecatorilor„independenti„ ai Romaniei, Valcov va scapa de condamnare prin prescrierea faptelor.

    • nu cred ca scapa. la fel se zicea si de dracnea. da, e posibil sa scape, nu neg. dar totusi nu as fi convins.

  17. Poate ca a fost dorinta lui nea Vaselina, aceea ca Darius sa ajunga In Penitenciar imediat dupa inceperea anului scolar. Daca pe Liviu l-a acceptat imbracat in tinuta lejera si cu ursuletul de plus in brate, asta nu inseamna ca a uitat cat de atras s-a simtit dintotdeauna de uniforma scolara…

  18. Este rau ca s-a amanat. Valcov trebue pedepsit aspru pentru ca este promotorul codului fiscal din 2015 care ne-a adus cresterea economica exploziva din ultimii ani, dar si pentru ca a atacat frontal coruptia transfrontaliera a multinationalelor vest-europene. Securistii trebuie sa-si ia in serios rolul de tradatori si sa se miste repede pentru a corupe judecatorii. Doar asa Romania poate dovedi ca nu abandoneaza pozitia sa de colonie periferica a Europei!

    • Ce șpăguță grasă încasa buhăiatul ăsta fălcos, țigan de Slatina !!! Auzi frate : unmiliondouăsutedemii de lei o dată, trei milioane altă dată…numa bani cash. Mă și mir că brunetul ăsta,știa să numere până la milion fără să se încurce.
      Pe urmă a venit Labinia plus tata socru,și se jurau pe la instanță că purcoiul ăla de bani nu e mită ci era de fapt cinste de la nuntă plus de la botezul bitănguțului…Tupeu de tupeu pe ei.
      Frate, bostănarii ăștia de la Olt nu se complicau cu mărunțis,jucau în liga mare.
      Eu zic că 8 ani la țambal,e prea puțin .

    • Victoraș, da’ proastă „instalație” a mai fost la kr mă-tii.
      Iaca…creștere explozivă…vezi să nu-ți bubuie capu !

    • Dan Capitan de Malai, vajnic postac la datorie al Securitatii. Sunt de acord cu limbajul vostru vulgar. Arata din plin dimensiunea excrementiala a Securitatii, o necesitate absoluta in misiunea tradatoare de anihilare binevenita a elementelor acestui neam dupa modelul anilor ’50. Doar asa Romania poate dovedi ca nu abandoneaza pozitia sa de colonie periferica a Europei! in sfarsit reusim ce nu au reusit sovieticii la jumatatea veacului trecut. Transformarea Romaniei intr-un stat vasal. Multumim din plin slugoilor securisti.

    • Victore, vezi ca ti s-a blocat capul!

  19. Păi s-au respins cererile de amânare, dar totuși s-a amânat 3 luni. Bravos nene.
    Și încă ceva: duduile alea două, sunt în concediu,deși vacanța judecătorească incepe pe 1 iulie ?!?
    Oricum la câte chiftele au introdus ăștia din Ciuma Roșie in „legile justiției” în conivență cu onorabila KKR, dacă o madam judecătoare se duce la budă, completul e nelegal constituit. Dacă merg doi sau mai mulți magiunstrați, atunci e clar, procesul musai trebuie rejudecat pentru că s-a încălcat principiul „trage apa la closet când te kci, nu fi poet” statuat de KKR, Komisia de la Videle și Șparlamentul lui NiciolicheA .

  20. Auzi-l mă și pe ăla cu „corupția transfrontalieră”…Viktor…Ray Ban.
    Bă nărodule, ăsta cu minunea de cod fiscal lua șpagă în interiorul frontierelor, bă ciripampoi . Milioane de roni.
    Creșterea economică explozivă a p.lii , în 2015.
    Bă tu de sub ce piatră ai ieșit ?

  21. aceeasi mizerie

  22. Mai Victor, da sa-l pedepseasca dar tu sa restitui cresterea venituluii obtinut
    pe vrmea cand PSD era la putere ( inclusiv Dragnea )