Procesul lui Roger Stone: Procurorii cer până la nouă ani de închisoare / Fostul consilier al lui Trump este acuzat că a mințit Congresul în legătură cu amestecul rus la alegerile din 2016
Procuratura a cerut condamnarea la şapte până la nouă ani de închisoare a lui Roger Stone, un fost consilier al lui Donald Trump, găsit vinovat în noiembrie de faptul că a minţit Congresul în cadrul anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile americane din 2016, relatează AFP, citat de News.ro
Acest consultant politic controversat, în vârstă de 67 de ani, urmează să-şi afle sentinţa la 20 februarie.
El a fost găsit vinovat de faptul că a minţit Congresul cu privire la contacte pe care le-a avut cu organizaţia WikiLeaks pe tema unor e-mailuri democrate piratate în campania alegerilor prezidenţiale din 2016.
În recomandări cu privire la pedeapsă prezentate unui judecător federal luni, procurorii au cerut între 87 şi 108 luni de închisoare.
”Roger Stone a obstrucţionat ancheta Congresului cu privire la amestecul rus în 2016, a minţit sub jurământ şi a intimidat martori. Iar atunci când infracţiunile sale au fost dezvăluite prin aceste inculpări în acest dosar, el şi-a afişat dispreţul faţă de acest tribunal şi domnia dreptului. Din aceste motive, el trebuie pedepsit”, scriu procurorii.
Acest om loial preşedintelui american este unul dintre cei şase membri ai anturajului mai mult sau mai puţin apropiat al lui Donald Trump care au fost condamnaţi în urma anchetei ruse conduse de către procurorul special Robert Mueler, care a afectat prima jumătate a mandatului miliardarului republican.
În primăvara lui 2019, Robert Mueller a prezentat un raport de aproape 450 de paginii în care îl dezvinovăţeşte pe Donald Trump de acuzaţii de complicitate cu Moscova.
Însă Mueller nu a fost în măsură să-l dezvinovăţească de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.
Context
Reamintim că Roger Stone, fost consultant politic pentru Trump, a recunoscut că a comunicat cu hackerul rus Guccifer 2.0 prin mesaje pe Twitter înaintea campaniei electorale prezidențiale din SUA. Guccifer 2.0, hacker-ul care susţine că a furnizat WikiLeaks emailurile furate de la Partidul Democrat din SUA înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, ar fi agent al serviciului secret al armatei ruse , temutul GRU, scriu publicaţiile The Daily Beast şi SCmagazine. Guccifer 2.0 s-a prezentat în 2016, când a comunicat public în premieră, drept un hacker român.
Dovada apartenenţei la GRU ar fi fost găsită de serviciile secrete americane în momentul în care Guccifer 2.0 a omis sa activeze o măsură specifică de protecţie în timpul comunicării externe, scriu publicaţiile citate.
Roger Stone a vizitat și România în iunie 2017. La acel moment, HotNews.ro scria că Stone ar fi venit la București la invitația unui om de afaceri pe filiera PSD – Dragnea, iar consultantul politic n-ar fi avut întâlniri oficiale, vizita sa urmărind interese strict politice.
Profil
Roger Stone este un lobbist și consultant politic, cunoscut pentru crearea strategiei „studiază opoziția”. Această strategie presupune colectarea informațiilor despre oponenții sau adversarii politici pentru discreditarea acestora.
Informațiile pot include detalii biografice, legale, medicale, educaționale, financiare sau orice altceva care i-ar putea discredita pe adversarii politici. Toate informațiile colectate astfel sunt folosite într-o campanie publică, în special în timpul campaniilor electorale, pentru a-i compromite în fața electoratului.
Stone a mai colaborat cu doi foști președinți republicani, înaintea colaborării cu actualul președinte Donald Trump: Richard Nixon și Ronald Reagan. Stone s-a descris ca un „jucător murdar”, iar motto-ul său de lucru a spus că este „atacă, atacă, atacă – niciodată nu te apăra” și „nu admite nimic, neagă orice, și lansează contraatacuri”.
Stone a părăsit formal campania lui Trump în august 2015. Cu toate acestea, el a fost parte din investigațiile procurorului Mueller. Doi dintre foștii colaboratori ai lui Stone au declarat în cadrul investigaților derulate de Mueller că acesta a vorbit cu Julian Assange, deținătorul WikiLeaks, în primăvara lui 2016 pentru a primi email-urile lui Hillary Clinton, care apoi au fost folosite pentru a discredita campania electorală a candidatei Partidului Democrat.
Roger Stone a fost subiectul unui documentar realizat de Netflix în 2017, Get Me Roger Stone, în care subiectul a fost implicarea lui Stone în campania electorală din 2016 a președintelui Donald Trump. În documentar se sugerează că atunci când Trump a candidat pentru prima dată la președenția Statelor Unite în 1998, Stone era un lobbist angajat pentru afacerile cu cazinouri, la vremea aceea Trump deținând un lanț de cazinouri în Statele Unite.
Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii