G4Media.ro

Procesul lui Victor Micula pentru uzurpare de calităţi oficiale a încetat din…

Foto: Victor Micula jr. / Instagram

Procesul lui Victor Micula pentru uzurpare de calităţi oficiale a încetat din cauza prescripției. Fiul miliardarului orădean a fost acuzat de procurori că s-a dat drept polițist

Prescripţia l-a scăpat pe Victor Micula de dosarul penal pornit pe numele lui în 2020, pentru uzurpare de calităţi oficiale după ce a participat la o percheziţie utilizând cagulă şi geacă de poliţist.

Hotărârea a fost pronunţată, vineri, de Tribunalul Bihor şi îl vizează şi pe poliţistul care l-ar fi implicat pe Micula în acţiune, Ovidiu Vaida, agent în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea şi inculpat şi el pentru complicitate.

Cazul lui Victor Micula fost trimis în faţa instanţei de judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi priveşte un incident din noaptea de 16/17 noiembrie 2018, când tânărul milionar orădean a fost cooptat într-o acţiune poliţienească de prindere în flagrant a interlopului Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan.

Conform rechizitoriului întocmit în acest caz, pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat în seara respectivă pe agentul de poliţie Ovidiu Vaida, în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi poliţişti locali.

Victor Micula a participat la urmărirea lui Mărginean, îmbrăcat cu geaca de poliţist şi o cagulă care i-au fost date de Vaida şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, el a percheziţionat pasagerul din maşina interlopului, a căutat în portbagaj, iar ulterior s-a dus cu chipajulul şi la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde lui Mărginean i-au fost recoltate probe biologice. În final, Micula a avut acces şi în sediul Poliţiei unde a putut a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri.

În timpul cercetărilor, procurorii au descoperit că Micula primea deseori favoruri din partea unor poliţişti orădeni. Ca atare, investigaţiile s-au extins şi, până la finalul anchetei, în dosar au fost inculpaţi în total patru agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Pe lângă Ovidiu Vaida, acuzat că l-ar fi implicat în acţiunea din noiembrie 2018, s-au ales cu acuzaţii penale agenta Camelia Erdei, care i-ar fi dat informaţii și care l-a lăsat să acceseze baza de date a MAI, precum și subofiţerii Alin Zanca și Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp, acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au „iertat” pe Micula de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători.

Cazul lui Victor Micula a fost trimis în judecată în decembrie 2020, dar dezbaterile au început abia în septembrie 2022, după ce dosarul a trecut de filtrul judecătorilor de Cameră preliminară. Câteva luni mai târziu, în mai 2023, procurorul de şedinţă a cerut „ruperea” dosarului, pentru ca partea care privea infracţiunile de uzurpare de calităţi oficiale şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale să se poată soluţiona mai repede. Asta pentru că, a arătat el, respectivele infracţiuni, sunt pedepsite cu închisoare de la de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar răspundere penală urma să se împlinească în noiembrie 2023.

Tribunalul a admis solicitarea, dar avocaţii milionarului au găsit metode pentru a tergiversa cazul până la prescriere. În septembrie 2023, ei au cerut audierea interlopului “percheziţionat” de Micula, Alin Mărginean, care era plecat din ţară, iar judecătorul a dat curs solicitării emițând un ordin european de anchetă, pentru găsirea lui. Răspunsul nu a mai venit. Dezbaterile au fost amânate întâi pe 7 decembrie 2023, apoi pentru 22 februarie 2024 şi în final pentru 18 aprilie când judecătorul a decis că audierea lui Mărginean nu mai e necesară, declarând închise dezbaterile şi intrând în deliberări.

Verdictul s-a pronunţat vinerea trecută, pe 31 mai, când judecătorul a decis încetarea procesului penal, dat fiind că Victor Micula şi Ovidiu Vaida nu mai puteau fi traşi la răspundere pentru faptele lor din iarna trecută. Hotărârea judecătorească poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Soluţia aduce în atenţie încă un amănunt: deşi în caz de prescripţie, amnestie ori dacă partea vătămată dintr-o cauză penală îşi retrage plângerea, legea le permite doar celor acuzaţi să solicite continuarea procesului penal pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia, cei doi nu au uzat de acest drept. Dimpotrivă, ei au cerut expres judecătorului să constate că a intervenit prescripția răspunderii penale şi să înceteze procesul, conform datelor din hotărâre.

Micula a mai fost salvat de prescripţie într-un proces pornit pe numele său în 2022 pentru instigare la fals în declarații după ce şi-ar fi pus amicul să îi arunce autoturismul Mercedes G 500 într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, iar apoi să mintă la Poliție că a avut un accident, pentru ca el să-şi poată încasa asigurarea de 275.000 euro.

Judecătoria Beiuș a dispus pe 1 martie, în acest an, încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescriere a faptei, notând că firma de asigurări s-a împăcat cu inculpații în timpul urmăririi penale. Sentinţa Judecătoriei Beiuş a rămas definitivă.

Milionarul rămâne judecat, tot la Tribunalul Bihor, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic, alături de Claudiu Rengle – în prezent pensionar, acuzat de abuz în serviciu, Camelia Erdei – căreia i se impută acces ilegal la un sistem informatic, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, dar şi complicitate la două fapte de acces ilegal la un sistem informatic şi Alin Claudiu Zanca – acuzat de complicitate la instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu;

Într-un alt proces, pornit la Judecătoria Oradea, în care era acuzat că a cumpărat arme şi muniţie pe numele altor persoane şi că a tras cu o puşcă de asalt de pe un pod din Oradea, Victor Micula a fost condamnat definitiv, pe 17 mai, el a fost condamnat definitiv la 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare plus 90 zile de muncă în folosul comunităţii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Judecătorii de ce mai primesc pensii speciale, pentru tergiversarea proceselor? Unde este responsabilitatea?

    • Stai linistit ca daca faceai tu fapta, erai condamnat dupa 2 luni. Is rapizi ei de fapt, doar cand coruptia e in floare… ce sa faca si ei saracii? Doar nu si-or risca bunastarea…

    • @Michi-D.
      Exact din acest motiv primesc pensii si salarii speciale. Ca sa actioneze cum trebuie cand face buba unul „special”.

  2. inca o kkare a PSNLUMDR pe capul omului cinstit

  3. Justitia in Romania nu are nimic de a face cu dreptatea ci numai cu respectarea procedurilor. Prin urmare daca ai un avocat bun poti sa scapi de orice dar sti cum functioneaza procedurile.

  4. „Rrromania norrrrmaaaaaalaaaaa”

  5. Un proces ca acesta durează maxim 30 de zile in Statele Unite. Nici măcar procesul in care a fost condamnat Trump nu a durat mai mult și acolo erau inginerii financiare, in Romania ar fi durat 10 ani dacă nu ar exista prescripție.

  6. Stupefiant