G4Media.ro

Procesul Microsoft 2 se reia de la zero, la Instanța Supremă, după…

Procesul Microsoft 2 se reia de la zero, la Instanța Supremă, după pensionarea unei judecătoare

Instanța Supremă a decis reluarea de la zero a cercetării judecătorești în procesul ”Microsoft 2”, în care fostul ministru Gabriel Sandu, alături de oamenii de afaceri Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Călin Tatomir sunt acuzați de DNA că au prejudiciat statul cu peste 50 de milioane de euro. Dosarul a fost trimis în judecată în 2017 și până acum au avut loc peste 30 de termene, în cadrul cărora au fost audiați mai mulți martori.

Motivul reluării judecății este înlocuirea judecătoarei Geanina Arghir, care s-a pensionat, cu Alexandra Rus, a precizat pentru G4Media.ro Alexandru Chiciu, avocatul care îl reprezintă pe Călin Tatomir.

La sfârşitul lunii septembrie 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Claudiu Florică, fostul jucător de tenis Dinu Mihail Pescariu şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL.

Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică – instigare la abuz în serviciu, iar Călin Tatomir este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea lui Claudiu Florică şi a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

  • „În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro”, mai spun procurorii.

DNA arată că, în urma înţelegerii avute de Pescariu şi Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”.

  • „Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte şi firma Dim Soft SRL. De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitaţie, Gabriel Sandu ar fi menţinut condiţiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG”, susţin anchetatorii.

Astfel, notează DNA, s-ar fi impus condiţii conform cărora la licitaţie puteau participa doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip şi peste o anumită valoare şi care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condiţiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL, indică procurorii.

În vederea stabilirii condiţiilor restrictive de participare la licitaţie prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică ar fi avut mai multe întâlniri cu Sandu pentru a-i transmite ce să se insereze în caietul de sarcini.

Anchetatorii mai notează că, în urma câştigării licitaţiei publice, a fost încheiat un contract de furnizare de produse între MCSI şi consorţiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte şi Dim Soft SRL, iar valoarea totală a contractului ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344 euro.

Prejudiciul reţinut este în sumă de 51.396.344 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor (90.182.344 euro) şi suma care a fost facturată de SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în acelaşi cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

 

Alte procese reluate după pensionarea unor judecători din complet

În Noul Cod de Procedură Penală nu există o reglementare clară care să arate cum decurge procesul în cazul pensionării unui judecător, prin urmare și în alte procese Instanța Supremă s-a raportat la cazul judecătoarei Ana Maria Dascălu, două hotărâri ale CEDO, ambele din 2014, Cutean versus România, Beraru versus România și P.K. versus Finlanda și au decis reluarea spețelor de la zero, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro. Pe lângă absența unei reglementări, nu există nici practică unitară la nivelul instanțelor.

Problema privind pensionarea unui judecător și reluarea dosarelor a ajuns în atenția publică în 2017 . Atunci, Ana-Maria Dascălu, magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție și membru al unui complet de trei judecători, a făcut cerere de pensionare, ceea ce a dus la reluarea judecății în cauze notorii, precum procesele lui Liviu Dragnea (dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman), Călin Popescu Tăriceanu (dosarul „Ferma Băneasa”) și Gabriel Oprea (dosarul „Limuzina”).

Și în cazul Colectiv magistratul desemnat inițial s-a pensionat pe parcursul procesului, însă judecătorul care a preluat cauza a decis, după consultarea părților, să nu reia de la zero dezbaterile.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Dubios…..Se va taragana pana se prescriu faptele…..

    • O sa ajunga Microsoft sa dea moka Windows-ul si Office-ul pentru ca oricum cele de pe Linux sunt moka iar noi, românii, tot ca proștii vom mai spera ca vom recupera banii aruncati aiurea.
      Daca g4media ar avea obraz ar adresa o intrebare pe 544 ministerului public sa aflam cat cheltuiesc ei pe licente Microsoft

    • Ce lege de rahat avem in Romania…
      Nu ar fi frumos sa schimbe cineva legea, incat la procesele unde un judecator se apropie de pensionare, cu 6 luni inainte de pensionare sa se numeasca un judecator suplimentar in complet. Judecatorul are timp pana la pensionarea colegului sa citeasca toate depozitiile, sa citeasca stenogramele procesului, sa vada dovezile. Apoi judecatorul care se pensioneaza iese din proces si cel de rezerva ii preia atributiunile. Fara tergiversari sau reluari de proces.

    • @tiberiu, foarte probabil nu se doreste ca justitia sa functioneze, rejudecarea declansata de pensionarea judecatorilor este exploatata la maxim de corupti. Doar in procesele lui Dragnea au fost 2 cazuri de pensionare, la fel i s-a „intamplat” si lui Tariceanu.

  2. de asta trebuiesc pensii speciale pt tov judecatori si procurori ca sa faca scapati toti hotii
    florica si pescariu mereu in prim )plan da’ nu-i deranjeaza nimeni

  3. Ftv…..a morții mamii lor de judecători…..Si mai vor pensii speciale….pentru ce jeguri ordinare? Pentru ce…..sunteți mama in mana cu hoții. La pușcărie cu voi. Geanina Arghir și toți că tine

  4. La ritmul proceselor barosanilor se pensionează toți magistrații…

  5. Copii alintati de Dinca sa vi-i vad la toti legiuitorii si nelegiuitii.

  6. Tot mai multe semnale de bine din partea justiției independente. Pe fiul lui Sile Cămătaru l-au eliberat din arest după ce l-au prins de 3 ori în decembrie conducând sub influențe necunoscute, că de, nu s-a lăsat înțepat și apoi l-a mai și cuțitat pe unul în fața unui club. Acum, hai să rejudecăm, că oricum vine pensia, frățică!

  7. Cum sa nu iubesti „justitia” romana si cum sa nu fii de acord cu pensiile lor speciale „absolut meritate”??

  8. Semnalul a fost dat.Magistratii trebuie sa-si faca plinul din timpul „vietii” ca sa aiba ce cheltui la pensie.Asta au vrut pedelacii, inalbirea, mai devreme sau mai tarziu, a tuturor coruptilor.Ne dam mare la UE, iar prin spate ii spalam.Politica lui Ceasca cu Nixon.

  9. La anul și la mulți ani!

    Acum care e scuza? Că dictatorul e la pușcărie. Nu trebuia justiția să meargă ca unsă? Oh, wait…

  10. N-are nimic, pensii speciale sa fie pentru oamenii astia speciali.

  11. Si cand te gandesti ca sute de mii de idioti au iesit in strada sa apere Justitia si DNA-ul, te apuca plansul. Fac pariu ca multi dintre imbecilii care comenteaza pe acest site au fost in Piata V. Acum injura ceea ce au aparat in strada. Ce oameni imbecili…

    • Au apărat procurorii nu judecătorii. Faci o confuzie. Au ieșit pentru Kovesi nu pentru Savonea.

    • Au apărat Justitia, nu justitiarii! Au apărat legile, nu masacrarea și schimbarea lor in favoarea borfașilor!
      Degeaba își face DNA isi face treaba daca judecătorii cirupti trag de procese și judeca in favoarea borfașilor !

  12. o tara de pensionari si de corupti care „traiesc” pe spinarea unor naivi ….

  13. Probabil pentru acest fapt vor magistrații pensii speciale sau indemnizații de serviciu, cum naiba se cheamă. Procese tărăgănate, reluate, rejudecate etc, până se ajunge la prescripția faptelor, nu-i așa distinși magistrați! Mulți borfași corupți au zburdat și zburdă în voie, devalizând resursele publice pe față, fără a fi trași la răspundere de nimeni, dar trăiască pensiile speciale, nu-i așa? Faceți-vă treaba, curățați-ne de corupție sau măcar diminuați-o și abia mai apoi veniți cu pretenții de astfel de pensii. Până atunci, capul jos, muncă multă și pușcării pline de corupți. Mai întâi munca, iar mai apoi răsplata. Soluționați marile dosare, nu le treceți la naftalină sau vă faceți că le judecați, lăsați privilegiile. Hai la treabă: așteptăm vinovații în toate dosarele arhicunoscute.

  14. Bun schimba cineva prevederea cu a nu se rejudeca cauza daca intra un magistrat la pensie? Tipati ca fraierii La judecatori dar nu vedeti politicienii ce legi si au facut cu aprobarea si concursul magistratilor tot politici ai CCR ului?

  15. Dar la anularea sau prelungirea termenului de prescripție a faptelor penale în special cele care au adus atingere siguranței naționale nu se gandesc ai noștri conducători? Nu că ei ar fi furat ceva.

  16. Fmm de nesimțiți!
    Trebuie platiti funcție de procesele judecate și terminate, să vezi atunci productivitate!
    ăștia se fac ca muncesc, timp și bani, f mai bani, pierduti ( atât prin nerecuperarea prejudiciile, cât și prin costurile uriașe de judecată pe ani de zile-ca , deh, justiția „independenta” trebuie bine plătită).
    Apropo , la ce varsta se pensioneaza? Cand a fost repartizata judecator pe acest proces nu știa că se apropie de pensie? Sa i se imputa toate cheltuielile pt perioada pierdută! Tara meșterului Manole
    Incredibil, numim judecători care pensioneaza cate unul, din an in an, și nu se mai termina nimic niciodată!

  17. Traiasca Sfanta Prescriptie!

  18. Vom sărbători centenarul ”revoluției” și marile dosare nu se vor fi rezolvat. Pe magistrați îi interesează doar pensiile nu adevărul.

    • CAND O FACE PLOPUL PERE SI RACHITA MICSUNELE!!! Si, l au asasinat ca sa i inchida DRACULUI GURA….SA NU MAI AUDA VULGUL CINE SI CE TRADEAZA!!!!!IAR EU CA PROASTA,LAUZA(NASCUSEM BAIATUL,VICTOR,BINEINTELES????,stateam gura casca la procesele REGIZATE DE NOII ASASINI DE CURTE VECHE!!!!! BAGA S AR DRACII IN BURDIHANELE VOASTRE,NABABI DIHOCATI….

  19. Dar de marii protejați gen: Dan Grigoriu, Dan Stratan care continua sa fie privilegiați, de ce nu se atinge nimeni? Fiecare a realizat $sute de milioane din contracte cu statul, bani pe care ii cheltuie prin strainatate – ei, beizadelele lor, amantele.
    Acolo’s banii tai, dragi pensionari cu 1300 RON pensie!
    Nimeni nu vorbește despre sutele de mari corupți, in ciuda dovezilor clare ca aveam de-a face cu cazuri de trafic de influența, access ilegal la informații privilegiate, favoritism si frauda.

    Stratan, după ce ca a fost plătit cu €50 milioane pentru un studiu de fezabilitate care nici nu cred ca a fost folosit, inca mai e abonat la contracte cu statul prin firme interpuse de consultanta care denaturează mediul de afaceri si sunt ilegal favorizate de ministere! Asta este marea problema: corupția persista si este protejata!
    Firmele lor nu au certificările si experiența necesară in niciun domeniu din zecile de domenii in care li se dăruiesc contracte (inclusiv de DNA, Minisiterul Justiției si MAI). Sunt declarate câștigătoare cu nerușinare, in timp ce experti romani cu experiența internațională si certificări sunt descalificați pentru niște absurdități. Indivizii astia nerușinați, nu doar ca sabotează mediul de afaceri si se îmbogățesc ilegal, dar fura si dreptul populației de a beneficia de servicii de calitate.

  20. Daca nu se reuseste cu prescrierea, se pensioneaza judecatorii. Daca nu se pensioneaza intra SS pe fir.

    Singurul proiect adevarat al „clasei” politice pentru romania: „Scapam toti!”. Adica ei.

  21. Ca popor singura modalitate de a mai scapă de marii corupți este de a-i raporta la OLAF. Dacă ai informații despre un caz de de fraudare a licitațiilor aferente proiectelor finanțate prin fonduri europene, raportează aici cazul: https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_en

    Mulți din marii corupți au continuat sa câștige ilegal contracte cu statul finanțate inclusiv prin fonduri europene. Dacă erau contracte doar din fonduri bugetare, furtul se producea nestingherit din banii populației, iar pe autorități le durea in cot!

    Cu OLAF-ul nu le mai merge; OLAF-ul își protejează interesele financiare si va pune presiune pe autoritățile naționale sa-i pedepsească vinovații. Nu ca pana acum cand mișeii tărăgănau cazurile pana se prescriau.

  22. CAND O FACE PLOPUL PERE SI RACHITA MICSUNELE!!! Si, l au asasinat ca sa i inchida DRACULUI GURA….SA NU MAI AUDA VULGUL CINE SI CE TRADEAZA!!!!!IAR EU CA PROASTA,LAUZA(NASCUSEM BAIATUL,VICTOR,BINEINTELES????,stateam gura casca la procesele REGIZATE DE NOII ASASINI DE CURTE VECHE!!!!! BAGA S AR DRACII IN BURDIHANELE VOASTRE,NABABI DIHOCATI….

  23. CAND O FACE PLOPUL PERE SI RACHITA MICSUNELE!!! Si, l au asasinat ca sa i inchida DRACULUI GURA….SA NU MAI AUDA VULGUL CINE SI CE TRADEAZA!!!!!IAR EU CA PROASTA,LAUZA(NASCUSEM BAIATUL,VICTOR,BINEINTELES????,stateam gura casca la procesele REGIZATE DE NOII ASASINI DE CURTE VECHE!!!!! BAGA S AR DRACII IN BURDIHANELE VOASTRE,NABABI DIHOCATI….

  24. Păi e oarecum normal: nu se mai acordă suport pentru Windows 7, judecătoria se upgradează la Windows 10, automat alt proces, nu?
    O să fie un proces nou, pe 64 de biți.

  25. Justitia serveste mxxie romanilor