G4Media.ro

Procuratura de la Seul anchetează doi foști directori ai serviciilor de informații…

Sursa foto: Pxfuel.com

Procuratura de la Seul anchetează doi foști directori ai serviciilor de informații sud-coreene pentru presupuse iregularități în favoarea Phenianului

Procuratura sud-coreeană a anunţat joi că va ancheta doi foşti directori ai Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) pentru presupuse iregularităţi în gestionarea a două incidente legate de Coreea de Nord care au avut loc în mandatul guvernului liberal anterior şi care se presupune că ar fi încercat să mulţumească Phenianul, transmite EFE, citată de Agerpres.

Biroul procurorului din Districtul Central din Seul a informat că anchetele îi vizează pe Park Jie-won, director al NIS până la data de 11 mai, şi pe predecesorul său Suh Hoon, cei mai înalţi oficiali responsabili de serviciile secrete în timpul administraţiei preşedintelui Moon Jae-in.

Procurorii cred că aceste iregularităţi aveau ca scop să nu inoportuneze regimul nord-coreean, pentru a nu afecta procesul de dialog intercoreean şi privind dezarmarea început în 2018.

În ajun, NIS l-a denunţat pe Park, care este acuzat că a eliminat fără autorizare rapoarte având legătură cu un funcţionar din cadrul Ministerului Pescuitului din Coreea de Sud, Lee Dae-jun, care, după ce a naufragiat în faţa coastelor ţării vecine, a fost mitraliat cu brutalitate în apă, iar cadavrul său a fost incinerat de trupele nord-coreene în septembrie 2020.

Administraţia Moon a concluzionat că Lee a murit în timp ce încerca să dezerteze în Nord, evaluare care a fost revizuită luna trecută, după ce Paza de coastă a anunţat că nu există nici măcar o probă care să ateste că funcţionarul sud-coreean voia să fugă în ţara vecină.

Park, care a fost director al NIS timp de aproape doi ani, şi-a susţinut miercuri nevinovăţia într-un interviu radiofonic.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana, a subliniat în urmă cu câteva zile că moartea lui Lee este un exemplu clar al politicilor ”draconiene” impuse din 2020 de Phenian pentru a evita pătrunderea coronavirusului pe teritoriul ţării.

La rândul său, familia lui Lee, care a declarat că Partidul Democratic (PD) al lui Moon, aflat atunci la guvernare, i-a oferit bani pentru a susţine versiunea dezertării, a ameninţat să-l dea în judecată pe însuşi fostul preşedinte sud-coreean dacă întreaga informaţie despre acest caz nu va fi făcută publică.

Procuratura îl mai anchetează şi pe Suh, care a condus NIS între 2017 şi 2020, pe care îl suspectează că ar fi ordonat încheierea înainte de vreme a unei anchete referitoare la doi marinari nord-coreeni care au fugit în Sud şi care au recunoscut că i-au ucis pe membrii ambarcaţiunii în care se aflau înainte de a dezerta în ţara vecină. Ambii au fost deportaţi înapoi în Coreea de Nord la scurt timp după aceea, absolut în neregulă, dat fiind că procedura standard a NIS pentru un dezertor durează 15 zile.

Însuşi Ojea Quintana a considerat că Seulul ”nu ar fi trebuit să repatrieze imediat aceste persoane”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...