G4Media.ro

Procuratura din Ucraina declară că a identificat primul suspect de crime de…

foto: captură video

Procuratura din Ucraina declară că a identificat primul suspect de crime de război ale armatei Rusiei de la Bucea/ Serghei Koloței, un militar de origine belarusă, respinge acuzațiile și spune că a fost calomniat

Koloței, în vârstă de 35 de ani, care face parte din Garda Națională a Rusiei (Rosgvardia), a fost acuzat că a executat pe 18 martie patru civili neînarmați, care au fost găsiți morți cu mâinile legate la spate atunci când armata ucraineană a eliberat la sfârșitul lui martie această localitate situată la 30 de kilometri nord vest de centrul capitalei Kiev.

Acuzația a fost postată pe Facebook de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. „El a torturat, de asemenea, un alt civil pe 29 martie, forțându-l să mărturisească activități de sabotaj împotriva trupelor rusești”.

Potrivit lui Venediktova, Koloței a forțat un civil pro-ucrainean să intre într-un subsol, unde l-a bătut cu pumnii, cu o carabină de asalt și cu mânerul unui cuțit.

„Bărbatul a fost apoi dus la un loc de execuție, unde a trecut printr-un simulacru de execuție în timp ce i s-a tras un foc de armă lângă ureche”, a spus ea. „Un tip deosebit de oribil de umilire și intimidare a victimei a fost forțarea sa să miroasă un cadavru uman”.

 

foto: captură video

Koloței a fost identificat de martori când aceștia au văzut pe rețelele sociale imagini de pe camere video de supraveghere de la un oficiu poștal din Mazîr, Belarus, unde militarii ruși trimiteau prin poștă obiecte jefuite în Ucraina. Potrivit site-ului de jurnalism de investigație Slidstvo.Info Koloței a trimis un colet de 90 de kilograme la Ulianovsk, la 850 km este de Moscova.

Koloței, în comentariile făcute presei, s-a declarat indignat de publicarea numelui său. El a susținut că nu a fost implicat în crime și că acuzațiile sunt „calomnii”. „Eu nu servesc în Rosgvardia, sunteți nebuni?”, a exclamat el.

„Atunci procuratura ucraineană trebuie să-i acuze pe toți cei care trimit colete în Rusia”, a spus Koloței. „Permiteți-mi să vă reamintesc că această organizație este un oficiu poștal, unde oricine poate trimite un colet oricui și oriunde. Înainte de a acuza pe cineva de ceva, stabiliți toate detaliile, altfel veți fi acuzat de amenințare și calomnierea civililor din alte țări”.

foto: captură video

Koloței a adăugat că nu va contacta autoritățile ucrainene în legătură cu acuzațiile de tortură și omor. El a calificat acuzațiile procurorilor ucraineni drept o „greșeală” și o „calomnie”.

Între timp, un purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Artiom Dehtiarenko, a declarat la 2 mai că, în total, SBU a identificat aproape 900 de militari ruși și 100 de colaboratori suspectați de comiterea de crime împotriva civililor în regiunea Kiev în timpul săptămânilor de ocupație.

Dehtiarenko a precizat că anchetatorii SBU au interogat aproximativ 7.000 de martori ai „crimelor de război” comise de trupele rusești în regiune. SBU a înființat o linie telefonică pentru persoanele care au fost martore la astfel de crime și care doresc să depună mărturie.

Retragerea forțelor rusești din Bucea și din alte orașe din împrejurimile Kievului a dezvăluit dovezi de ucideri brutale, tortură, gropi comune și țintirea nediscriminatorie a civililor în timpul luptelor, ceea ce a determinat mai multe țări, precum și ONU și Curtea Penală Internațională (CPI), să solicite anchete pentru a stabili dacă au fost comise crime de război, relatează Radio Europa Liberă/Libertatea.

La 28 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sprijinit ancheta CPI privind crimele de război de la Bucea.

Antonio Guterres vorbește cu presa la Kiev
Antonio Guterres vorbește cu presa la Kiev, foto: ONU/Eskinder Debebe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...