Procuroarea Adina Florea propune ca Secţia pentru investigarea magistraţilor să se transforme în Direcţie, după modelul DNA şi DIICOT. Miza ar fi eliminarea controlului exercitat de procurorul general şi redeschiderea unor dosare pentru magistraţi
Procurorul şef adjunct al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor din Parchetul General (PG), Adina Florea, a propus, miercuri, în cadrul unei dezbateri de la Ministerul Justiţiei ca Secţia să fie reorganizată legislativ într-o direcţie, după modelul DNA şi DIICOT. „Cred că e justificat având în vedere importanţa activităţii pe care o desfăşurăm. Având în vedere calitatea persoanelor investigate considerăm că e necesară o independenţă faţă de Parchetul General, cum au şi DNA şi DIICOT”, a declarat Adina Florea. Ea a fost respinsă azi de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia DNA, dar ocupă funcţia interimară de procuror şef adjunct al recent înfiinţatei Secţiii speciale pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi din cadrul PG.
Procurorul general adjunct, Bogdan Licu, i-a răspuns Adinei Florea că decizia aparţine Ministerului Justiţiei. „Nu am mandat din partea Procurului general să vă spun dacă e bine sau e rău. Nu are rost să vă spun părerea mea personală. Dar, din moment ce avem şi alte direcţii în Ministerul Public, nu văd care ar fi problema. Singura diferenţă ar fi un buget propriu pe care să îl gestioneze singură Secţia (…) Fiind vorba despre o iniţiativă legislativă, asta va aparţine, conducerea Ministerului Justiţiei va putea lua o decizie”, a declarat Licu.
El a adăugat şi că Secţia pentru anchetarea magistraţilor va avea propriul sediu. „A fost o discuţie despre problemele administrative cu privire la operaţionalizarea noii secţii. Vestea bună este că ieri am semnat un contract cu RA-APPS, prin care a fost repartizată o clădire în care va funcţiona noua Secţie. În noua clădire în care va funcţia sunt întrunite toate condiţiile necesare. Nu pot să spun unde este această clădire, este într-o zonă frumoasă a Bucureştiului. Este o clădire funcţională, o clădire mare, aproape 900 metri pătraţi, o curte mare, au spaţiu de arhivă, tot ce trebuie. Avem perspectiva rezolvării problemelor prin alocarea spaţiului”, a declarat Bogdan Licu, adjunctul procurorului general, după discuţia de la Ministerul Justiţiei privind nevoile Secţiei de anchetare a magistraţilor.
Care este miza. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că miza transformării Secţiei pentru magistraţi în Direcţie autonomă după modelul DNA şi DIICOT ar fi eliminarea controlului exercitat asupra Secţiei de procurorul general, Augustin Lazăr, prin intermediul procurorilor anume desemnaţi din cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control (SIC). De precizat că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, face parte acest Serviciu.
„Procurorul general poate trimite, de exemplu, un control la Secţia pentru magistraţi, la propunerea SIC, adică să o trimită pe Kovesi peste ei. Aceasta în condiţiile în care, cel mai probabil, noua Secţie pentru magistraţi o vizează chiar pe Kovesi pentru pretinse abuzuri. O altă miză este redeschiderea unor plângeri clasate. Acum, dacă Secţia pentru magistraţi vrea să redeschidă o plângere clasată pe numele lui Kovesi, de exemplu, trebuie să ceară acest lucru procurorului general, Augustin Lazăr. Acesta desemnează procurori din cadrul SIC, din care face parte şi Kovesi, să analizeze şi apoi poate cere instanţei confirmarea redeschiderii. Însă dacă Secţia pentru magistraţi ar deveni Direcţie, precum DNA sau DIICOT, ar putea cere singuri redeschiderea la instanţă”, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Între timp, CSM a demarat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, secţia având în acest moment o conducere interimară. Potrivit unor surse judiciare la concurs s-au înscris actuala şefă interimară, Florena Esther Streschi şi adjunctul de la Inspecţia judiciară, Gheorghe Stan, zis Giani. Acesta din urmă este considerat favorit.
Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.