Procuror de la DNA Oradea: Doamne fereşte, în nimeni nu am vorbit niciodată să introduc frica
Cristian Marius Ardelean, procuror de la DNA Oradea chemat pentru audieri la Parchetul General, a declarat miercuri că niciodată nu a discutat pentru a introduce frica în cineva, transmite Agerpres.
Cinci procurori de la DNA Oradea s-au prezentat la Parchetul General pentru a fi audiaţi în dosarul deschis de Secţia pentru investigare a magistraţilor în legătură cu înregistrarea audio în care se discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.
La sediul Parchetului General, Cristian Marius Ardelean a recunoscut că a avut loc o discuţie „la o cafea” în sediul DNA Oradea.
Întrebat de jurnalişti dacă au fost puse la cale abuzuri împotriva judecătorilor pentru a-i cuminţi sau a băga frica în ei, procurorul a spus: „Nu. Doamne fereşte. În nimeni nu am vorbit niciodată să introduc frica”.
El a precizat că nu îşi explică de ce înregistrarea audio a apărut după un an, subliniind că ancheta va stabili cine a făcut acea înregistrare.
Săptămâna trecută, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a anunţat că a deschis un dosar penal in rem după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din 8 ianuarie 2018, despre care spune că a primit-o de la un anonim și nu ştie dacă e autentică. În înregistrare, cei care vorbesc, și despre care avocatul susține că ar fi procurori de la DNA Oradea, discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.
Conducerea DNA a anunțat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative Serviciului Teritorial Oradea în urma publicării înregistrării audio.
”Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-șef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Potrivit sursei citate, conducerea Direcției Anticorupție a preluat de la DNA Oradea două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării.
”În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată”, se mai arată în comunicat.
Luni, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze cercetări, identificând potenţiale practici de intimidare, după apariția în spațiul public a respectivei înregistrări.
„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public, care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei”, se precizează într-un comunicat al Secţiei pentru judecători a CSM.
În acest sens, arată sursa citată, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia, în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet.
„Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă”, subliniază CSM.
Miercuri, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a cerut judecătorilor care susțin că sunt victimele unor ”abuzuri abominabile” ale procurorilor din cadrul DNA Oradea să nominalizeze dosarele în care au fost anchetați și soluțiile pronunțate, de achitare sau de condamnare, pentru ca opinia publică să poată aprecia ”dacă ne aflăm în prezența unor abuzuri, a incompetenței procurorilor sau a unor manipulări constând în campanii de presă ce vizează direct reprezentanții Ministerului Public”.
AMASP a mai solicitat Inspecției Judiciare să verifice Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, după ce în presă au apărut informații despre citarea procurorilor de la DNA Oradea la audieri. AMASP consideră necesară declanșarea unei investigații privind modalitatea și autorii efectuării înregistrării cu procurorii DNA.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii