G4Media.ro

Procurorii belgieni au renunțat la investigația împotriva lui Didier Reynders, propus pentru…

Sursa Foto: Facebook/ Didier Reynders

Procurorii belgieni au renunțat la investigația împotriva lui Didier Reynders, propus pentru funcţia de comisar european pe Justiţie

Procurorii belgieni au renunțat la ancheta privind acuzațiile de corupție și spălare de bani împotriva fostului ministru de Externe Didier Reynders, nominalizat pentru funcția de comisar european pe Justiție, scrie Politico.

Acuzațiile au fost lansate de un fost ofițer de informații belgian, care l-a acuzat Reynders și un asociat al acestuia în legătură cu construcția clădirii ambasadei belgiene din Kinshasa și închirierea unui sediu al poliției federale. Reynders a negat acuzațiile.

„Acuzațiile au fost respinse pentru că nu există nicio infracțiune”, a declarat vineri seara un purtător de cuvânt al parchetului, fără a da alte explicații.

Cine este Didier Reynders, propus comisar pentru portofoliul Justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru o funcție de comisar, fiind anunțat de Ursula van der Leyen pentru portofoliul justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept, de care țări ca România și Bulgaria sunt direct interesate.

Fost ministru belgian de externe și vicepriministru, Didier Reynders trece drept unul dintre cei mai pregătiți politicieni ai țării, cu o experinență de 20 de ani în guvernul belgian, potrivit EUObserver, citat de caleeuropeană.ro

Este liberal francofon și face parte din Mișcarea Reformistă, membră a celui de-l treilea grup politic din Legislativul european.

Reynders a deținut atât funcția de viceprim-ministru, cât și pe cea de ministru de externe.

De remarcat că Reynders a deținut funcția de ministru de Externe și al Afacerilor Europene când Belgia, alături de alte 11 state aliate, a somat guvernele PSD în decembrie 2017, în iunie 2018 și în aprilie 2019 să nu facă modificări în legislația din Justiție care să ducă la slăbirea statului de drept și a luptei anti-corupție.

În vârstă de 61 de ani, Reynders s-a ocupat în ultimele opt luni și de portofoliul apărării după ce coaliția de guvernare a colapsat. El a mai fost ministru de finanțe între 1999 și 2011.

A devenit vicepremier în 2004, în guvernul premierului Guy Verhofstadt. A fost președintele Mișcării Reformatoarea între 2004 și 2011.

Reynders a condus Mișcarea Reformatoare la victorie în 2007, când MR a devenit cel mai mare partid francofon din Belgia.

Didier Reynders, care a mai fost nominalizat pentru postrul de comisar european în 2014, a pierdut la finalul lunii iunie cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei în favoarea ministrului de externe croat, Marija Pejčinović-Burić.

S-a născut la Liège, unde a studiat dreptul la Universitatea din Liege. Și-a început cariera ca avocat în 1981.

Sursa Foto: Facebook/ Didier Reynders

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Pamflet
    Daca s-a renuntat, inseamna ca nu e vinovat.
    Daca cineva nu e deacord cuvhotararea justitiei belgiene, sa mearga in belgia si sa faca plangere la politie.
    Nu orice om acuzat e obligatoriu si vinovat. Si in Romania, pesedeul l-au acuzat si pe donul Iohannis si pe doamna Kovesi numai de dragul decai murdari si de a-i arata cu degetul. Poate asa e si cuvdomnul acesta. Personal, nu stiu. Dar am mai multa incredere in justitia belgiana decat in multe institutii si persoane din Romania

    • Belgia a avut numeroase scandaluri de coruptie, de ex. functionari publici cu 14-30 de indemnizatii, fiindca lucrau in mai multe locuri si nu se stia etc.

      Eu cred ca Romania are sanse sa ajunga mai putin corupta decat Belgia.

    • Iohannis are o decizie a unei instante din Romania care spune cava fost cumparator de rea credinta, utilizand acte false. In egala masura trebuie sa restituie aprox 300000 euro bani incasati de la Raiffeisen.
      Iar cu doamna Kovesi te rog sa imi spui, caci nimeni nu a reusit sa imi explice, ce cauta in sufrageria lui Oprea… Reuseste cineva o explicatie pertinenta… dar fara acuze si alte atacuri la persoana.

      Ps. Acest candidat belgian face parte din grupul Renew Europe…deci doar daca intri in grupul acesta te faci imaculat

    • Pamflet
      @Corect
      In legatura cu dl Iohannis: sasii, nemtii in general, dupa 89 cand s-au deschis granitele au plecat din Romania fara sa mai intoarca macar capul. Pana in 89 care putea iesi din tara, dus era, nu-l mai interesa nici casa nici nimic. Dupa 89 au fugit repede ca nu cumva sa se intoarca iar comunismul si sa se inchida granitele. Lasau si casa si tot.vstiu om care a zis ca da casa pe o lada de bere, ca oricum pleaca si o lada de bere e mai mult decat nimic. Dar lui Iohannis i-a placut in Romania si a ramas. Ceilalti nemti i-au dat casele lui sa i le-au vandut, ca oricum le paraseau. Asa a dobandit casele. Apoi, pesedistii ca sa-l murdareasca, au inventat tot felul de mostenitori etc. Sibienii si ardelenii stiu cum sta treaba si il sustin. Stirile promovate de psd si antene sunt pentru moldoveni si munteni ( tot respectul pentru moldoveni si munteni, dar ei nu stiu decat de la tv cum stau lucrurile).
      In ceea ce o priveste pe d- na Kovesi. Nu e nicio infractiune ca a fost in sufrageria lui oprea. Ea nu a aparut in parlament sa se dezvinovateasca deoarece ce afacut parlamentul a fost ilegal. In plus, stia ca saca intra invtarate, o s-o manance porcii. Daca ar fi fost o problema ca ar fi fost in acea sufragerie, nu o mai sustineau europenii. Fiti convinsi de asta. Astea sunt ,,stiri” inventate de antene.
      Rovana de ex e mult mai culpabila, dar antenele nu zi nimic…

    • Pamflet
      @Corect
      Cu orice argument as veni, tustui ca nu sta in picioare, deoarece nu vrei sa il accepti. Cand vad indarjirea cu care sustii niste teme false lansat de antene, imi dau seama ca esti un postac pesedist. Nu stiu daca ce spui crezi si tu sau nu. Im primul caz ar fi mai rau, dar daca nu crezi si sustii totusi ce sustii, te inteleg, castigi si tu un ban cinstit…

    • Personal votez Paleologu. Am mai scris pe acest site, cativa cu care am intrat in diferite polemici stiu.
      La punctul 1 nu am cerut o parere, ci acolo avem decizia instantei. Deci…. res judicata per veritate habetur. Orice sustinere in plus in ce il priveste pe Iohannis demonstreaza exact ceea ce acuzati la mine.
      La punctul 2 am cerut niste argumente care sa sustina/scuze prezenta lui Kovesi acolo in noaptea alegerilor cu sefii serviciilor secrete.
      Atacul la persoana mea, cum ca as fi postac psdist sau faptul ca a fost aleasa de o comisie pt postul de procuror european, nu este o explicatie. Cu siguranta acea comisie nu a analizat asta si nu avea aceste date la dispozitie. Deci aveti vreun argument concret?
      Sunt dispus sa il ascult, analizez si sa il accept daca sta in picioare.

  2. Niciunul din argumentelentale nu sta in picioare:
    1. La Iohannis vorbim de o decizie a unei instante, peno cale.extraordinara de atac, deci nu stiu ce legatura are cu psd sau antenele. Or intre decizia a trei instante si argumentele tale de mai jos, aleg instantele
    2. La intrarea in magistratura exista un interviu, unde candidatii sunt pusi in asemenea situatii ipotetice, iar raspunsul nu consta deloc in ceea ce a facut Kovesi. E cusuta rau de tot cu ata alba. Alegerea ei in Europa tine mai mult de jocul politic, sa fim seriosi. Asta nu exclude ca e un lucru bun pt. Romania. Dar nici nu mi-o poate prezenta ca fiind imaculata, caci nu e.

    • E cusuta pe dracu, pentru spalati pe creieri care pun botul la aberatii. Iar alegerea ei politica e alta aberatie debitata de antene &co. Omul ala a trecut intai cu brio de comisii formate din specialisti, care au constatat ca este cea mai pregatita profesional pentru a ocupa acea pozitie, iar alegerea politica a venit de abia apoi, dar voi vedeti numai ce aveti chef si cand aveti chef, ca sa puteti bate campii cu aceleasi imbecilitati pe care le pistonati de ani de zile fara succes. Mai schimbati si voi placa daca chiar vreti sa va ia cineva in serios. Sau nu va ajuta dovleacul mai mult de atat?

    • Pamflet
      @Corect
      Cu orice argument as veni, tu sustii ca nu sta in picioare, deoarece nu vrei sa il accepti. Cand vad indarjirea cu care sustii niste teme false lansat de antene, imi dau seama ca esti un postac pesedist. Nu stiu daca ce spui crezi si tu sau nu. Im primul caz ar fi mai rau, dar daca nu crezi si sustii totusi ce sustii, te inteleg, castigi si tu un ban cinstit…

  3. In belgia se fura dar ei au mentalitatea psd sa nu faca scandal si sa fure in liniste cum spune vasilica sa nu ne mai certam sa nu ne mai urim sa fim cuminti si tacuti

    • @Eu

      De unde stii ca in Belgia „se fura in liniste”? Poate vii cu argumente, ne dezvalui cateva „furturi” care n-au ajuns inca la parchet sau afaceri in care justitia a inchis ochii, cum se procedeaza in Romania.

  4. Asa functioneaza justitia belgiană. Sunt experti in albit dosarele acestor picturi rupestre cu ochi de cratiță, precum acest Didier. Asta ca sa va faceti idee cam cum arata astia. Daca il ancheta Codruta nu mai scapa asta.

    • deci daca unul iti face tie plangere penala ca speli bani, plangere care nu se confirma si nu esti trimis in judecata insemna ca ai fost albit si e o conspiratie…..nu degeaba ne conduce dancila…popor de lobotomizati

    • @Jack

      In Belgia justitia functioneaza corect.
      Numai in Romania, acuzare = condamnare si pierderea credibilitatii persoanei respective. O tara bananiera.

  5. G4 media, citez din textul scris «„Acuzațiile au fost respinse pentru că nu există nicio infracțiune”, a declarat vineri seara un purtător de cuvânt al parchetului, fără a da alte explicații ». Ce explicatii, cand nu exista nicio proba ? Daca un parchet din Belgia face o afirmatie, aceasta este foarte bine justificata. Aici nu-si pune nimeni reputatia in joc cum se intampla in Romania.

    Acuzatorul si-a declinat zilele trecute identitatea , a declarat ca n-are probe, dar a dorit sa-l imiedice pe Didier Reyners sa acceada la functia de Comisar pana cand situatia nu se clarifica (identic cu acuzatiile lui Ghita si atitudinea lui Dancila in cazul Kovesi).
    E bine de stiut ca acest individ, fiind agent al securitatii statului, a facut anchete la vremea respectiva, care s-au soldat cu zero rezultat.
    Dupa sesizarile lui, Parchetul belgian a facut anchete, rezultatul il vedem.

    Numele lui Reynders, care a ocupat functii importante in guvernele Belgiei, apare pe multe acte oficiale, asta nu inseamna ca a avut profituri personale in urma negocierilor pe care a fost obligat sa le intameze.
    In timpul crizei financiare, Didier Reynders, Min de Finante la epoca respectiva a salvat unele benci belgiene de la faliment, in urma unor negocieri extrem de dificile. Te poti astepta ca unele minti tulburi sa vina cu aceleasi acuzatii si in cazul acesta.

    Este bine sa stim ca cel ce-l acuza pe Reynders o face din motive personale.
    El face parte dintr-o familie de nobili flamanzi, tatal lui, om de afaceri si colectionar de arta a facut o avere imensa cu opere de arta subtilizate sau achizitionate la preturi derizorii din Congo, China, India. Este cel mai mare colectionar privat de arta africana din Belgia. Colectiile lui se vand la licitatie la Londra, Pekin, Hong Kong, USA.

    Didier Reynders a avut o viziune justa privind relatia belgo-congoleza, a fost o voce critica la adresa colonialismului si a jafurilor care s-au petrecut in Congo (colonie belgiana), inclusiv cu obiecte de arta. Desi aceasta atitudine i-a adus multe critici, a marcat o noua etapa in relatiile belgo-congoleza, iar acum Belgia incepe sa-si faca mea culpa.
    Desigur ca atitudinea lui Reynders a facut sa paleasca imaginea celor care s-au erijat in indivizi porteurs de civilizatie, dar s-au dovedit a fi jefuitori.
    Bineinteles ca si familia individului care-l reclama pe Reynders a avut de suferit la capitolul imagine.

    • Vezi ca se arde macaroanele mai Sonia mami! Ia zi ne si noua, unde e Congo asta?!?