G4Media.ro

Procurorii din Brașov solicită Curții Constituționale să aștepte avizul Comisiei de la…

Procurorii din Brașov solicită Curții Constituționale să aștepte avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției și cer Parlamentului suspendarea dezbaterilor pe Codurile penale

Adunarea Generală a procurorilor parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov a decis astăzi în unanimitate să ia poziție vizavi de modificările aduse de Parlament legilor Justiției, dar și față de intențiile de modificare a Codurilor penale.

Magistrații brașoveni au transmis Parlamentului mai multe solicitări și au exprimat o serie de luări de poziție:

  • Suspendarea oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia
  • Respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiţiei
  • Sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a legislaţiei penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneţia
  • Consultarea ”reală” a magistraților din România, prin Adunările Generale, atât cu privire la legile justiției, cât și la Codurile penale
  • Luarea în considerare atât a  avizelor negative emise de CSM până în prezent, cât şi a opoziţiei manifestate de majoritatea instanţelor şi parchetelor
  • Procurorii din Brașov se delimitează de pozițiile exprimate de Asociația Magistraților din România (AMR) și de Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR)
  • Ministrul Justiţiei nu este competent să aprecieze asupra întrunirii elementelor constitutive ale unor infracţiuni, să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane şi nici să facă aprecieri cu privire la activitatea profesională a magistraţilor, aceste atribuţii revenind în exclusivitate organelor judiciare, respectiv CSM
  • Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov îşi exprimă indignarea faţă de recentele propuneri legislative care plasează magistratul român pe acelaşi picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope, pornind de la prezumţia absolută că toţi magistraţii comit abuzuri, precum şi faţă de numeroasele texte legislative care se propun a fi introduse şi care reglementează o serie de infracţiuni noi destinate exclusiv magistraţilor.

Comisia de la Veneția a notificat autoritățile române în privința calendarului pronunțării pe legile justiției, astfel că adoptarea raportului final ar fi programată la plenara din luna octombrie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Reprezentanții Comisiei ar urma să vină la București în perioada 11 – 12 iunie pentru discuții cu toți actorii implicați: autorii proiectelor, comisia specială, Ministerul Justiției, Înalta Curte, parchete, CSM, asociațiile de magistrați.

Sesizarea Comisiei de la Veneția a fost făcută de către președintele Klaus Iohannis, dar și de către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la solicitarea PNL.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a criticat dur reforma justiţiei realizată de coaliţia PSD-ALDE. Un raport al GRECO dat publicității pe data de 11 aprilie cere autorităţilor să renunţe la crearea unui parchet special pentru infracţiunile magistraţilor, precum şi să revizuiască amendamentele care privesc răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare.

Raportul avertizează asupra faptului că o serie de modificări referitoare la recrutarea și la pensionarea magistraților ar putea avea, printr-un efect combinat, un impact semnificativ asupra capacității de lucru și, în general, asupra capacității operative a judecătorilor și procurorilor mai ales că n-a fost prevăzută o perioadă de tranziție.

După ce au finalizat modificarea legilor Justiției – amplu criticată atât de sistemul judiciar, cât și de Comisia Europeană și societatea civilă -, comisia condusă de Florin Iordache a început modificarea Codurilor penale.

Printre cele mai contestate propuneri de modificare a Codurilor se numără impunerea unui prag de 50.000 de euro pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Buna initiativa si atitudine. Felicitari procurorilor din Brasov!

  2. Le e frica de raspundere,aceasta casta plina de privilegii,care se judeca intre ei si tot ei au pretentia sa faca legile.Spune procuror si trage apa!

  3. Foarte tare , constat ca procurorii care sunt dumnezeii in Romaniei , acum vor sa dea ordine
    si Curtii Constitutionale .
    Judecatorii de la CCR vor fi arestati , asa cum a patit-o domnul Grebla , acum poate ii salta pe toti .

  4. Il mai domoleau pe dom Profesor daca erau exacti in exprimare si nu cereau „suspendarea” pt ca asta intr-adevar nu se poate, ci amanarea judecarii sesizarilor dupa sosirea raspunsului Comisiei, pt ca amanarea se poate, este legala, este uzitata de CCR !

    PS. Asa, s-a apucat iar Slugarel” sa dea lectii !