G4Media.ro

Procurorii din Caracal își justifică activitatea: În 2018, Parchetul nu a înregistrat…

Procurorii din Caracal își justifică activitatea: În 2018, Parchetul nu a înregistrat nicio soluție de achitare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a prezentat un bilanț al activității pe anul 2018 și pe primul semestru din 2019 în care se spune că procurorii nu au înregistrat niciun eșec în fața instanței prin care să se fi pronunțat o soluție de achitare. Bilanțul este prezentat după ce Inspecția Judiciară a efectuat un control la Parchetul Caracal, iar raportul urmează să fie dezbătut în Secția de procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii.

”În anul 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au avut de soluţionat 12.435 lucrări, din care 6.605 dosare penale. Din numărul total lucrări de soluţionat, în cursul anului 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au soluţionat 8.841 lucrări, din care un număr de 3.058 au fost dosare penale”, se arată în comunicatul procurorilor din Caracal.

Procentual, lucrările soluționate reprezintă 71% din numărul total, iar dosarele penale soluționate sunt 46% din cele înregistrate.

Cei șase procurori ai Parchetului  au avut fiecare, în medie, o încărcătură de 2.072 de lucrări de soluționat, dintre care  1.100 de dosare penale. Media de trimiteri în  judecată pe procuror a fost de 33,33.

”Conform datelor statistice existente la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, media cauzelor soluţionate de un procuror la nivel de parchet de pe lângă judecătorie în anul 2018 a fost de 469,6 dosare, astfel că, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, înregistrând o medie de 509,67 dosare soluţionate pe procuror, s-a poziţionat peste media pe ţară”, susțin procurorii caracaleni.

Aceștia  menționează că nu a fost înregistrată nicio soluție de achitare. ”S-a înregistrat o singură cauză restituită de către instanţa de judecată, dar care s-a reţinut ca neimputabilă procurorului care a dispus trimiterea în judecată. În raport cu numărul cauzelor soluţionate prin rechizitoriu, restituirea dispusă de către instanţă reprezintă, procentual, 0,5%. De precizat că, numărul cauzelor în care s-a dispus infirmarea ori redeschiderea urmăririi penale, procentual reprezintă 1,36% din totalul netrimiterilor în judecată”, precizează  sursa citată.

În ce privește primul semestru al anului în curs, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au avut de soluţionat 7.939 lucrări, din care 4.975 dosare penale.

”Procentual, numărul lucrărilor soluţionate în semestrul I/2019 îl reprezintă 55,47% din totalul lucrărilor de soluţionat. Raportat doar la dosarele penale, procentul celor soluţionate îl constituie 31,83% din numărul total al celor de soluţionat, la care se adaugă 112 alte soluţii (comunicări, declinări, etc.) Cât priveşte dosarele rămase nesoluţionate, acestea au fost în număr de 1.656 cu autor identificat şi 1.735 cu autor neidentificat”, se arată în punctul de vedere al Parchetului  din Caracal.

”Referitor la indicatorii de calitate trebuie subliniat faptul că nici în semestrul I/2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal nu a înregistrat nicio soluţie de achitare. S-a înregistrat doar o singură cauză, restiuită de către instanţa de judecată, neimputabilă procurorului care a dispus trimiterea în judecată. De precizat că, numărul cauzelor în care s-a dispus infirmarea ori redeschiderea urmăririi penale, procentual reprezintă 1,24% din totalul netrimiterilor în judecată”, au conchis procurorii din Caracal.

Context:

Inspecția Judiciară a demaratpe 1august un control tematic la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal vizând activitatea desfăşurată în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 iulie 2019. Controlul a vizat următoarele aspecte:

  • modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor şi lucrărilor;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale vizând verificarea competenţei de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale şi respectiv, declinarea de competenţă;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale în exercitarea atribuţiei de a conduce şi supraveghea activitatea organelor de cercetare penală în soluţionarea dosarelor penale înregistrate, precum şi a oricăror alte situaţii vizând managementul cauzei;
  • modul de respectare de către procurori a dispoziţiilor legale în soluţionarea plângerilor vizând tergiversarea soluţionării dosarelor.

În paralel cu raportul Inspecției Judiciare, a fost cercetat și modul în care Parchetul  din Caracal a acționat pentru salvarea Alexandrei Măceșanu. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va începe săptămâna viitoare urmărirea penală pe numele procurorului Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, şi ale altor trei polițiști, în cazul din Caracal, au declarat, joi, surse judiciare pentru G4Media.ro. Cei patru vor fi citați ca suspecți în dosarul privind intervenția de salvare a Alexandrei Măceșanu. Procurorul Popescu este cel care a coordonat descinderea de la casa lui Gheorghe Dincă din Caracal, în noaptea de 25 spre 26 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nici o soluție de achitare în, nu știu, două dosare?

    • Ai numerele in articol, dar chiar si daca numarul dosarelor nu este trivial, tot nu arata bine pentru ei. Practic, s-au ocupat de mai putin de jumatate din dosarele penale si chiar daca pe astea le-au rezolvat 100% asta nu ne arata decat faptul ca s-au ocupat de chestiunile cele mai usor de rezolvat ignorand o gramada de posibile probleme grave. Si vorbim de mii de dosare.

      Procentele mari de victorii ale procurorilor nu arata un sistem de justitie care functioneaza bine, cine unul care nu-si face treaba sau unul care opereaza la comanda politica. Deci, chiar si daca nu ignorau atat de multe dosare penale, mai multe decat au rezolvat, procentul pe care l-au invocat nu face decat sa arate cat de adanca este mocirla de acolo.

  2. Tot la Caracal dna procuror Macesanu a decis ca soferul microbuzului scolar, mic antreprenor local si pedofil ce pipaia elevele nu are vreo vina. A fost mutat temporar sa citeasca apometrele. Dar lumea da ochii peste cap de ce victimele anterioare ale lui Dinca nu au facut plangere. Uite ca aici au facut plangere si mama fetei si-a amanetat lantisorul ca sa poata plati avocatul si tot degeaba.
    Asta ca tot se zicea ca nu sunt autobuze scolare in zona. Sunt, dar ce mare isprava daca fetele sunt agresate de soferi?

  3. Cine poola mea mai crede in rapoartele kakatilor astia de caracal

  4. La rapoarte si sarcini indeplinite pe hartie nici dracu nu ne intrece.

  5. mai e putin si-i scoate partidul ieroi, pe ei pe politizisti si pe colegii lor, interlopii.