G4Media.ro

Procurorii DNA Iași, cu doar șase dosare trimise în judecată în tot…

Procurorii DNA Iași, cu doar șase dosare trimise în judecată în tot anul 2019, au dat în judecată propria instituție pentru a cere salarii mai mari. Ei au salarii între 14.000 și 16.000 de lei

În 2019, șase procurori de la DNA Iași, cu salarii între 14.500 și 16.500 de lei net lunar, și-au dat în judecată angajatorul pentru mărirea drepturilor salariale. În același an, DNA Iași a trimis la instanță doar șase dosare. În unul dintre acestea, un polițist acuzat de luare de mită a fost achitat definitiv pe motiv că nu există probe.

Șase din cei șapte procurori ai Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție au purtat în 2019 o asiduă corespondență cu șefii de la București în încercarea de a-i convinge să le mărească salariile cuprinse între 14.500 și 16.500 lei net. Nu au reușit, așa că au intentat un proces. L-au pierdut, dar unul dintre ei a depus recurs zilele trecute.

În ceea ce privește activitatea din același an, DNA Iași a întocmit doar șase rechizitorii. Cel mai răsunător – cazul unui polițist acuzat de luare de mită – s-a terminat cu o achitare definitivă pe motiv că fapta nu există. Iar în dosarul cu cei mai mulți inculpați, verificarea legalității întocmirii rechizitoriului s-a lăsat cu descoperirea de către judecător a mai multor neconcordanțe în argumentația procurorului.

Judecător: salariile ”respectă principiul sustenabilității financiare”

În luna octombrie 2019, Curtea de Apel București a respins acțiunea intentată de șase procurori de la DNA Iași împotriva angajatorului. Reclamanții au susținut că sunt discriminați față de alți angajați din sistemul judiciar, ”personalul la care fac referire fiind, la acest moment, salarizat corespunzător unei valori de referință sectorială mai mare (de 440,154 de lei, respectiv 484,169 de lei) decât cea de 421,36 de lei, respectiv 463,5 de lei raportat la care le-au fost și le sunt calculate drepturile salariale.”

În dosar, cei șase au mai solicitat anularea a patru ordine ale șefului DNA din perioada ianuarie – aprilie 2019 prin care li se respingea creșterea veniturilor și obligarea angajatorului la recalcularea indemnizației de încadrare și a celorlalte drepturi aferente cu luarea în considerare a unui cuantum al valorii de referință sectoriale invocate. În cazul admiterii acțiunii, ei mai cereau ca recalcularea salariilor să se facă începând cu luna aprilie 2015.

Prin decizia 557 din 8 octombrie 2019, instanța a stabilit că ”actul contestat este legal și temeinic, fiind emis în aplicarea Legii nr.153/2017, drepturile salariale ce li se cuvin reclamanților începând cu data de 1 ianuarie 2019 fiind stabilite conform reglementărilor legale în vigoare. De asemenea, acesta respectă principiul sustenabilității financiare, care presupune stabilirea nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, precum și obligația ordonatorilor de credite de a stabili salariile astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu”. Dosarul va ajunge la Înalta Curte după ce unul dintre reclamanți, Daniel Alin Coca, a depus recurs.

Numele celor șase procurori și veniturile lor nete lunare, calculate pe baza declarațiilor de avere depuse între decembrie 2019 și februarie 2020:

Daniel Alin Coca: 14.750 lei

Cristina Chiriac: 14.500 lei

Andreea Nica: 16.100 lei

Foto: Declarația de avere Andreea Nica. Suma încasată într-un an

Gabriela Chiriac: 15.000 lei

Diana Mihaela Diaconu: 15.700 lei

Florin Bogdan Munteanu: 16.500 lei

Nica și Munteanu nu mai fac parte în acest moment din Serviciul Teritorial DNA Iași, mutându-se la alte parchete. Despre Cristina Chiriac, G4Media a scris recent, ea fiind acuzată că a ținut la fișet probe vitale în acuzarea fostului episcop de Huși pentru agresiune sexuală. Vezi aici mai multe detalii.

În același an 2019 în care s-au judecat pentru mărirea salariilor, cei șase procurori de la Iași au întocmit șase rechizitorii în care au trimis în judecată 10 persoane fizice și trei firme. În rest, au mai bifat cinci acorduri de recunoaștere și închideri de dosare.

În bilanțul pe țară, șefii de la București au scris despre activitatea de la Iași că ”a fost una bună, marcată de administrarea cu celeritate a actelor de urmărire penală și soluționarea cauzelor, fiind înregistrate ușoare scăderi în privința majorității indicatorilor statistici, concomitent cu o scădere ușoară a stocului de dosare aflate în lucru. În același timp însă, acest lucru este explicabil prin faptul că au fost efectuate cercetări ample în cauze foarte complexe.”

O trecere în revistă a celor șase dosare ”ample” și ”complexe”, trimise în instanță de DNA Iași în 2019 arată următoarele:

  • Costel Cristian Chiper, agent de poliție în Gherghești-Vaslui, acuzat de luare de mită și influențarea declarațiilor în formă continuată. El a fost acuzat de procurori că ar fi luat șpagă pentru a nu aplica amenzi, fiind prins în flagrant. În aprilie, 2020 Chiper a fost achitat definitiv pentru ambele infracțiuni. Pentru luare de mită motivarea a fost că nu există probe, iar la a doua că fapta nu este prevăzută de legea penală (Captură foto cu decizia instanței).

 

  • Doi primari (mandate consecutive), un viceprimar și un inginer agronom de la Primăria Comunei Costuleni-Iași au fost acuzați de fraude cu fonduri europene. Concret: au încheiat, în mod fictiv, 13 contracte de arendă, care, ulterior, au fost depuse la A.P.I.A pentru acordarea de subvenții. La momentul în care dosarul a ajuns în camera preliminară, pentru verificarea legalității rechizitoriului, judecătorul a constatat:
  1. neconcordanţa dintre situația expusă în secțiunea În fapt și cea din secțiunea În drept cu privire la activitatea infracțională reținută în sarcina inculpatei Ciaușu Angelica;
  2. neconcordanța dintre activitatea infracțională reținută în sarcina inculpatului Harabagiu Dumitru, în calitate de complice, și activitatea infracțională reținută în sarcina inculpaților Miron Laurențiu și Ciaușu Angelica, în calitate de autori;
  3. neindividualizarea clară a actelor materiale reţinute ca realizând unitatea legală a infracţiunilor continuate reținute în sarcina inculpaților;
  4. neconcordanța dintre prejudiciile indicate în secțiunea În drept și cele indicate în secțiunea Latura civilă reținute în sarcina inculpaților Nechita Dimitrie și Miron Laurențiu.

Dosarul se află încă în camera preliminară.

  • Gelu Pecheanu, primar Comuna Drânceni-Vaslui, acuzat și el, alături de fosta soție, de mișmașuri cu fonduri europene, prejudiciul fiind de 18.821 euro. Există o posibilitate ca și acest dosar să se dovedească un bluf: pe baza a ceea ce au găsit în anchetă, judecătorii de cameră preliminară au cerut, în martie, Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie să decidă dacă lucrătorii poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie pot efectua acte de cercetare penală prin delegare şi în alte cauze penale decât cele prevăzute în art. 1 alin. 2 din O.U.G. nr. 120/2005 privind operaţionalizarea instituției lor.
  • Sergiu Nicolae Anton – un polițist din Vaslui acuzat că a efectuat acte de comerț incompatibile cu funcția. În primă fază, instanța a decis că rechizitoriul este legal întocmit, dar, în apel, dosarul a fost trimis la rejudecare, unde se află pe rol.
  • Un al patrulea dosar, în care o firmă din Vaslui și administratorul ei au fost acuzați de fraudarea unor acte pentru a lua subvenții de la APIA a avut un prejudiciu de 8.635 de lei.

Corupția de la Iași se anchetează la București

Din punctul de vedere al luptei anticorupție, la DNA Iași se înregistrează un paradox: dosarele care au avut în vizor persoane cu funcții din oraș au fost instrumentate de structurile din București sau alte orașe. Este cazul fostului primar Gheorghe Nichita, al judecătorului de la Curtea de Apel Iași, Dan Anton sau al fostului lider liberal Relu Fenechiu.

Recent, într-un răspuns pentru G4Media.ro la o întrebare despre activitatea DNA Iași, conducerea de la București a transmis că ”Evaluarea profesională individuală a procurorilor se întocmește periodic, în raport cu vechimea în funcția de procuror, în conformitate cu art. 39 alin. 2 din Legea 303/2004, cu modificări. În paralel, activitatea procurorilor DNA face obiectul unor rapoarte anuale de activitate, ultimul fiind finalizat și prezentat la începutul lunii martie 2020. Acest raport, precum și o serie de verificări tematice dispuse de procurorul șef după preluarea mandatului, urmează să conducă la luarea unor măsuri pentru eficientizarea activității, inclusiv la nivelul serviciilor teritoriale”.

Foto: Sediul DNA Iași (sursa: Infoiasionline.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. tara plina de ticalosi, fara viitor

  2. DNA Iasi este o rusine pentru DNA, cred ca procurorii de acolo sunt mana in mana cu mafia politica aflata la butoanele orasului si judetului. Primarul Chirica (PSD/PNL), presedintele CJ Maricel Popa (PSD) si alti politicieni locali dirijeaza licitatii mai mult decat suspecte, sunt mana in mana cu mafia imobiliara, si nimeni nu-i deranjeaza.
    E plina presa locala cu anchete care arata cum functioneaza mafia instalata in fruntea orasului, dar DNA Iasi doarme…

    • Nu dorm, se asigura ca nu ii deranjeaza nimeni pe borfasi!
      In caz ca ii deranjeaza, muncesc sa ii scape

    • Ce sa mai vorbim de judecătorii care nu și motivează sentințele cu lunile ( peste 10 luni) deși 2 luni nu au avut activitate cu publicul ( lockdown),plus alte concedii,iar de salarii ce sa mai vorbim

  3. Probabil au terminat Dreptul la Iasi, sub conducerea lui tudorel toader. Astia ori sunt corupti pana in maduva ori sunt prosti.
    Cum un politist prins in flagrant ca ia spaga sa fie achitat din lipsa de probe?!

  4. @G4Media: puteti sa aflati cate dosare pentru „defaimare” au pierdut cei de la DNA iasi in instanta si ce despagubiri in lei au platit drept daune morale?
    hai ca e usor… e pe legea 544

  5. Cred că asemenea instituții trebuiesc desființate ori restructurate din temelii! Acești,, dumnezei”nu și-au dovedit eficacitatea și pentru asta oamenii nu mai au încredere în asemenea structuri. Salariile enorme la care au pretenții îngenunchează Bugetul României.

  6. daca pentru propriul interes nu au reusit sa faca ceva / sau au cerut ceva care nu era legal ce sa mai zic de o cauza complexa cum este cea de coruptie?

  7. romania normala….pas cu pas :))))

  8. Și când te gândești că toți acești inși beneficiază de niște salarii babane și de pensii speciale, te încearcă o stare de greață teribilă. Pentru o astfel de activitate nu ar merita să ia nici măcar salariu, nici într-un caz pensii speciale. Cu ce procuror șef este la DNA, nicio șansă ca lucrurile să se schimbe.

    • Beneficiile „babane” au fost legiferate inclusiv de catre (re)f/v-omisti „dreptaci”,
      din categoria celor care beneficiaza din plin de gaunosenia „systemului”,
      „decat” pt ca bucile lor s-au asezat, vremelnic, in diverse jilturi decizionale.
      Incerc sa subliniez de fapt, ca blamarea „decat”-a fsn/pdsr/neo-comu’ist-mului este o fractura de logica. Deschisa.

  9. Adica domnii procurori de la dna Iasi sint niste nesimtiti? Nuuu, cine-a mai vazut porc de procuror? Asa ceva nu exista!

    • Mulți care sunt deranjați de performanța procurorilor uită că uneori urlă să se desființeaze secția speciala de investigare a magistraților, asta-i limitarea fanaticului pluserist

    • Daaaaa. Va deranjeaza performanta procurorilor? Las’ ca facem o sectie speciala de investigare a magistratilor, unde vom numi fix aceiasi procurori incompetenti, care vor incepe sa ancheteze toti procurorii care mai fac cat de cat performanta. Si asa le-am rezolvat pe toate! Inchidem DNA-ul, punem lacat si liber la furat! Traiasca Partidul!

  10. a te lega de DNA inseamna sa atentezi la statul de drept si la autonomia justitiei!

    cine fu sef la DNA pana mai deunazi? cine raporta succese peste succese?

    am uitat?

    • asta e rezultatul unui management prost si al unei politici de distrugere al acestei institutii, si in general al Justitiei.

      banuiesc ca tu erai de ala oripilat cand tipa LCK la procurori, de ala care l-a aplaudat pe 2dorel cand citea in fata CSM mizeria aia de raport cu una din concluzii de genul „e avida de putere, tipa la oameni”

      acum fa un exercitiu de imaginatie si sa ne imaginam ca LCK tipa la aparatoarea PEDOFILULUI BOR CRISTINA CHIRIAC?

  11. Deci dupa mintea unora un salariu intre 3000-4000 euro este mult pentru Romania membra a UE.

    • Salariul mediu net in Spania e pe la 1900 de euro iar in Germania si Franta pe la 2300-2400 euro. Salarii de 3-4 mii de euro pentru 6 dosare timp de 12 luni oricum o dai este imens pentru o tara cu PIB-ul Romaniei!

    • dupa mintea unora da, dupa mintea altora nu

      DAR dupa mintea TUTUROR salariu intre 3-4000 pentru 1 dosar de persoana pentru un an intreg … e ca la parlamentarii nostri .. PUTORI / INTERESE / SPAGI / CORUPTIE / INCOMPETENTA

    • Nu este mult, este exagerat de mare !
      De ce ai impresia ca toti romanii sunt neinformati ?

  12. DNA, să vină să vă ia!!!

    #Rezist

  13. Penibil. Astia nu sunt in stare sa castige un proces cu miza personala, ce sa mai zicem de cazuri complexe de coruptie.
    Niste analfabeti functionali.

  14. Restructurare politică și judiciară fraților,
    schimbați sistemul.
    În aparatul de stat lucrează doar analfabeți oameni egali cu zero care nici măcar nu știu ce obligații au în postul pentru care sunt plătiți din banii noștri.

  15. Când vrei să pui capac unui fenomen inventezi o structură specializată cu competență exclusivă în domeniu, ușor de controlat și de manevrat. Asta înseamnă toate structurile de parchet „specializate” gen DNA, DIICOT și nou votata structură de parchet specializată în infracțiuni de mediu ( dna-ul pădurilor ). Cât de curând o să vedem dna-ul covidului, dna-ul closetelor din curtea școlilor, dna-ul autostrăzilor și câte și mai câte astfel de minuni, astfel rezolvându-se șomajul și mărirea veniturilor.

  16. puteti sa le dublati salariile, la anu vor zice ; ca nu le ajunge ..niste ticalosi.. salarii imense, bonus pensii speciale..in realitate complici cu judecatori,politisti,politicieni,infractori,primari cu totii corupti.. o mare cumetrie gen narcos-columbia !

  17. asa oameni valorosi!!!
    MERITA PENSII SPECIALE!!!
    SI SALARII MARI!!!
    sper ca daca ajung la 7 dosare sa nu ceara dublarea salariului

  18. Onorabilii magistrați au trimis un singur dosar de persoană în judecată în anul 2019. Propun sesizarea Avocatului Poporului și să le plătim eventual niște milioane de euro daune pentru surmenare, muncă peste măsură și merite deosebite. Plus scuze publice și aplauze. Sper să aibe salarii cât mai mari și pensii speciale cât mai mari domnii magistrați, pentru a putea să elibereze și pe viitor criminali în serie care incendiază fete. Sau să protejeze clanuri de interlopi ca la Caracal. Sau să nu facă nimic ca în cazul pădurarului ucis din Maramureș. Sau să fie condamnați la CEDO și să plătim noi pentru prea multa lor competență.

  19. nu esti nici un SEF DNA sa ia atitudine? un plan de management? DACA nu este coruptie la Iasi (binetneles de pe la PSD/PNL/ALDE ar putea sa zica ca nu) sa il desfiinteze.

  20. In Moldova trebuie date salarii mari pe munca putina.Medicii de aici si-au dat demisia cand a inceput pandemia.Cum sa munceasca atata pe acelasi salariu.Ce constiinta? Tudorel Toader este un alt specimen care a modificat legile justitie pentru beneficii personale: post de asistent universitar pentru un baiat, post de notar pentru celalalt etc.

  21. !Andrei

    Responsabilitatea unui manager se observa in performanta institutiei!

    o institutie sta pe principii si valori, pe baza lor se edifica cultura ei, in functiei de aceasta cultura se produce selectia si recrutarea de personal, tot pe aceasta cultura se reazama managementul strategic, obiective, scopuri etc

    doamna LCK a fost sefa DNA din 2013 pana in 2018!

    aceasta stare de lucruri de la Iasi trebuie sa si-o asume! ea nu a aparut peste noapte…ea este dovada clara si va citez * a unui management prost*…este din curtea lor, de ani de zile si ilustreaza absenta principiilor, valorilor, mecanismelor de evaluare a performantelor, a practicilor de sanctionare, de responsabilizare…

    Stiu ce vorbesc, daca la o firma se intampla asa ceva, zburau afara imediat…

    Kaizen este una din teoriile calitatii totale …exista acolo o propozitie, daca la un fleac pui 5 intrebari dai de o mare problema..

    nu incercati sa justificati lipsa de performanta dand vina pe contextul politic, pe ministrul…

    daca ar fi asa, articolul nu-si mai avea rostul sa apara…

    sunteti confuz in gandire….

  22. „INFLUENTAREA DECLARATIILOR IN FORMA CONTINUATA” :)))))))))))))))))

    PS. De noaptea mintii ! Procurorul asta a inventat el o infractiune :(((

    • Camaradul tău de comentarii pro #rezist,ăla negru ca smoala în cerul gurii, ,,dracu”, când e vorba de trântorii și paraditorii cu salarii nesimțite de la DNA ,mucles, nici o vorbă…….ce să faci, ăsta e ordinul pe unitate…..gunoaielor!!!

  23. 14.500 ?
    Deci degeaba m-am facut ITst, ca nu fac cat ei. + ei o sa iasa mai repede la pensie

  24. MERITA! au executat ordinul Partidului.

  25. Să le mărescă cu 50%, apoi vor fi 12 dosare pe an.

  26. Sobolanii din DNA CT ce credeti ca fac pe salariile astea astronomice? Protejeaza infractorii, nu exista faptele… etc
    Problema este ca sobolanii astia consuma din buzunarele noastre

  27. Dacă nu au de lucru le dau eu un pont.

    Vedeți la spitalul SOCOLA ce poate să facă PREPELITA cu angajarile ( doctori , asistenți) și cum spală bani cu conducerea ..