G4Media.ro

Procurorii lui Kovesi, sabotați de Ministerul de Interne din Bulgaria. Un an…

Foto: Comisia Europeană

Procurorii lui Kovesi, sabotați de Ministerul de Interne din Bulgaria. Un an de la afacerea care a împiedicat o anchetă

Analiză a publicației bulgare SEGA, preluată de Rador Radio România:

La un an după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Sofia a făcut o anchetă internă în cazul anchetei sabotate, despre care procurorul-general european Laura Kovesi a vorbit într-un interviu special pentru ziarul „Sega”, nu există nicio reacție din partea Parchetului cu privire la constatările MAI. Acest lucru reiese clar dintr-un reportaj al bTV, ca urmare a subiectului deschis de Kovesi.

Este vorba de un caz cu daune în valoare de 70 de milioane de euro. Potrivit lui Kovesi, în primul rând, Ministerul de Interne nu a percheziționat toate birourile din clădire, așa cum au dispus procurorii. Și apoi, luni de zile, polițiștii anchetatori nu au lucrat la caz, s-au sustras. Kovesi nu a spus despre ce caz a fost vorba, deoarece ancheta este încă în desfășurare. Autoritățile bulgare au dezvăluit însă că este vorba despre investigarea unei tranzacții pentru modernizarea transportului electric în orașul Vrața. Aceasta s-a încheiat cu o firmă care a furnizat autobuze electrice din Belarus.

Rezultatele inspecției interne a Ministerului de Interne au fost predate lui Dimităr Belicev, încă din vara trecută. Belicev este șeful Oficiului bulgar al Parchetului European. Ziarul „Sega” a încercat fără succes să-l contacteze, cu întrebări de ce investigarea contractului de transport electric al orașului Vrața nu a ajuns încă în instanță, ce a constatat inspecția internă a MAI și ce a făcut Parchetul în acest sens.

Logica este că, dacă Ministerul Afacerilor Interne ar fi descoperit abateri disciplinare, ar fi aplicat sancțiuni disciplinare corespunzătoare. Totuși, de îndată ce rezultatele au fost transmise la Parchet, acestea conțineau clar dovezi ale unor infracțiuni comise de angajații MAI. În general, Parchetul European nu are competența de a le aduce în fața justiției, parchetul național ar trebui să facă asta. De asemenea, este posibil ca Ministerul Afacerilor Interne să nu fi găsit nicio dovadă a unei încălcări, sau ca termenul de prescripție al pedepsei să fi expirat, iar rezultatul să fi fost transmis unui procuror spre informare. Nu se știe însă dacă este așa, deoarece nici Ministerul de Interne nu dezvăluie detalii, nici Belicev nu vorbește.

„A fost efectuată o inspecție de către Securitatea Internă. Concluziile au fost trimise la Parchetul European. Așteptăm să vedem care va fi decizia lor cu privire la constatările noastre”, a comentat și ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov. „Ministerul Afacerilor Interne lucrează bine în sincronizare cu Parchetul European”, a comentat, în urmă cu câteva zile, și secretarul general al MAI, Jivko Koțev. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne refuză orice detalii privind ancheta sa internă.

La 2 ani de la începerea activității Parchetului European, instituția a desfășurat mai multe acțiuni marcante în Bulgaria, dar nu se poate lăuda cu succese mari.

Prima pedeapsă, obținută cu un acord, este de 1 an cu suspendare. Este pentru administratorul unei firme de vinuri din Plovdiv, care a pledat vinovat pentru tentativă de fraudă legată de fonduri europene. Persoana condamnată a depus documente false la cererea de finanțare, a anunțat Parchetul European. „Au fost prevenite astfel prejudicii ce ar fi putut fi aduse bugetului UE în valoare de aproape 400.000 de euro. Acesta este prima condamnare ca urmare a unei anchete a Parchetului European în Bulgaria”, se arată în mesajul lui Kovesi.

Un alt proces al Parchetului European, pentru luare de mită, a fost încheiat recent în a doua instanță, tot cu o condamnare cu suspendare. Traian Deliagov a fost condamnat cu suspendare la șase luni de închisoare, cu o perioadă de probațiune de 3 ani, deoarece în calitate de angajat al Fondului pentru Agricultură a cerut și a primit mită în valoare de 5.000 leva. El a fost achitat pentru a altă o mită în valoare de 5.000 de leva, solicitată și primită anterior de aceeași „victimă”. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...