Procurorii militari se delimitează de solicitarea Asociației Inițiativa pentru Justiție ca șeful Secției Parchetelor Militare să demisioneze după ce Înalta Curte a decis că ancheta în dosarul Revoluției trebuie luată de la capăt
Procurorii militari se delimitează, într-un comunicat de presă, de solicitarea Asociației Inițiativa pentru Justiție ca șeful Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco, să demisioneze după ce Înalta Curte a decis că ancheta în dosarul Revoluției trebuie luată de la capăt.
„Procurorii militari din cadrul sistemului parchetelor militare se delimitează cu fermitate de comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție din data 10.11.2021 și arată că dosarul Revoluției reprezintă o cauză cu un grad sporit de complexitate, atât prin volumul de acte de urmărire penală efectuate, cât și prin implicațiile sale, având drept finalitate aflarea adevărului cu privire la înlăturarea dictaturii comuniste și instituirea noului stat democratic. Profesionalismul, buna-credință, responsabilitatea, gestionarea resurselor, precum și implicarea caracterizează atât procurorii care au efectuat urmărirea penală în dosarul Revoluției, cât și întreg corpul procurorilor militari”, se arată în comunicat.
Potrivit comunicatului, acest punct de vedere este împărtășit de un număr de 32 de procurori militari de la toate palierele parchetelor militare.
Asociația Inițiativa pentru Justiție a solicitat, într-un comunicat din 10 noiembrie, demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco, după ce Înalta Curte a întors dosarul Revoluției la Parchet, astfel că ancheta va trebui luată de la capăt după 32 de ani de la evenimentele din decembrie 89. Asociația mai cere Ministrului Justiției să inițieze un control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.
Context.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis în 10 noiembrie, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.
Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.
Citește integral
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii