Procurorii moldoveni au deschis un dosar penal pentru o presupusă schemă cu deșeuri de fontă pentru Transnistria aduse din România
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a deschis vineri un dosar penal pe o presupusă faptă ilegală privind deșeurile metalice ce sunt aduse din România pentru uzina metalurgică de la Râbnița, de pe malul stâng al Nistrului, aflată în proprietarea regimului separatist de la Tiraspol.
Mai precis oamenii legii investighează o serie de acțiuni de introducere în Republica Moldova a deșeurilor metalice, la începutul lunii martie, destinate uzinei metalurgice menționate, care nu erau în realitate ceea ce firma care le aducerea la Rîbnița declarase în acte.
În documentele vamale de însoțire a mărfii era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri. Dar de fapt, în urma verificărilor autorităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, a fost acestea erau deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.
Unul cei mai importanți jucători de pe piața metalelor din România aduse pentru a fi topite la combinatul de la Rîbnița este MMS Minerals & Metals SRL. În afara de fier vechi, aceasta mai aduce la Rîbnița și fontă brută.
MMS Minerals & Metals SRL este înființată de cetățenii Republicii Moldova Radomir și Petru Șeremet din Chișinău – fiu și tată – și Cristina Golubcova originară din Râbnița, regiunea separatistă transnistreană. Afacerea este legată și de Oleg Babii, om de afaceri ce deține firma BPM și care aduce pe piața din România fier-beton rezultat în urma topirii fierului vechi din România.
Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), compania din România ar fi adus în Transnistria la combinat următoarele cantități: în 2019 – 1.031 de tone, în 2020 – 8.366 de tone, în 2021 – peste 10.000 de tone și în 2022 – 4.119 tone.
Până în urmă cu mai puțin de două săptămâni din noiembrie 2021 și până acum, UE a interzis aducerea de metale uzate la Râbniță, fără ca Republica Moldova să dea certificate de mediu acestei uzine.
Prin urmare, MMS Minerals Minerals & Metals SRL a livrat fontă Uzinei Metalurgice Moldovenești inclusiv în perioada în care au fost suspendate importurile de deșeuri metalice în Republica Moldova, mai precis între 10 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.
De cealaltă parte, administratorul MMS Minerals Minerals & Metals SRL, Radomir Șeremet a spus că materialul pe care îl furnizează uzinei din Râbnița este fontă brută în formă neregulată.
Șeremet a mai declarat că MMS Minerals Minerals & Metals SRL cumpără acest produs din 2014 de la unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Europa – HBIS GROUP SERBIA – și îl vinde și la alte combinate precum Tenaris, ArcelorMittal sau TNK.
„În Republica Moldova, livrăm [fontă – n.r.] din 2018, nu de astăzi, așa cum zice domnul Slusari, că ne-am trezit noi șmecherii contrabandiști și ascundem originea și tipul mărfurilor. Și că am schimba Codul Vamal și facem din rahat bici, cum zice românul”, a declarat managerul MMS Minerals & Metals SRL, citat de reporterii CIJM.
Declarațiile sale vin pe fondul acuzelor mai multor politicieni din Republica Moldova, precum fostul deputat Alexandru Slusari, privind scheme de contrabandă pe metale destinate uzinei din Transnistria. (Foto: Topitoria uzinei metalurgice de la Rîbnița/Sursa site-ul oficial al companiei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii