G4Media.ro

Procurorii polonezi anchetează peste 300 de declarații ale martorilor într-o anchetă privind…

Sursa Foto: Serhiy Orlov / Primarul din Mariupol

Procurorii polonezi anchetează peste 300 de declarații ale martorilor într-o anchetă privind crimele de război din Ucraina, a anunțat ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro

Procurorii polonezi au colectat peste 300 de declaraţii ale martorilor în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a anunţat ministrul justiţiei polonez Zbigniew Ziobro, citat joi de thenews.pl.

”Au fost deja strânse peste 300 de mărturii şi declaraţii care descriu crime şi fărădelegi specifice care au avut loc în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a spus miercuri Zbigniew Ziobro.

Ziobro, care este şi procuror-general al Poloniei, a făcut afirmaţiile respective într-o conferinţă de presă comună cu procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, la Medyka, punct de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina.

Anterior, Khan a vizitat Ucraina şi a avut o întâlnire prin videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au subliniat că este nevoie de garanţii că dreptul umanitar internaţional este respectat, iar populaţia civilă este protejată.

La începutul lunii martie, Karim Khan a anunţat că, în urma solicitării din partea a 39 de state membre ale CPI, va deschide o anchetă cu privire la posibile crime de război comise în Ucraina.

Şeful diplomaţiei polonez Zbigniew Rau declarase în cadrul ONU că autorităţile din Rusia desconsideră drepturile omului în timpul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei şi populaţiei acesteia.

sursa: Agerpres.ro, Sursa Foto: Serhiy Orlov / Primarul din Mariupol

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Polonia și-a spălat multe păcate, se comportă exemplar în problema agresiunii Rusiei din Ucraina.

    • Bai Eduard te-ai dus sa cumperi valuta cum a zis mata? Te-ai intors dupa doua zile de stat la coada in fata casei de schimba valutar din Moscova si acum jignesti tastatura din nou. Pacat de tine.

    • Motz,
      Tu ai permanent o p… infipta in c.u.r dar nu bagi de seama, ca te-ai obisnuit sa stai aplecat la stapan.

    • el de fapt e un gay ascuns. ca numai astia vad alti gay peste tot. e din ala „closeted” 😀

  2. Este imbucurator faptul ca procurorul șef al CPI, Karim Kan vrea sa extinda dosarul „crime de razboi ale Rusiei” la perioada Cecenia și Georgia.
    Nu-i exclus ca Rusia sa fie etichetata – stat terorist.
    PS. Bravo Polonia!!!

    • @Sincer, nu înțeleg ce treabă au cecenii cu acest conflict, ar trebui trupele ucrainene să-i lichideze pe toți, cei care au intrat să lupte împotriva lor, ca să nu mai aibă tupeu alții să vină peste ei, culmea e că cecenii luptă acum pt Putin, au uitat când ia măcelărit de 2 ori sau poate le-a plăcut?

    • @Mt.
      N-ai inteles. Rusii au dus 2 razboaie in republica cecena, intre 1994-2004, omorand 300.000 civili, Cecenia avand 2 milioane de locuitori. Crime de razboi, genocid clar, pentru care Rusia n-a fost condamnata. Putinii jurnalisti care au incercat sa adune probe au fost asasinati-vezi cazul Anna Politkovskaia. Exista insa marturii si probe pe teren, pe care Curtea Penala Internationala, intentioneaza sa le adune.
      Cecenii care s-au alaturat lui putin in acest razboi sunt o minoritate rusofona, fidela lui putin, dar marea majoritate cecena condamna razboiul sau se alatura ucrainienilor.

  3. Termenul crimă de război este definit în partea a doua a articolului 8 din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, potrivit căruia acesta se referă la:

    a) încălcări grave ale Convenția de la Geneva din 12 august 1949, și anume, oricare dintre următoarele acte împotriva persoanelor sau bunurilor protejate în conformitate cu prevederile Convenției:
    crimă premeditată;
    tortura sau tratamentul inuman, inclusiv experimentele biologice;
    cauzarea în mod intenționat suferințe mari sau vătămări corporale grave sau daune asupra sănătății;
    distrugerea ilegală, lipsită de sens și pe scară largă a patrimoniului, care nu necesită implicare militară;
    obligarea unui prizonier de război sau a unei alte persoane să servească în forțele armate ale unei puteri ostile;
    să priveze în mod intenționat un prizonier de război sau altă persoană de dreptul la un proces echitabil;
    deportarea ilegală, transferul sau privarea ilegală de libertate;
    luarea de ostatici;
    b) alte încălcări grave ale legilor aplicate în conflictele armate internaționale în cadrul stabilit al dreptului internațional, și anume oricare dintre următoarele acte:
    atacuri planificate asupra civililor care nu sunt direct implicați în acțiuni militare;
    atacuri planificate asupra obiectelor civile, obiecte care nu sunt ținte militare;
    atacuri planificate asupra personalului, a instalațiilor, a materialelor, a unităților sau a vehiculelor implicate în furnizarea de misiuni de asistență umanitară sau de menținere a păcii, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, atâta timp cât acestea au dreptul la protecția civililor sau a obiectelor civile privind dreptul internațional al conflictelor armate;
    săvârșirea unui atac, atunci când se știe că un astfel de atac va provoca moartea sau rănirea civililor sau daunele aduse obiectelor civile vor fi pagube grave asupra mediului natural, ceea ce este în mod evident incomensurabil cu superioritatea militară generală;
    atacul asupra țintelor neprotejate și ne-militare ale unui oraș, al unui sat, al unei locuințe sau al unei clădiri sau al bombardării prin orice mijloace.