Procurorul Bogdan Pîrlog despre atacul la poliția judiciară: „O adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor economice”
Poliția judiciară care nu se mai subordonează Procurorului general, modificare cuprinsă în noile legi ale justiției care au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri, are un substrat mai vechi. Procurorul militar Bogdan Pîrlog a explicat pentru PressHUB că aceasta este o dorință mai veche a unor grupuri de interese din Ministerul de Interne, grupuri care urmăresc de ani buni să paralizeze anchetele din dosarelor economice, cele care au mize financiare importante.
„În perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană și după modificarea Constituției s-a ajuns la forma în care parchetele conduc și controlează poliția judiciară. După acest moment s-a pus problema preluării poliției judiciare în cadrul Ministerului Public.
Evident că grupurile de influență care, după Revoluția din decembrie 1989 au controlat de facto ministerul de interne, au acționat permanent pentru a rupe Poliția de Parchet. A existat un du-te-vino legislativ în toți acești ani. Acum au simțit că ministerul Public și ministerul Justiției sunt slabe și aceste grupuri de interese au decis să scoată poliția judiciară din orice legătură cu parchetele. Nu au putut să o desființeze de tot deoarece poliția judiciară apare în articolul 131 din Constituție.
Deși DIICOT trebuia să aibă de ani de zile peste 200 de polițiști judiciari, abia dacă au „primit” un procent nesemnificativ de polițiști detașați. Prin această eliminare a oricărei mențiuni a poliției judiciare din cuprinsul Legii de organizare judiciară se desfășoară, de fapt, o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor.
Teama cea mai mare este față de dosarele economice importante. Un procuror nu poate face singur un astfel de dosar complex, care presupune procesarea unui volum enorm de documente. Sau face un singur astfel de dosar pe an, ceea ce le convine de minune. Ținta acestei legi o reprezintă anihilarea capacității ministerului Public de a face dosare”, a declarat pentru PressHUB procurorul Bogdan Pîrlog
Guvernul a adoptat în ședința de miercuri legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu, legi dur critica de asociațiile reprezentative ale magistraților și de societatea civilă.
Expertul anticorupție Laura Ștefan a arătat pe Facebook că „se elimină prevederile legate de numirea și revocarea politiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General, precum și toate aspectele legate de detașarea unui număr de polițiști de judiciar în cadrul parchetelor, la solicitarea Procurorului General.
Citește tot articolul pe PressHub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii