G4Media.ro

Procurorul care investiga luarea de ostatici la un post de televiziune din…

Sursa foto: Pixabay

Procurorul care investiga luarea de ostatici la un post de televiziune din Ecuador a fost asasinat

Procurorul însărcinat cu ancheta privind atacul în direct comis de bărbați înarmați pe platoul de filmare al unui post public de televiziune ecuadorian, la 9 ianuarie, a fost asasinat miercuri, într-un moment în care țara se află în stare de urgență și în „război” cu bandele de traficanți de droguri, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Potrivit procuraturii, procurorul ucis la Guayaquil (sud-vest) conducea ancheta pentru a stabili ce bandă a comis atacul.

Fotografiile obținute de AFP arată mai multe găuri de glonț care au străpuns geamul lateral al șoferului, în ciuda blindajului.

„Ca răspuns la asasinarea colegului nostru César Suarez (…) voi fi categorică: grupurile de crimă organizată, criminalii și teroriștii nu vor opri angajamentul nostru față de societatea ecuadoriană”, a declarat procurorul general Diana Salazar într-o înregistrare video postată pe X.

Ministrul Apărării, Gian Carlo Loffredo, a declarat într-un comunicat că guvernul său respinge „orice formă de violență ca răspuns la conflictul cu care ne confruntăm”.

„Reafirmăm angajamentul ferm al guvernului de a sprijini administrarea justiției”, a adăugat el.

În direct

Imaginile șocante cu bărbați înarmați cu cagule și puternic înarmați care dau buzna în direct și amenință jurnaliștii și angajații canalului TC din Guayaquil au devenit virale.

„Au intrat să ne ucidă, Dumnezeul meu să ne protejeze”, a declarat unul dintre jurnaliștii captivi într-un mesaj pe WhatsApp transmis unui corespondent AFP. Pe fundal se auzeau plânsete.

În mijlocul focurilor de armă, imaginile au continuat să fie difuzate în direct timp de minute lungi, în ciuda faptului că luminile de pe platou s-au stins și camera a înghețat.

Intervenția rapidă a poliției a permis încheierea luării de ostatici fără victime și arestarea a treisprezece agresori.

„Am fost frapat de lipsa lor de experiență”, a declarat pentru AFP unul dintre jurnaliștii luați ostatici. „Practic, erau doar niște copii. Acest lucru a fost confirmat atunci când membrii grupului, care au fost arestați și încătușați, au fost prezentați presei. Potrivit autorităților, aceștia aveau vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Procurorii, în vizorul bandelor criminale

Acest asalt a fost punctul culminant al unui lanț de violențe declanșat de evadarea, cu câteva zile înainte, a temutului lider al bandei Choneros, Adolfo Macias, alias „Fito”.

Au avut loc mai multe revolte în închisori și luări de ostatici, iar pe străzile din Guayaquil și din capitala Quito, bandele au semănat teroare cu explozii și focuri de armă asupra poliției.

Pentru a restabili ordinea, președintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat țara „în război” cu bandele și a trimis peste 20.000 de soldați în acțiune. Violențele din țară s-au soldat cu cel puțin 19 morți.

Procurorii sunt amenințați de cele aproximativ douăzeci de organizații criminale care operează în Ecuador, cândva un paradis al păcii devastat de violență după ce a devenit principalul punct de export pentru cocaina produsă în Peru și Columbia, țări vecine.

În iunie, procurorul Leonardo Palacios a fost ucis de bărbați înarmați în orașul Duran, în apropiere de Guayaquil.

Diana Salazar a raportat amenințări directe cu moartea din partea Los Lobos, una dintre principalele organizații criminale, al cărei lider, Fabricio Colon Picole, a evadat și el din închisoare săptămâna trecută.

Justiția ecuadoriană ia măsuri drastice nu numai împotriva infractorilor, ci și împotriva corupției legate de traficul de droguri, care și-a făcut loc până în chiar măruntaiele guvernului.

Așa-numitul caz „Metastaza”, „cel mai mare din istoria luptei împotriva corupției și a traficului de droguri” din Ecuador, potrivit procurorului, a scos la iveală la sfârșitul anului trecut „o structură criminală” în care erau implicați procurori, funcționari de penitenciare și ofițeri de poliție „al cărei scop era obținerea impunității și a libertății celor urmăriți sau condamnați”, precum și introducerea de obiecte interzise în închisoare.

Politicienii au fost, de asemenea, vizați. La sfârșitul anului 2023, candidatul prezidențial Fernando Villavicencio, la Quito, și Agustin Intriago, primarul orașului Manta (vest), unul dintre principalele orașe ale țării, au fost de asemenea uciși de criminali.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...