G4Media.ro

Procurorul DNA, Paul Dumitriu, și procurorul PG, Romulus Varga, se retrag din…

Procurorul DNA, Paul Dumitriu, și procurorul PG, Romulus Varga, se retrag din funcțiile interimare după ce au fost picați la interviu de ministrul Cătălin Predoiu. Dumitriu este anchetatorul din dosarele Fenechiu și Ioan Niculae

Procurorul DNA, Paul Dumitriu, a formulat cerere de încetare a delegării în funcția de șef interimar al Secției I a DNA de combatere a corupției. Solicitarea lui Dumitriu va fi analizată marți, 11 februarie, de către Secția pentru procurori a CSM. Cererea procurorului Paul Dumitriu vine după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a respins, deși a candidat singur pe loc pentru postul de șef plin al Secției a I-a a DNA.

Dumitriu a fost adjunct la Secția a II-a. El are câteva „scalpuri la cingătoare” (o expresie plastică lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu). A obținut condamnarea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), la 5 ani de detenție și a magnatului Ioan Niculae și a fostului baron PSD, Gheorghe Bunea Stancu, la câte 3 ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Dumitriu a instrumentat şi un al doilea dosar pe numele lui Ioan Niculae, în care acesta a primit 3 ani şi jumătate de închisoare, însă această sentinţă nu este definitivă.

Paul Dumitriu a instrumentat şi dosarul fostului deputat PDL, Dan Păsat, şi al fostului senator PSD, Marius Ovidiu Mihăilă, ambele cu avize de ridicare a imunităţii parlamentare pentru arestare şi soldate cu condamnări cu executare.

Un alt caz instrumentat de Paul Dumitru este dosarul CNA, cu verdict de condamnare în primă instanţă: Viorel Hrebenciuc – 3 ani de închisoare, iar fosta şefă a CNA, Laura Georgescu – 4 ani și 4 luni cu executare.

Procurorul Dumitriu este și unul dintre procurorii DNA care au anchetat dosarul Ordonanței 13, caz clasat ca urmare a intervenției CCR. Dumitriu are însă și rateuri. Este unul dintre procurorii care au clasat iniţial dosarul Tel Drum privindu-l pe Liviu Dragnea.

Și procurorul Romulus Varga, șeful interimar al Secției a II-a din PG de urmărire penală și criminalistică, a formulat CSM cerere de încetare a delegării după ce a fost respins la interviu de ministrul Predoiu. Varga este procurorul criminalist care a obținut condamnarea polițistului Cristian Cioacă pentru uciderea Elodiei, în absența cadavrului. Deși este considerat în interiorul Parchetului un criminalist foarte bun, Varga nu a avut rezultate remarcabile ca șef de secție, procurorii din subordinea sa neavând cazuri notabile în ultimii 3 ani.

În schimbul lui Varga, Predoiu a nominalizat-o pentru șefia SUPC pe procuroarea Denisa Cristodor, considerată unul dintre cei mai muncitori procurori ai PG. Potrivit unor surse judiciare, anul trecut, procurorii SUPC au finalizat 10 rechizitorii în 12 luni, iar 4 dintre ele sunt semnate de procuroarea Cristodor.

Ea a instrumentat dosarele torționarilor Ioan Ficior și Alexandru Vișinescu. Denisa Cristodor este și procuroarea care a investigat mai multe cazuri de corupție universitară: al prodecanului Facultății Finanțe-Banci din ASE, Iuliu-Cosmin Șerbanescu, al directorului administrativ al UMF București, Dan Pahoni, dosarul corupției de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșita, cazul de la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad sau cel al profesorilor de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pamflet
    Normal, l-a picat pe dumitriu ca l-a anchetat si condamnat pe un infractor din partidul national liberal, pe relu fenechiu