G4Media.ro

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, se ține de scaun și…

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, se ține de scaun și denunță presupusa „ingerință a politicului” în treburile justiției. Cum încearcă pe ultima sută de metri să-și plaseze apropiații

Procuratura Generală (PG) din Republica Moldova a respins, miercuri, printr-un aviz negativ, proiectului de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de modificare a Legii cu privire la Procuratură care ar permite evaluarea și, după caz, eliberarea din funcție a Procurorului General.

În ultima lună, Procuratura Generală, care bate pasul loc de ani de zile în rezolvarea marilor dosare de corupție, se află într-un război deschis cu noua putere pro-europeană de la Chișinău, care încearcă reformarea justiției și spargerea castei corupte de la vârful judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. 

Astfel, reprezentanții PG susțin că forul respectiv nu poate să aibă loc în condițiile propuse de proiectul de lege elaborat de reprezentanții guvernării. Mai precis, PG spune că proiectul PAS ar prevedea o dublare a competențelor privind activitatea Procurorului General și, totodată un control indirect asupra activității Consiliului Superior al Procurorilor și a instanței de judecată.

În schimb, PAS a afirmat că proiectul a fost făcut să introducă reguli transparente și echitabile de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii.

Redacția Articolul 66, alin. (4), din Legea cu privire la Procuratură, propusă în proiect, exclude ab initio posibilitatea formulării propunerilor de modificare și/sau de completare a agendei Adunării Generale a Procurorilor atât înainte de ședință, cât și pe parcursul acesteia după cum acest fapt este reglementat actualmente de Legea nr.3/2016”, se semnalează în avizul Procuraturii Generale.

Proiectul de lege a fost promovat inclusiv pentru a facilita alegerile și numirile în Consiliul Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează să aibă loc până la sfârșitul anului 2021.

Autorii susțin că proiectul ține cont de modificările constituționale initiate în decembrie 2020 și de recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește alegerea și numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Numiri cu cântec: simulacrul numirii adjuncților lui Stoianoglo

În ciuda argumentelor PG, ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a acuzat marți seara într-o postare pe pagina sa de Facebook că numirile în funcțiile de conducere din procuratura se face printr-un mecanism total nefuncțional în care rolul principal în are Procurorul General, iar CSP este doar un instrument obedient acestuia care validează formal numirile în funcțiile de adjuncți în Procuratură.

„Nu știu de când este această practică – poate e chiar din 2016 de când s-a votat actuala lege, poate e mai recentă – dar arată în felul următor. Procurorul General numește procurori în funcțiile de interimari. Ulterior, CSP anunță organizarea concursului, iar la acest concurs participă, de regulă, doar interimarul numit de Procurorul General. Și acest interimar câștigă concursul, iar CSP are menirea să aprobe rezultatele. Practic, rolul CSP-ului pe cariera procurorilor devine unul strict butaforic, doar pentru a vota şi legifera candidatura decisă de Procurorul General. Doar sub ochii mei, în această procedură s-au numit vreo 10 procurori şefi sau adjuncți, încercându-se de a se mai lansa aşa numitul „concurs” pentru încă o duzină”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

El a mai afirmat că prin astfel de practici se eludează meritocrația în rândul procurorilor care trebuie promovați și nu se încurajează competiția din moment cei procurorii interimari propuși de Procutorul General nu au rivali pentru ocuparea plină a acelor posturi.

„De aceea, pledez pentru revizuirea acestei practici. Sau, dacă nu, atunci va trebuie de intervenit legislativ. Sistemul are nevoie de un climat bun de activitate, oamenii profesioniști trebuie încurajați, aceasta trebuie să promoveze un organ colegial care reprezinta breasla procurorilor. Ţara are nevoie de procurori eficienţi și independenți, or, practica pe care am văzut-o azi, îi face, mai degrabă, obedienți”, mai scrie Litvinenco.

Foto: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...