
Procurorul general al Venezuelei acuză El Salvador de trafic de persoane, după încarcerarea migranților expulzați din Statele Unite în schimbul unor sume de bani
Într-un interviu acordat vineri AFP, procurorul general al Venezuelei l-a acuzat pe președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, de „trafic de persoane” pentru încarcerarea migranților venezueleni expulzați din Statele Unite în schimbul unor sume de bani, criticând totodată Organizația Națiunilor Unite.
„Este trafic de persoane (…) Cere 7 milioane de dolari pentru a-i închide pe cei 252 de venezueleni. Face afaceri, o afacere murdară”, a declarat Tarek William Saab.
Invocând o lege din 1798 privind dușmanii străini, Washingtonul a deportat fără proces în El Salvador 252 de venezueleni, pe care guvernul american i-a acuzat de apartenență la banda Tren de Aragua.
El Salvador i-a închis în Cecot, o mega închisoare de înaltă securitate înființată de președintele Bukele pentru membrii bandelor.
El Salvador va primi 6 milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru un prim grup de 200 de deținuți venezueleni, anunțase Casa Albă.
„Rata ar fi relativ scăzută pentru Statele Unite, dar semnificativă pentru noi, ceea ce ar face ca întregul nostru sistem penitenciar să fie sustenabil”, a declarat șeful statului salvadorian, fără a oferi o cifră.
Caracasul, condus de președintele Nicolas Maduro, cere „eliberarea necondiționată” a venezuelenilor, argumentând că detenția și transferul lor în El Salvador sunt ilegale.
„Venezuelenii care au fost privați de libertate în El Salvador erau rezidenți în Statele Unite fără să fi comis anterior vreo infracțiune în Statele Unite (…) cu atât mai puțin în El Salvador”, insistă Saab.
„În plus față de faptul că este un violator în serie al drepturilor omului (…) Bukele este un tiran. El este inspectorul național de tranzit, șeful poliției, șeful televiziunilor, al mass-mediei, al sistemului judiciar și al parchetului”, a ironizat procurorul, descriindu-l pe domnul Bukele drept „un criminal extrem de periculos”.
„La un moment dat, justiția internațională va lua măsuri împotriva lui Bukele în acest caz”, a adăugat el.
William Saab a declarat că a contactat autoritățile judiciare salvadoriene, dar nu a primit niciun răspuns. El a subliniat că „nu a primit încă o listă exactă” a deținuților și a citat cifre furnizate de presa americană.
„El Salvador este în mâinile lui Bukele. Este un stat eșuat. Nu există justiție acolo, democrația instituțională nu funcționează. Nu există absolut niciun principiu de independență între puteri. Dacă depui un recurs, de exemplu (…) există o tăcere absolută. Și de ce se întâmplă asta? Pentru că Bukele dă ordin să nu se facă nimic, să nu se spună nimic”, acuză procurorul general venezuelean.
Caracasul a angajat, de asemenea, un avocat în El Salvador, însă procurorul deplânge faptul că acesta nu are acces la dosarul cauzei și nu îi poate reprezenta pe toți deținuții pentru că nu are identitatea lor.
În timp ce reprimarea protestelor din 2017, soldată cu aproximativ o sută de morți în Venezuela, a declanșat o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI), procurorul venezuelean a criticat ceea ce el consideră a fi pasivitatea instituțiilor internaționale în cazul deținuților din El Salvador: „I-am trimis comunicări lui Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, care a rămas tăcut”.
„Mai mult de 250 de venezueleni privați de libertate, dispăruți în El Salvador, iar ei nu fac nimic. Comitetul ONU de experți pentru drepturile omului. Consiliul pentru Drepturile Omului… ONU a rămas, de asemenea, absolut tăcută. Comisia interamericană pentru drepturile omului… Nu s-a făcut nimic. Măștile cad”, spune el, adăugând că „în Venezuela, o pasăre cade de pe o creangă și ei au făcut deja un dosar, un scandal”.
El a criticat, de asemenea, ONG-urile pentru drepturile omului, pe care le-a acuzat că sunt „călduțe, laconice (…) Unde este acțiunea urgentă a tuturor ONG-urilor pentru a cere libertatea acestor venezueleni nevinovați?”
Multe familii ale deținuților insistă asupra faptului că cei dragi lor nu au făcut niciodată parte dintr-o bandă, subliniind că tatuajele – unul dintre criteriile utilizate de autoritățile americane pentru a determina apartenența la Tren de Aragua – nu înseamnă nimic.
Ronna Risquez, autoarea cărții „Le Tren de Aragua, la bande qui a révolutionné le crime organisé en Amérique latine”, susține că „Le Tren d’Aragua nu are niciun tatuaj de identificare”.
Procurorul, care are numeroase tatuaje, inclusiv un steag venezuelean în spatele unei urechi, insistă: „Faptul că cineva ar putea avea, așa cum s-a întâmplat cu mulți dintre acești tineri, numele părinților tatuați și să i se spună că este legat de o organizație criminală (…) este ridicol”.
„În Statele Unite, ar trebui să aresteze întreaga țară pentru că este una dintre țările cu cei mai mulți oameni tatuați”, spune el.
„Continuăm să insistăm, să facem tot ce este necesar” pentru a obține eliberarea deținuților venezueleni din El Salvador, a conchis procurorul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.