G4Media.ro

Procurorul General Alex Florența critică schimbările la pensiile magistraţilor: Simularea dialogului /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Procurorul General Alex Florența critică schimbările la pensiile magistraţilor: Simularea dialogului / Magistratura devine neinteresantă pentru tinerii competenţi

Procurorul general Alex Florenţa critică, în mesajul de Ziua Justiţiei, modificările vizând pensiile magistraţilor, despre care afirmă că au fost făcute ”prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează”, transmite News.ro.

E vorba despre modificările votate săptămâna trecută în Parlament prin care crește progresiv vârsta de pensionare și e limitat cuantumul pensiei judecătorilor și procurorilor astfel încât să nu mai depășească nivelul veniturilor.

Procurorul general a avertizat că mai mulți magistrați pleacă din sistemul de justiție din cauza modificărilor.

Mesajul integral transmis de procurorul general cu ocazia Zilei Justiţiei:

”Ziua Justiţiei, în acest an, constituie nu atât un prilej aniversar, cât un prilej obligatoriu de reflecţie, de analiză, având în vedere adoptarea de către Parlament, în luna iunie, a unor modificări referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Consider că este necesar să subliniez consecinţele negative ale acestui demers legislativ, care a creat o situaţie dificilă pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, prin raportare la principiile de bază ale democraţiei şi ale statului de drept. Astfel, trebuie menţionat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează, prin neînsuşirea de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Decizia sărbătoririi, în prima duminică din luna iulie, a Zilei Justiţiei a avut ca scop atât recunoaşterea importanţei Justiţiei într-o societate democratică, cât şi a rolului esenţial al puterii judecătoreşti în realizarea acestui serviciu public, aspecte care definesc locul sistemului judiciar în arhitectura statală. Din acest punct de vedere, este evident că Justiţia reprezintă un factor de echilibru care trebuie să realizeze un serviciu public. În ceea ce priveşte Ministerul Public, rolul şi responsabilitatea acestuia, esenţiale pentru sănătatea unei democraţii, sunt prevăzute în Constituţia României: Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În considerarea acestei importante şi dificile responsabilităţi sociale, pentru asigurarea independenţei justiţiei, puterea politică a proiectat un statut specific pentru magistraţi, independenţa asociată acestui statut fiind definită, pe de o parte, prin interdicţii şi incompatibilităţi şi, pe de altă parte, printr-o componentă financiară aparte (constituită inclusiv prin pensia de serviciu şi stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare faţă de alte categorii profesionale). Or, modificările legislative adoptate luna trecută lipsesc practic de conţinut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi aici am în vedere, mai ales, celeritatea soluţionării cauzelor în condiţiile creşterii volumului de activitate pentru magistraţii rămaşi în sistem. Acestea sunt efectele pe termen scurt, dar există ipoteza îngrijorătoare ca, pe termen mediu, magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenţi, ori resursa umană de înaltă calitate profesională este definitorie pentru această profesie.

Îmi exprim regretul că decidenţii politici nu au înţeles că modificări de acest gen, făcute fără analize mature şi echilibrate, precum şi fără o consultare reală a sistemului, impactează negativ funcţionarea sistemului de justiţie cu consecinţe directe asupra calităţii actului de justiţie.

În acest moment dificil pentru sistemul judiciar, gândurile mele se îndreaptă în primul rând către colegii procurori cărora le mulţumesc pentru munca şi contribuţia constantă la crearea unei culturi organizaţionale solide, definită prin valori instituţionale puternice: profesionalism, responsabilitate, loialitate, implicare, onestitate.

În al doilea rând, doresc să îmi exprim aprecierea şi respectul faţă de corpul judecătorilor, precum şi faţă de celelalte profesii juridice – avocaţi, notari, executori, personal auxiliar – şi să le urez succese profesionale şi personale, având convingerea că doar prin eforturi comune poate fi realizată responsabilitatea socială conferintă prin Constituţie: Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

La mulţi ani cu ocazia Zilei Justiţiei!”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Aha, salariile de peste 20000 lei sunt total neinteresante pentru tinerii magistrati de 45 de ani, pentru ca la ce bun atata banet daca nu ai si 20 de zile de concediu pe luna sa-i cheltuiesti. Stiu ca voi ii spuneti pensie speciala, dar de fapt este concediu platit la varsta aia nu e pensie.

  2. „respectului reciproc” care respect ? La cate prescrieri de fapte au , nu prea isi fac treaba, sau tin cont de alte aspecte.

  3. Daca magistratura devine neinteresanta pentru ca nu mai au privilegii, sa se duca la capsuni, pe santier sau la drumuri si poduri.
    Guñòaie ordinare, aveti privilegii kåķalåu si rezultate plùa.

  4. Ăsta e de pe altă planetă. Rezultatele Justiției? Ăștia din Grecia, Serbia sau din Italia care au un deget mijlociu ridicat în sus pentru marele Procuror, ce sunt?! Rezultate? Să vă fie rușine de ziua voastră, justiției cu ,, j “ mic. La muncă, nu la pensie, justițiarilor!

  5. Serios?! Sunt neinteresați de activitatea în magistratură din cauza salariilor prea mici?!

    Păi, nici nu merg în magistratură pentru salarii… Șpăgile și foloasele informale sunt fabuloase în raport cu salariile. În patria noastră au fost date șpăgi de sute de sute de milioane de euro (a se vedea Dosarul Microsoft, spre exemplu).

  6. se plange asta care a aterizat in functie la comanda politica. probabil ca trebuie sa spele multe rufe murdare si de aia cere bani multi. in situatia asta credeti ca o sa refuze sa se mai murdareasca pe maini si o sa dea decizii corecte, normale? n-ai sa vezi…

  7. Auzi,principiul cooperarii loiale între puterile statului ! Păi,pană acum de ce nu l-ati invocat,de cand există si la noi,din pacate doar in Constitutie,separarea puterilor in stat?Judecatorii ,semnatari ai protestului de la Inalta Curte au scos porumbelul pe virtual,vorbind pentru prima dată despre normarea muncii magistratului.De ce asa tarziu,cand criza de personal e veche?Nu cumva,mai de grabă,această critică ar trebui îndreptată,in primul rand,catre cei care au facut parte din Consiliul Superior al Magistraturii,PE CARE I-ATI VOTAT,care aveau obligatia legală sa ia masuri pentru buna functionare a justitiei?Sa ceara adoptarea de acte normative privind prevenirea unor asemenea crize?Foarte multi magistrati sunt preocupati mai mult de avansarea pe scara ierarhică decat sa înfaptuiască justitia.Și,de aici cardasia fata de problemele reale ale sistemului.
    E trist ca Procurorul General al Romaniei a ajuns sa nu aibe credibilitatea pe care această functie i-o conferă!

  8. Ce ne facem cu activistii de partid ai lui Ceausescu, absolventi de Stefan Gheorghiu, care sunt acoperiti si primesc toti pensii speciale. Lustratia era obligatorie.

  9. Tineri competenți la ce ? La adunat bani și protejat infractori ?