Procurorul general Alex Florența despre pragul de 1.000.000 de euro sub care evazioniștii scapă de pușcărie dacă achită prejudiciul: ”Limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puțin pentru nivelul actual al României”
Procurorul general al României, Alex Florența, a criticat într-un interviu acordat TVR pragul de un milion de euro până la care evaziunea fiscală ar putea fi dezincriminată dacă prejudiciul e achitat integral în termen de 30 de zile de la data constatării de către ANAF, plus penalități de 15% și dobânzi. Vezi un fragment din interviu aici.
”Limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puțin pentru nivelul actual al României”, a subliniat procurorul general. ”Un milion de euro este prea mult, plecând de la numărul de dosare penale pe care le avem în instrumentare și mai ales la prejudiciile care sunt constatate de organele fiscale în aceste dosare. Or, un prejudiciu de un milion de euro în momentul de față – sau peste un milion de euro – nu se regăsește în foarte multe dintre dosarele penale”, a adăugat el.
Dezincriminarea este prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Parlament și contestat de opoziție la Curtea Constituțională. CCR va analiza obiecția de neconstituționalitate ridicată de USR și Forța Dreptei pe 7 februarie 2024.
Proiectul de lege a fost inițiat de liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, însă prevederea privind dezincriminarea evaziunii fiscale de până la un milion de euro dacă prejudiciul este achitat integral a fost introdus de senatorul PSD de Teleorman, Ionel-Dănuț Cristescu, printr-un amendament. Proiectul de lege a fost adoptat pe repede înainte de Parlament, în doar 2 zile, în decembrie anul trecut.
Procurorul general Alex Florența a adăugat că o astfel de inițiativă legislativă nu este neapărat nocivă, putând încuraja inculpații pentru evaziune fiscală să achite voluntar prejudiciile.
”Ca și procedeu legislativ nu este o noutate, el există la nivelul multor legislații din vestul Europei și are menirea în cele din urmă de a sprijini într-o formă sau alta o achitare voluntară din partea inculpatului și de a scurta termenele procedurale în cazul în care se merge mai departe într-un demers penal”, a declarat procurorul general Alex Florența pentru TVR.
El a precizat că ar trebui introduse penalități suplimentare de plată în funcție de momentul în care prejudiciul integral este achitat.
”Anumite beneficii de acest tip în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară ar trebui la rândul lor defalcate în funcție de momentul în care intervine această manifestare de voință pe parcursul urmăririi penale. Pentru că în momentul de față aveam o tipologie pe care trebuie să o recunoaștem ca atare. Orice inculpat care este cercetat pentru o infracțiune de evaziune fiscală are tendința de a aștepta până aproape de finalizarea procesului care se poate întinde din pricina complexității cauzei și până în 5-6 ani de zile și să apeleze la această modalitate de achitare a prejudiciului pentru a beneficia de acea reducere sau exonerare de răspundere doar în faza sa finală.
Or, dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie așezat mai corect, mai bine aprofundat și eventual cu creșterea acestor sanțiuni care se adaugă prejudiciului integral în funcție de momentul în care intervine manifestarea de voință, astfel încât dacă inculpatul apelează la acest beneficiu și înțelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungește, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%.
Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece și în cursul primei instanțe, în funcție de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare – pentru că ai generat deja niște cheltuieli judiciare suplimentare – să spunem, un 50%.
Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului și doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înțelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancțiunea să fie și mai mare, să fie de 100% achitat suplimentar față de prejudiciul inițial”, a explicat procurorul general Alex Florența.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Parlament, evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro este dezincriminată dacă prejudiciul integral, plus penalități de 15%, e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.
În plus, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea acestuia, pedeapsa se reduce la jumătate. Dacă prejudiciul este achitat până la finalizarea procesului penal, indiferent de valoarea acestuia, pedeapsa se reduce cu o treime.
Jurnalistul G4Media.ro, Dan Tăpălagă, a explicat aici de ce acest proiect de lege este nociv.
Interviul integral TVR cu procurorul general al României, Alex Florența, poate fi urmărit în întregime la TVR INFO pe 6 februarie 2024, la ora 17.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii