G4Media.ro

Procurorul general, Augustin Lazăr, despre modificările la abuzul în serviciu: Există indicii…

Procurorul general, Augustin Lazăr, despre modificările la abuzul în serviciu: Există indicii serioase că acest text de lege ar fi neconstiutuțional/ 2099 de inculpați ar fi achitați

”Există indicii serioase că acest text de lege ar fi neconstiutuțional, deoarece nu ar asigura o protecție efectivă cetățenilor. Statul român trebuie să-și îndeplinească cu bună credință angajamentele internaționale și să asigure cetățenilor săi o protecție efectivă împotriva corupției”, a declarat, miercuri, procurorul general, Augustin Lazăr.

În ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi – funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni – pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu, însă niciunul nu a săvârşit faptele pentru sine sau pentru rude, a precizat miercuri procurorul general, Augustin Lazăr, în contextul modificărilor aduse Codului penal.

„Este o zi importantă, în care trebuie să ne gândim bine ce facem pentru a nu regreta. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. Mai întâi, în ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Foarte interesant, am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude şi nu am găsit niciun caz, ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracţională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofisticat. Presupune mereu folosirea unor terţi, a unor persoane care sunt paravan, ‘oameni de paie’, care primesc bunurile, primesc foloasele respective şi dispar după acel paravan”, a susţinut procurorul general la intrarea în sediul CSM, citat de Agerpres.

Potrivit lui Augustin Lazăr, o primă concluzie ar fi că infracţiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată.

„Problema care rezultă din aceasta, o primă concluzie ar fi aceea că, potrivit acestui proiect de articol, infracţiunea de abuz în servicu ar fi dezincriminată. Ceea ce rămâne în Codul penal este doar aşa o formă de text care ar indica faptul că nu s-a abrogat abuzul în serviciu tot, însă, în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia care este reţinută în acest text înseamnă că textul este pur formal”, a spus Lazăr.

Acesta a precizat că, dacă intră în vigoare modificările aduse abuzului în serviciu, toţi cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi.

„Ar rezulta că toţi cei 2.099 de inculpaţi ar rămâne achitaţi, ar fi achitaţi, iar prejudiciul de peste 4 miliarde lei nu ar mai fi recuperat. S-ar ridica măsurile asiguratorii, nu ar mai fi niciun motiv şi ar fi chiar un abuz al autorităţilor să mai urmărească pe cineva care a efectuat o conduită ce se încadrează acum în cadrul legal. Prin urmare, acest gen de conduită – faptul de a abuza în favoarea unor terţi – n-ar mai reprezenta infracţiune”, a explicat procurorul general.

Parchetul General a arătat, marți, într-o analiză dată publicității marți că textul final referitor la abuzul în serviciu adoptat votat în Senat ”restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003.” Parchetul General susține că modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează