G4Media.ro

Procurorul general Augustin Lazăr trebuie să decidă până mâine cine face ancheta…

Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei

Procurorul general Augustin Lazăr trebuie să decidă până mâine cine face ancheta Tel Drum cu Liviu Dragnea: DNA sau Secţia pentru magistraţi? Conflictul de competenţă este analizat de serviciul unde lucrează Kovesi

DNA a declanşat un conflict de competenţă şi a solicitat procurorului general al României să decidă cine face ancheta Tel Drum în care este investigat liderul PSD, Liviu Dragnea, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Demersul DNA vine după ce, miercuri, procuroarea Adina Florea de la Secția de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a solicitat pentru a patra oară transmiterea dosarului Tel Drum. Adina Florea a fixat şi un deadline DNA, 22 februarie, pentru predarea dosarului. În caz contrar, i-a avertizat pe procurorii DNA că riscă să fie acuzaţi de obstrucţionarea Justiţiei.

Potrivit unei ordonanțe semnate pe 20 februarie de Adina Florea și consultate de G4Media.ro, Secţia solicită predarea dosarului nr. 986/P/2014 (Tel Drum), susținând că acesta constituie mijloc de probă în soluționarea dosarului nr. 1164/P/2018, aflat pe rolul SIIJ şi care ar viza un magistrat. Deocamdată nu se ştie pe cine vizează şi ce conţine dosarul Secţiei nr. 1164/P/2018.

Prin urmare, DNA a solicitat procurorului general al României să decidă cine face ancheta. Până vineri, cererea de soluţionare a conflictului de competenţă este analizată de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control (SIC), din subordinea directă a procurorului general. La SIC lucrează în acest moment şi Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA.

Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au mai încercat de trei ori să preia dosarul „Tel Drum” în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal, în primele două cereri fără să fie invocat nici un temei legal, iar în ultima solicitare pe motiv că în cauză ar fi cercetaţi şi magistraţi, potrivit unui răspuns oficial al DNA transmis marți Agerpres.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată în răspuns că „la datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie, 31 ianuarie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a formulat, consecutiv, trei cereri prin care solicita transmiterea dosarului anterior menţionat”.

Potrivit DNA „în primele două cereri nu s-a invocat nici un temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări din partea DNA”.

„În ultima solicitare a Secţiei, datată 31 ianuarie 2019, s-a invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi”, mai notează DNA în răspuns.

În acest context, pe 14 februarie DNA a răspuns Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi a arătat că „nu există nici un criteriu care să atragă competenţa Secţiei, niciuna dintre persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală neavând calitatea de magistrat”.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul „Tel Drum” în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În 10 octombrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca inadmisibilă, contestaţia depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva sechestrului pus de DNA pe averea sa în dosarul „Tel Drum”.

Liviu Dragnea a mai contestat, în noiembrie 2017, sechestrul pus pe averea sa de către DNA, însă Instanţa supremă i-a respins atunci acţiunea.

Pe 21 noiembrie 2017, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul „Tel Drum”, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

În cazul lui Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei „asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”.

Foto: Agerpres / Silviu Matei 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Normal ca trebuie sa ramana la DNA.

  2. Nerușinarea madamei Florea nu are limite. Creierul însă are , altfel ar înțelege ce va păți după încetarea erei „mafiei Dragnea”

  3. Grupul infractional creat de dracnea s-ar putea extinde cu nume precum toader, florea, dancila, etc…

  4. De unde ai avut bani nea?
    Ai inceput cu un pix bic pe care l-ai pus gaj la banca si ai lut un imprumut pentru un tv, pe care l-ai gajat si ai luat cu banii un mertzan pe care l-ai gajat si cu banii imprumutati ai luat un hotel pe care l-ai gajat…. si ai luat tara pe care ai gajat-o…
    Doamne iartama ce prostii imi trec prin cap.

  5. Asta e cel mai odios santaj pe care il face carpa si ticaloasa pocita de la SIIJ, care n-are, prin definitie, competenta sa judece dosarul Teldrum.
    Acum e momentul sa despicam apele: noi, cetatenii, trebuie sa le dam peste bot acestor ticalosi care au innebunit de-a binelea si vor sa rastoarne totul cu fundul in sus , numai si numai pentru ca jegul de dragnea sa scape de puscarie.
    Domnule procuror general,
    Va rugam sa nu cedati in fata acestui santaj murdar! Lumea e gata sa iasa in strada si sa va sustina. Jos labele murdare de pe justitie, ticalosilor pesedisti!
    Derbedeii si ticalosii n-au voie sa mai faca nici un pas spre subjugarea justitiei!
    Romani, acum e un moment absolut necesar sa aratam ca ne pasa de ce se intampla in tara, sa-i oprim definitiv pe dementi sa dea foc tarii!

  6. Am și eu o întrebare:
    De unde știe Secția de investigare a magistraților că în dosarul Teldrum sint implicați magistrați?
    Dosarul este deschis de DNA.

    • O intrebare foarte buna! Citeam ieri ca pe la mijlocul lui decembrie, un inculpat din dosarul teldrum de la DNA a venit si-a depus in dosar un memoriu in care apare si un magistrat. La doua zile dupa asta, pe 21 decembrie 2018 sectia cere cu tupeu dosarul teldrum de la DNA. Ce, cum, de unde, vad ca nimeni nu a pus inca aceasta intrebare, insa daca aceasta situatie ajunge pentru solutionare la procuror Kovesi, sunt convinsa ca se va pune intrebarea asta, si probabil si altele. Cand am intrat sa citesc acest articol, efectiv nu mi-a venit sa cred cum le asaza si le potriveste Dumnezeu! Auzi, sa nu-ti vina sa crezi, dosarul teldrum al lui draknea ajunge in mana procurorului Kovesi, eu cred ca i-a venit rau porkului azi, cand a auzit cine-i decide soarta iar! Eu chiar nu inteleg de ce se mai agita atata draknea asta, s-a nascut in comuna Gratia, cum ar putea sa scape de puscarie, cand este predestinat pentru asta?

    • Daca este asa cum sustine aceasta Ana Pauker a procuraturii romane atunci chiar de la DNA ar trebui sa stie !

    • Susu, cel mai sigur stie de la inculpatul din dosarul teldrum care s-a dus si-a depus memoriul. Acuma, crezi tu ca ideea asta le-a venit fix lor, hotilor astora din teldrum, ca doar i-ai vazut cat sunt de limitati, asta e idee subtila, bag mana in foc ca aici tot porkul bubos a dat sfat!

  7. Dosarele de coruptie nu sunt de competenta serviciului de casa a lui Dragnea si Toader. daca exista magistrati corupti, serviciul respectiv sa iancheteze acel magistrata, e limpede si pentru o gaina ca un serviciu destinat exclusiv magistratilor nu are competente in investigarea coruptiei, pentru care exista creata de multi ani o directie specializata si competenta pentru astfel de spete.
    In plus, portivit Constitutiei legile organice precum sunt si legile justitiei nu pot fi modificate radical prin ordonante de urgenta (care este urgenta nationala?) su hotatrari de guvern. Guvernul este un for executiv, nu legislativ, deci nu are competente decat in zona executiva. Ordonantele trebuiesc legate strict de zona executiva. Modificarea unot legi organice de catre un ministru ticalos numit politic ar trebui sa se soldeze cu punerea sub acuzare a acelui ministru ticalos (Tudorel Toader) pentru subminarea ordinii de drept din Romania. Este nerelevant ca Toadder are studii juridice (la care nu prea se pricepe) pentru ca postul de ministru al justitiei ar putea fi ocupat legal si de o persoana fara studii juridice. Deci postura de ministru a justitiei care da legi in domeniul justitiei este de fapt o impostura si trebuie urgent sanctionata de lege si Tudorel Toader trebuie arestat urgent. Astept juristii experti sa foloseasca aceste observatii cu legea in mana.

  8. Dosarele de coruptie nu sunt de competenta serviciului de casa al lui Dragnea si Toader. daca exista magistrati corupti, serviciul respectiv sa ancheteze acel magistrat, e limpede si pentru o gaina ca un serviciu destinat exclusiv magistratilor nu are competente in investigarea coruptiei, pentru care exista creata de multi ani DNA, o directie specializata si competenta pentru astfel de spete.
    In plus, portivit Constitutiei legile organice precum sunt si legile justitiei nu pot fi modificate radical prin ordonante de urgenta (care este urgenta nationala?) sau prin hotatrari de guvern. Guvernul este un for executiv, nu legislativ, deci nu are competente decat in zona executiva. Ordonantele trebuiesc legate strict de zona executiva. Modificarea unor legi organice de catre un ministru ticalos numit politic ar trebui sa se soldeze cu punerea sub acuzare a acelui ministru ticalos (Tudorel Toader) pentru subminarea ordinii de drept din Romania. Este nerelevant ca Toader are studii juridice (la care nu prea se pricepe) pentru ca postul de ministru al justitiei ar putea fi ocupat legal si de o persoana fara studii juridice. Deci postura de ministru a justitiei care da legi in domeniul justitiei este de fapt o impostura si trebuie urgent sanctionata de lege si Tudorel Toader trebuie arestat urgent. Astept juristii experti sa foloseasca aceste observatii cu legea in mana.