Procurorul general din SUA, William Barr, la trei zile după ce premierul Dăncilă și PSD au anunțat schimbarea ministrului justiției: Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției
Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a anunțat, luni, că a invitat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall la Washington în luna septembrie și că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”. Anunțul procurorului general al SUA abundă în aprecieri elogioase, un lucru mai puțin obișnuit în comunicarile oficiale.
”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională. Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.
În comunicat se amintește că prima întâlnire între procurorul general și ministrul Birchall a avut loc în iunie, la București, unde a avut loc ministeriala SUA/ UE în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
”În cadrul întâlnirii bilaterale, procurorul general și ministrul au discutat despre parteneriatul strategic dintre SUA și România, care este important pentru securitatea și prosperitata continuă a ambelor națiuni. Relația de colaborare apropiată dintre agențiile de implementarea legii din România și din Statele Unite au generat succese comune în ce privește lupta împotriva criminalității transnaționale, în special în zona cyber crime, traficului de droguri și traficului de persoane. Aceste succese au protejat cetățenii ambelor țări.
În particular, în timpul întâlnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul ei în a asigura că România va adopta toți pașii necesari pentru a întîri legislația anti-corupție. In timpul întâlnirii din septembrie, procurorul general și ministrul vor discuta în ce mod Departamentul de Justiție din Statele Unite ar putea asista ministrul și ministerul în această operațiune esențială. Departamentul de Justiției salută aceasta ocazie de a se întâlni din nou cu un partener valoros și de încredere care este determinat să se lupte pentru statul de drept”.
Context.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, după CEX că a propus schimbarea ministrului justiției, Ana Birchall și înlocuirea ei cu judecătorul Dana Gârbovan și că i-a cerut lui Birchall să rămână în guvern în postul de vicepremier.
” Vreau ca la Justiție să fie cineva care cunoaște foarte bine magistrații, independent. Nu reproșez nimic doamnei Birchall. Dacă ne uităm la activitatea Danei Gârbovan, vedem că e apreciată de toți magistrații”, au fost explicațiile publice date de premier.
Neoficial, ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost schimbată la presiunea aripii Dragnea din PSD, după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac, între altele, mai dificilă liberarea condiționată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. În plus, pesediștii ar fi fost nemulțumiți că modificările au fost promovate rapid, prin OUG, însă aceasta a fost opțiunea premierului Dăncilă, propunerea MJ ar fi fost proiect de lege.
Un alt motiv de nemulțumire în PSD este atitudinea ministrului justiției față de secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, fiind un critic al activității acesteia chiar în interiorul CSM. De altfel, deputatul Cătălin Rădulescu, unul dintre apropiații fostului lider PSD, Cătălin Rădulescu scria pe Facebook luna trecută că, în cazul în care Ana Birchall va susține desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), atunci „va pleca și cariera ei politică se va încheia„.
Birchall a mai intrat în coliziune cu linia oficială a partidului și pe tema recomandărilor GRECO, care a criticat schimbările legislative operate de coaliția PSD- ALDE la legile justiției și Codurile Penal și de Procedură penală și a recomandat desființarea de îndată a Secției Speciale, calificată drept o anomalie a sistemului judiciar.
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat pe data de 9 iulie, referindu-se la recomandările din rapoartele GRECO despre România, că „este nevoie să respecţi regulile atunci când eşti într-un club”.
Întrebată de jurnalişti dacă recomandările din rapoartele GRECO ar trebui să fie obligatorii, Birchall a spus: „Dumneavoastră ştiţi că atunci când, ca regulă generală, eşti într-un club, ca să spun aşa, e nevoie să respecţi regulile. Pe recomandările din raportul GRECO permiteţi-mi să mă pronunţ după ce vor fi publicate”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii