G4Media.ro

Procurorul general interimar Bogdan Licu îi cere ministrului Justiției eliminarea posibilităţii împăcării…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul general interimar Bogdan Licu îi cere ministrului Justiției eliminarea posibilităţii împăcării dintre victime şi hoţi: „Nu a redus numărul furturilor / Sunt presiuni asupra victimelor să se împace cu hoţii”

Şeful interimar al Parchetului general (PG), Bogdan Licu, i-a cerut luni ministrului Justiţiei, Ana Birchall, ”sprijin în inițierea adoptării unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalității în materia furtului calificat” întrucât posibilitatea împăcării dintre hoț și victimă ”nu a condus la reducerea infracționalității în perioada de referință 2013-2019”.

Apelul lui Licu vine după ce, numai în primul semestru al acestui an, procurorii din toată ţara au soluţionat peste 7.400 de dosare de furt, iar numărul acestora nu a scăzut după ce, în 2012, a fost introdusă posibilitatea clasării dosarului dacă victimele se împacă cu hoţii.

Dintre cele peste 7.400 de cazuri, 3.932 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane.

”Se observă că se înregistrează o tendință de scădere continuă a numărului inculpaților trimiși în judecată, mai mică însă decât a procentului de creștere a numărului soluțiilor de clasare prin împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, a conchis Parchetul general, potrivit unui comunicat de presă.

”Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus. Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, a mai atras atenția Parchetul general.

În plus, de multe ori victimele se împacă cu hoţii ca urmare a unor presiuni, avertizat PG:

  • ”În multe situații, retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. În astfel de situație, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor amenințări sau violențe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”.

Procurorii au arătat şi că parlamentarii au introdus în 2012  posibilitatea împăcării dintre victime şi hoţi chiar dacă fapta a fost comisă în situaţii agravante.

”Modalitățile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevăzut că împăcarea părților înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului (într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; de o persoană mascată, deghizată sau travestită; prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional; de o persoană având asupra sa o armă), nejustificând o asemenea posibilitate”, a mai subliniat Parchetului general.

Foto: Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Te-ai trezit acum incapabilule? Când a fost introdusă nu te-ai gandit?

  2. Ideea e foarte buna, insa timpul este cat se poate de prost.

    • Adica unul te fura si tu esti om bun si nu il bagi in puscarie. Te va fura inca o data ca esti fraier.

  3. Cum sa te impaci cu hotii? Iata inca o idee PSDista de a se ajuta intre ei.

  4. Da, pana nu te lovesti de asta nu stii ca legea este asa permisiva cu infractorii. Am avut un furt anul acesta, am facut plangere si m-am trezit in magazin cu familia cu trelinguri si fuste inflorate sa ceara impacarea. Adica, daca eu sunt de acord, ala nu mai e furt. Imi da banii inapoi si mai incearca alta data . Apoi ne impacam iar, daca ii prind. Daca nu, norocul lor. Este incredibil.
    Sper sa schimbe mizeria asta cat mai repede.

  5. Pe bune? Chiar aveti legea asta in Romanica??? Hahaha! Pe meleagurile noastre faci pace cu hotii cu ajutorul domnilor avocați smith&wesson, a domnului judecător Colt sau nu
    mai putin celebrii sig Sauer sau beretta.

    Hai ca sunteți de rasul lumii :))) auzi, împăcare …

    • ei lasa ca nici cu voi nu mi-e rusine. voi muriti nevinovati cum va adunati mai multi pe undeva. de ce? ca apare unul inarmat cu ditai mitraliera si va face afis. asa ca nu m-as grabi sa ma mut in sua. ca banuiesc ca de sua vorbesti.

    • Ai citit și tu niște nume de producători de arme și te dai deștept, faci pe duru din spatele tastelor.
      Te-ai gândit că și hoții pot avea un Sig Sauer sau un Glock ?
      Cum îți dai seama care dintre „clienți” este înarmat, înainte să scoată arma ? Când îți intră clienții în magazin, îi întâmpini cu pistolul la tâmplă ? În State sunt mai puține jafuri dacă e liber la port arme ?
      Deșteptule.

    • Vai, dar cate denumiri de arme cunosti. Ai vazut vreuna in realitate, Lilisor?
      Masura propusa de PG poate fi adoptata doar atunci cand e vorba despre furt din avutul public. Statul nu poate codifica cu privire la avutul privat, in virtutea principiului garantarii proprietatii private.
      De unde reiese ca procurorii romani au dreptul facut la ceva scoala populara.

  6. Nu-l luați tare pe „Harley” că lui îi lipsește Davidson-ul.
    Se dă ” gringo” dar e de fapt un amărăștean de pe undeva de la noi, de pe la țară.
    Papagal .