G4Media.ro

Procurorul special Jack Smith propune ianuarie 2024 pentru procesul lui Trump privind…

Sursa foto: SAUL LOEB / AFP

Procurorul special Jack Smith propune ianuarie 2024 pentru procesul lui Trump privind fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020

Procurorul special Jack Smith a propus joi ca procesul fostului preşedinte american Donald Trump pentru presupusele sale încercări frauduloase de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 să aibă loc începând cu ianuarie 2024, relatează AFP, citată de Agerpres.

Judecătoarea care va prezida procesul la tribunalul federal din Washington, Tanya Chutkan, a stabilit ziua de 28 august pentru o audiere pentru a determina data procesului. Ea a acordat termen acuzării până la 10 august şi apărării până la 17 august pentru a-şi formula propunerile.

Procurorul special a propus joi, în argumentarea sa adresată judecătorului, data de 2 ianuarie 2024, estimând că procesul „nu ar trebui să dureze mai mult de patru-şase săptămâni”.

Această dată „reprezintă un echilibru adecvat între dreptul inculpatului de a-şi pregăti apărarea şi interesul public puternic într-un proces rapid” într-un astfel de caz emblematic, în care un fost preşedinte este acuzat de subminarea fundamentelor instituţiilor federale, susţine Jack Smith.

În plus, într-o altă procedură, în faţa unui tribunal federal din Florida (sud-est), un asistent personal al lui Donald Trump, Walt Nauta, a pledat nevinovat joi la acuzaţiile suplimentare formulate împotriva sa la sfârşitul lunii iulie în cazul presupusei gestionări neglijente de către fostul preşedinte a unor documente confidenţiale.

Donald Trump trebuie să răspundă din mai 2024 în faţa acestei instanţe la acuzaţiile că a compromis securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidenţiale după plecarea sa de la Casa Albă în ianuarie 2021, inclusiv planuri militare sau informaţii despre arme nucleare, în reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida.

Legea îi cerea să le predea Arhivelor Naţionale ale SUA. O altă lege a spionajului interzice păstrarea secretelor de stat în locuri neautorizate şi nesecurizate.

Trump şi Nauta au fost inculpaţi în iunie în acest caz. Într-un document judiciar făcut public pe 27 iulie, procurorii federali îl acuză, de asemenea, pe fostul preşedinte că a încercat, cu ajutorul lui Nauta şi al lui Carlos de Oliveira, managerul Mar-A-Lago, să elimine înregistrări CCTV care erau de interes pentru anchetatori.

Ultimii doi s-au prezentat joi în faţa instanţei, dar numai Nauta a putut pleda nevinovat în timpul unei audieri de aproximativ zece minute. De Oliveira, care nu are încă un avocat local, va pleda vinovat sau nevinovat la o audiere viitoare.

Într-o notificare scrisă adresată instanţei săptămâna trecută, Donald Trump a indicat că a pledat nevinovat la aceste noi acuzaţii şi că renunţă la apariţia sa joi în faţa instanţei.

El se confruntă cu aproximativ patruzeci de capete de acuzare, inclusiv „ascunderea ilegală a informaţiilor de securitate naţională”, „obstrucţionarea justiţiei” şi „mărturie falsă” în acest caz.

Calendarul judiciar se anunţă încărcat pentru miliardarul republican, care vrea să recâştige Casa Albă în 2024. El este, de asemenea, urmărit penal de justiţia din statul New York într-un caz de presupusă fraudă contabilă legată de plăţile pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme porno, care va duce la un proces programat pentru luna martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...