Producătorii de băuturi răcoritoare susțin că taxarea suplimentară a băuturilor cu adaos de zahăr este discriminatorie și ineficientă
Asociața Națională a Băuturilor Răcoritoare acuză Guvernul că vrea să crească încasările la buget prin aplicarea unei taxe pe băuturile cu conținut de zahăr, deși aceasta este discriminatorie deoarece băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din caloriile consumate de un adult, iar taxarea s-a dovedit în alte țări ineficientă.
”Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) a aflat cu mare surprindere, din presă, de intenţia Guvernului României de a introduce o taxă suplimentară pentru băuturile răcoritoare cu conţinut de zahăr. Considerăm că această măsură ar fi discriminatorie şi disproporţionată, iar unicul său scop pare să fie creşterea încasărilor la bugetul de stat. Iniţiativa Guvernului României reprezintă o suprataxă ce va afecta direct consumatorul român”, susțin producătorii de băuturi răcoritoare într-un comunicat de presă.
ANBR reia argumentul prin care majoritatea parlamentară a respins, în urmă cu numai patru luni, inițiativa similară a senatorului USR Adrian Wiener, anume că taxa este discriminatorie.
”Respingerea a fost motivată de faptul că măsura era discriminatorie. ANBR consideră că taxa este ineficientă din cauza impactului negativ în economie şi pentru că nu generează schimbări care să ducă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Totodată, taxa este discriminatorie pentru că băuturile răcoritoare reprezintă, în medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult”, precizează sursa citată.
Potrivit ANBR, efectele taxei ar fi creşterea preţurilor la raft cu până la 90%, scăderea semnificativă a contribuţiilor (impozit pe profit, taxe salariale) la bugetul statului, disponibilizări şi va fi afectat întregul lanţ valoric al acestui sector economic, care are peste 60.000 de angajaţi, de la fermierii români ce cultivă sfeclă de zahăr, la producătorii de materii prime şi echipamente şi până la distribuitori şi magazine.
”Studiile de specialitate, fie că vorbim despre studii ale Comisiei Europene sau ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, confirmă faptul că un stil de viaţă sănătos este încurajat în primul rând prin programe de educaţie şi informare şi nu prin taxare suplimentară. Astfel, taxa pe băuturi răcoritoare este unul din cele mai puţin eficiente instrumente, nefiind inclusă pe lista de recomandări de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De altfel, această taxă nu şi-a dovedit efectele în ţările în care a fost implementată. De exemplu, în Danemarca s-a renunţat în 2014 la taxarea băuturilor răcoritoare cu zahăr, pentru că nu s-au constatat efecte benefice pentru sănătatea populaţiei, iar industria băuturilor răcoritoare, precum şi cele conexe, au fost afectate pe termen lung”, conchid cei de la ANBR.
Guvernul vrea să adopte luni introducerea unei taxe pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres. Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii se are în vedere introducerea de la 1 septembrie sub formă de acciză nearmonizată a unei taxe pentru băuturile răcoritoare care au mai mult de 5 grame de zahăr la 100 de mililitri de produs. Culmea este că, în aprilie, deputații din comisiile de sănătate și buget au respins o propunere legislativă similară a senatorului USR Adrian Wiener pe motiv că ”o taxare suplimentară poate fi considerată taxă discriminatorie”.
Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii