G4Media.ro

Producătorii de cafea şi dulciuri pun sub semnul întrebării legea UE privind…

Sursa foto: John Schnobrich on Unsplash

Producătorii de cafea şi dulciuri pun sub semnul întrebării legea UE privind defrişările / Importatorii trebuie să dovedească faptul că lanțurile de aprovizionare nu contribuie la defrișarea pădurilor

Mai mulţi producători de ciocolată şi cafea, inclusiv grupul italian Lavazza şi grupul Mondelez, care produce ciocolata Cadbury, au exprimat unele îngrijorări cu privire la aspectele practice din noua lege europeană destinată opririi defrişărilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Aceste reacţii vin în pofida angajamentelor voluntare pe care şi le-au asumat aceleaşi companii, şi la nivel mai general întreaga industrie de cacao şi cafea, de a-şi îmbunătăţi lanţurile de aprovizionare prin intermediul unor proceduri de audit derulate de terţe părţi.

Convenită în luna decembrie, legea UE ar urma să intre în vigoare la finele lui 2024. Importatorii de cafea, cacao, carne de vită, soia, cauciuc şi ulei de palmier trebuie să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrişarea pădurilor, în caz contrar urmând să fie amendate cu 4% din cifra lor de afaceri în blocul comunitar.

Mai mulţi investitori importanţi au declarat luna trecută că îngrijorările cu privire la expunerea lor faţă de aceste aspecte ar putea să îi conducă la decizia de a renunţa la acţiunile pe care le deţin la producătorii de bunuri de consum cu lanţuri de aprovizionare riscante.

„Din punct de vedere practic, această lege va fi dificil de implementat pentru că lanţul de aprovizionare cu cafea este foarte complex iar trasabilitatea este foarte dificilă. Vorbim cu autorităţile europene, prin intermediul asociaţiei noastre, în încercarea de a găsi o modalitate”, a declarat preşedintele grupului Lavazza, Giuseppe Lavazza. Potrivit acestuia, regulile europene vor fi dificil de implementat fără mai multe orientări, având în vedere numărul mare de intermediari implicaţi în sectorul cafelei.

La rândul său, grupul Mondelez, producătorul biscuiţilor Oreo, a declarat pentru Reuters că „nu este clar cum anume autorităţile UE vor controla sau implementa această lege. Ar trebui să existe mai mult dialog cu privire la modalităţile practice de a face acest lucru pe teren”, a declarat directorul general Dirk Van de Put.

În replică, Uniunea Europeană spune că a introdus această lege pentru că mai mulţi ani de angajamente voluntare din partea producătorilor de alimente, de a elimina practicile care au efecte dăunătoare asupra mediului din lanţurile lor de aprovizionare, nu au dat rezultate pe teren.

Christophe Hansen, negociatorul şef pentru această lege din partea Parlamentului European a spus „nu cred că este imposibil. Cu siguranţă va fi o provocare pentru că producătorii din sectorul cafelei sunt deseori de talie mică. Însă am introdus în textul legii obligaţia ca Executivul comunitar să îi ajute, în special pe fermierii mici, să poată respecta cerinţele”.

Defrişările sunt a doua mare cauză a schimbărilor climatice, după arderea de combustibili fosili.

Mai mulţi investitori importanţi susţin în continuare legea UE. „Acest act legislativ este un exemplu a ceva care va afecta companiile care nu s-au pregătit adecvat şi care poate avea consecinţe financiare”, a spus Snorre Gjerde, manager de investiţii la fondul suveran de investiţii al Norvegiei, NBIM.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează