G4Media.ro

Producătorii de cireșe din Gorj se plâng de producție și vânzări. ”Este…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Producătorii de cireșe din Gorj se plâng de producție și vânzări. ”Este cel mai prost an din ultimele decenii”

Au apărut cireșele autohtone pe piețele din sudul țării, însă producătorii se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor, anunță Gazeta de Sud.

Majoritatea producătorilor care aduc fructe în piețele din Târgu Jiu provin din localități din zona submontană a județului și în special din Turcinești, satul Rugi. Aici sunt sute de plantații de cireș, cu mii de pomi, însă recolta a fost afectată de frigul și ploile din primele luni ale primăverii.

Producătorii spun că este ”cel mai prost an din ultimele decenii atât din punctul de vedere al producției, cât mai ales din punctul de vedere al vânzărilor”.

Prețul va începe să scadă în perioada următoare, pe măsură o cantitate mai mare de cireșe va ajunge pe tarabe. Acum, în Piața 9 Mai din Târgu Jiu prețul cireșelor bio este de 20 de lei. În același timp, cireșele mai mari, din import, se vând cu 35 – 40 de lei.

„Noi din asta trăim, dar este foarte slab cu vânzările. Lumea cumpără mai întâi mâncare și apoi fructe. Iar cireșele sunt primele fructe locale care apar pe piață și cele de la Rugi sunt nestropite. În alți ani erau mai căutate, dar acum vin și se uită și pleacă. Eu le am cu 20 de lei kilogramul și am auzit că în Piața Centrală se gândesc să scadă până la 10 lei în zilele următoare”, susține Torița Sichitiu, producător de cireșe din satul Rugi, comuna Turcinești.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Domnule producător cred că sunteți pe cont propriu , astea sunt riscurile lipsei de asociere .

  2. Și 10 lei mi se pare mult. Poate prețul pare mic pentru producător, dar nici 10 lei nu se iau din drum.

    • E o „producatoare” care vinde cu 30 lei ciresele in Piața Victoriei lînga guvern. Jandarmii, Politia… sunt ok. Au si ei pofte

    • Producatoare pe trotuar. Hehe
      Cine pune pariu ca azi tot acolo la va fi?

  3. De cand se strooesc ciresele?! Numai minciuni si aoleala pe „producatorii” astia vrajitori! Marsh si sa muriti de foame cu ciresele pline de carne!

  4. Sunt sătul de nația aseară de plângăcioși, ba că statul nu ii ajută, ba ca nu găsesc forță de muncă, ba ca nu plouă ba ca nu au preț etc etc dar nu fac nimic sa le fie . Nu se asociază fermierii sa producă sa proceseze și sa valorifice. Dar în schimb au jepanele imense sunt plini de lovele din bani publici și subvenții.

    • Cireșul trebuie tăiat în verde o data apoi primăvara încă odată. Are nevoie de tratamente antifungice și uneori de insecticide(afide,etc). Culesul este o treabă grea. Cireșele trebuie culese cu tot cu codiță. Trebuie culese înainte de ploi pentru a nu crăpa. Trebuie sortate, transportate,etc. Soiurile precoce au vigoare mare,deci sunt și mai greu de cules. PS: Cel mai mare producător de cireșe este Elveția. Nu este membră a UE. Subvenția pentru cireșe in Elveția este de 80%. Va doresc pofta buna la banane!

  5. Popor de plangaciosi si invidiosi, care are are nevoie tot timpul de un tatuc sa-i conduca, combinat cu inexistenta statului ca organizare institutionala.

  6. scump doamna, foarte scump.
    20 lei per kg.
    un om cu 1500 lei net poate „duce” numai 75kg de cirese acasa la copii daca ar manca numai cirese si nu ar plati nicio factura.
    in occident au aparut cu 11 euro per kg ciresele bio.
    sau direct de la unii producatori din livada la cules, 1 kg gratis iar ce este peste la 3 sau 4 euro kg. bun si asa.