Producătorul şi furnizorul de agent termic din municipiul Arad renunţă la tehnologia sovietică şi se retehnologizează cu 100 milioane de euro
Producătorul şi furnizorul de agent termic din municipiul Arad, CET Hidrocarburi, va renunţa după şase decenii la tehnologia sovietică, urmând ca centrala să fie retehnologizată cu peste 100 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată parţial prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, relatează Agerpres.
Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, şi conducerea CET Hidrocarburi au prezentat, joi, proiectul de retehnologizare, pentru care fondurile europene nerambursabile au fost obţinute recent.
Primarul a declarat că peste trei ani CET Hidrocarburi va avea o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă, formată din trei motoare termice pe gaz natural şi o staţie electrică de transformare. Complexul va asigura producţia de agent termic şi energie electrică pentru vânzare, iar în câţiva ani ar urma să fie recuperată investiţia făcută din bugetul local, care reprezintă aproximativ 38% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
„Finanţarea europeană nerambursabilă este de 62% din proiect, iar partea Primăriei e de circa 38%. Sunt convins că în urma licitaţiei suma pe care trebuie să o punem noi, care nu e deloc mică, de peste 30 milioane de euro, va scădea. Dacă luăm în calcul că doar energia electrică care se va vinde într-un an de zile poate depăşi 30 de milioane de euro – sau să nu fie un an, să fie trei în trei ani de zile recuperată investiţia noastră – cred că este o afacere bună pentru arădeni. Este o investiţie absolut necesară, care va avea ca rezultat furnizarea agentului termic la un raport preţ-calitate atractiv”, a declarat primarul.
El a precizat că licitaţia pentru acest proiect va fi publicată peste aproximativ o lună, iar anul viitor ar putea începe lucrările.
Directorul CET Hidrocarburi, Victor Ciulean, a declarat că tehnologia actuală este de origine sovietică, cazanele, generatoarele şi turbinele fiind din 1964, în timp ce alte instalaţii sunt din 1967.
„Este prima investiţie în instalaţii noi în Arad, până acum tot ce s-a construit a reprezentat mici modernizări. Noile instalaţii vor reduce foarte mult noxele, emisiile de carbon, şi estimăm că preţul de producere a gigacaloriei va fi mai mic de jumătate din cel actual”, a spus Victor Ciulean.
El a precizat că centrala funcţionează pe acelaşi amplasament din 1897, dar în urmă cu un secol se producea doar energie electrică rezultată din arderea de cărbune, în timp ce instalaţiile actuale produc prin arderea gazului.
CET Hidrocarburi Arad plăteşte anual 4,5 milioane de euro pentru certificatele verzi, iar după retehnologizare suma plătită va fi de cel mult un milion de euro, conform responsabililor.
Noua centrală va avea capacitatea de 10,3 MW electric şi 9 MW termic, iar tehnologia va permite folosirea gazului sau a unui amestec de gaz cu 20% hidrogen, caz în care emisiile de carbon ar fi şi mai mici.
CET Hidrocarburi, având ca acţionar 100% Consiliul Local Municipal Arad, mai are aproximativ 20.000 de locuinţe racordate, faţă de 43.000 în 1990, însă după retehnologizare administraţia locală intenţionează să înceapă o campanie de readucere în sistem a locuinţelor debranşate de-a lungul anilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank