G4Media.ro

Producţia de automobile în Rusia a scăzut în 2022 la cel mai…

Sursa foto: Facebook/ Szijjártó Péter

Producţia de automobile în Rusia a scăzut în 2022 la cel mai redus nivel de după destrămarea Uniunii Sovietice

Industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS, în condiţiile în care producţia de automobile a scăzut cu 67%, pe măsură ce sancţiunile occidentale şi exodul constructorilor străini au dus la comprimarea pieţei, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Uzinele din Rusia au produs anul trecut 450.000 de automobile, conform datelor oficiului federal de statistică (Rosstat).

Înainte de 2022, cel mai slab an pentru producţia de automobile a Rusiei după colapsul URSS, în 1991, a fost anul 2009, după criza financiară mondială, când uzinele din Rusia au produs aproape 600.000 de automobile, arată datele firmei de analiză ASM-Holding.

Sancţiunile internaţionale introduse după debutul ofensivei ruseşti în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiţii mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

Începând din vara lui 2022, producţia la uzinele auto din Rusia, care a trebuit să fie oprită din cauza lipsei de componente importate, a început să fie reluată parţial, în principal la uzinele Avtovaz, cel mai mare constructor auto rusesc. Avtovaz a reluat producţia anumitor modele Lada, însă fără anumite caracteristici care depind de componentele importate. Tot la finele anului trecut a fost reluată producţia automobilelor Moskvich la fosta uzină Renault din apropiere de Moscova.

Cu toate acestea, în luna decembrie 2022 producţia de automobile în Rusia a înregistrat un declin anual de 68% până la 40.300 de unităţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Să sperăm că și producția de arme stă la fel de prost. China are interesul să NU ajute Rusia și să ia semi-oficial Siberia, nu cu armata, cu contractul. Pentru asta este nevoie de o Rusie slabă, cum e acum.
    După ce vor fi tocați si cei 300k tineri ruși, poate se vor deștepta si restul rușilor si-i vor rupe capul lui Putin.
    Pentru Rusia singura soluție bună este mazilirea lui Putin.

  2. din partea mea, pot sa moara in chinuri. nici nu as clipi.

  3. Dar productia de tancuri si alte vehicule de lupta a crescut, asta nu o mai ziceti.

    • T62? oricum au destule T14 le ajung cele 3 pentru parada!

    • Nu știu daca a crescut producția de tancuri dar știu sigur ca exportul a crescut enorm. Numai Ucraina a primit cadou mai multe tancuri de la rusi decât de la orice aliat individual.

  4. Stii ceva si de productia de automobile în Ungaria?

  5. Las’ ca vor da cu electrice chinezesti, daca nu merg te prajesti.

  6. Vai, tu, ce intrebare subtila!
    Vrei sa spui ca sanctiunile cu rachete sunt mai eficiente decat cele economice…?
    Poate ar fi bine sa li se aplice si Rusiei tot cu rachete sa vedem daca scad numai cu 30% ca Ucraina dupa ce vor fi rase de pe fata pamantului mai multe orase si fabrici…