G4Media.ro

Producția de roșii și castraveți, întârziată din cauza frigului/ Fermierii din Matca…

Sursa Foto: Facebook

Producția de roșii și castraveți, întârziată din cauza frigului/ Fermierii din Matca se plâng că trebuie să facă și acum focul în solarii

Cercetătorii susțin că aceste oscilații bruște de frig și cald vor afecta și calitatea produselor agricole, transmite Digi24.ro. Din cauza frigului, legumicultorii din Matca, judetul Galaţi, fac și acum focul în solarii. Ca să iasă cu legume la piață, fermierii aprind noapte de noapte sobele în solariile de castraveți, vinete, ardei si roșii. Cireșii care ar fi trebuit să facă fructe luna următoare nici măcar nu au înflorit în unele zone.

„La acest moment planta de ardei trebuia să fie cam atât de inaltuţă, cam 50 de cm și cu fructul cât paharutul, dar la fructificare, deci datorită temperaturii, după cum se vede, este mult mai mică”, explică Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, județul Galați.

Fermierii spun că legumele sunt mult întârziate din cauza oscilațiilor de temperatură, iar costurile cu asigurarea căldurii în solarii sunt mari.

„Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi și o întârziere în producție”, spune Ionel Ciocan.

„La piață, de obicei, la perioada asta, erau cornișonul, castraveții cornișon, de care știe toată lumea. Nu e producția care ar fi trebuit să fie la ora actuală. Sunt cumprători, într-adevăr, cerință este pe piață, dar nu este cantitate, din cauza temperaturilor foarte mici. Și oamenii se chinuie cu sobe, cu rumeguș, cu lemne, cu ce găsesc”, confirmă primarul din Matca, Gheorghe Marin.

Prin urmare, roşiile timpurii vor fi puține și scumpe în acest an. Din cauza temperaturilor mici pentru perioada în care ne aflăm, recolta de roșii va fi întârziată cu cel puțin 3 săptămâni. Acest lucru înseamnă că de Paște, în piețe, vor fi mult mai puține roșii românești comparativ cu anul trecut.

La fructe, aceeași problemă. Alexandru Balint administrează peste 50 de hectare de livadă în satul Berchez, din județul Maramureș. Are meri, pruni, piersici, nectarini și cireși.

„Eu cred ca toți pomii sunt afectați și încă suntem la sfârșitul lui aprilie și am avut numai 2-3 zile cu căldură până acuma. Nu vedeți piersicii? Au înflorit și azi ninge! În schimb, la meri nu a apărut încă butonul roz, trebuie să mai așteptam să vedem dacă au fost afectați sau nu au fost afectați ”, explică pomicultorul. „Cireșul e compromis anul acesta”, adaugă Alexandru Balint.

Citește integral pe Digi24.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Bine ca nu se plâng ca s-a scumpit
    ETHREL-ul, vremea e cum vrea Domnu’

  2. Cui se plâng? Lui Dumnezeu? Că nimeni nu a făcut vremea rece. Ne place să ne văicărim din orice. Merge la milogi, la cei care nu fac nimic. Nu cred că un fermier se plânge. Dacă sa apucat de roșii ca afacere ,va găsi soluții să câștige și trebuie lăsați în pace. Intervenții pentru sprijin nu ajută pe nimeni. Poate pe cei obișnuiți să vămuiască banii acordați drept ajutor și insistă pentru ajutoare.

  3. Asea…. rezolva greta ecologeta imediat. Pai ne enervează încălzirea globală ceva de groaza. Tot o anunțam de vreo 50 de ani și ea tot nu vine. Esențială ca orice stoarfa.