G4Media.ro

Producția de tunuri Caesar din Roanne, în Franța, intră în regim de…

Sursa foto: Daphné BENOIT / AFP

Producția de tunuri Caesar din Roanne, în Franța, intră în regim de „economie de război”

Aliniate într-o hală de producție a uzinei Nexter din Roanne (Loire), șase tunuri Caesar nou-nouțe au fost produse în timp record pentru a le înlocui pe cele trimise în Ucraina, într-o demonstrație a ministrului francez al forțelor armate privind trecerea la o „economie de război”, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Comanda făcută de Franța datează din iulie 2022. Cincisprezece luni mai târziu, camioanele care transportă temutul tun de 155 mm, capabil să tragă șase obuze la 40 de kilometri distanță în mai puțin de un minut, încep să iasă de pe liniile de producție.

Toate cele 30 de Caesar, care urmează să le înlocuiască pe cele transferate de Franța sau vândute Kievului de la invadarea țării de către Rusia – alte șase au fost comandate de Ucraina la sfârșitul lunii septembrie – vor ajunge în dotarea forțelor franceze „înainte de sfârșitul anului”, potrivit șefului Statului Major al armatei, generalul Pierre Schill.

Pentru a realiza acest lucru, Nexter, o companie din grupul franco-german KNDS, a schimbat tactica pentru a răspunde nevoii de a produce mai mult și mai repede, cerută de președintele Emmanuel Macron pentru a face față deteriorării situației internaționale și războiului din Ucraina.

„Am fost nevoiți să ne reinventăm, să ne schimbăm modul de gândire, modul de acțiune, să inovăm, să fim îndrăzneți”, povestește Nicolas Chamussy, directorul general al Nexter, cu ocazia unei vizite a ministrului forțelor armate, Sébastien Lecornu.

„Capacitatea noastră de a trece la economia de război nu a fost doar un slogan”, l-a felicitat Sébastien Lecornu, amintind că „războiul din Ucraina a zguduit modelul” de producție.

Timpul de producție al unui obuzier Caesar a fost redus de la 30 la 15 luni, iar ritmul de producție a crescut de la două pe lună la șase pe lună, cu posibilitatea de a produce opt pe lună „în funcție de comenzi”.

Compania a cumpărat în avans materii prime în valoare de 300 de milioane de euro pentru a evita orice penurie de aprovizionare și a lansat producția a peste o duzină de Cezaruri folosind fonduri proprii, fără să aștepte comenzi.

Metode inspirate din industria auto

La fabrica sa istorică din Roanne, inima producției de vehicule blindate din Franța, Nexter a investit 62 de milioane de euro începând din 2018. Forța de muncă a crescut de la 830 la 1.485 de angajați pentru a produce noua generație de vehicule blindate franceze în cadrul programului Scorpion (300 de Jaguar, 1.818 Griffon și 2.038 de Serval care urmează să fie livrate de 2.035).

Producția a fost reproiectată după modelul industriei auto: în loc să fie asamblat într-o singură stație, vehiculul blindat se deplasează de la o stație la alta, cu sarcini foarte specifice în fiecare etapă. Producția ar urma să crească de la 300 de vehicule pe an la 450 până în 2025.

Caesar beneficiază și el de această creștere a puterii de producție. Pe linia sa de producție dedicată, un sistem este asamblat la fiecare dintre cele patru stații: montarea rezervorului hidraulic pe șasiul produs de Arquus, montarea suportului de tun, apoi integrarea tubului de 8 metri și a cutiei de muniție înainte de etapa finală de testare statică.

De cealaltă parte a culoarului, o altă linie paralelă asamblează suportul de tun.

Prezentat în Ucraina, tunul autopropulsat se vinde bine: peste 350 de unități au fost vândute în nouă țări, printre care Arabia Saudită, Republica Cehă și Indonezia. Și s-ar putea să nu se termine aici.

„În prezent, vorbesc cu alte țări care ne întreabă despre preț, dar și despre termenul de livrare”, mărturisește Sébastien Lecornu.

Nexter se străduiește, de asemenea, să facă tranziția către o economie de război pentru muniția necesară tunului: producția anuală de 60.000 de obuze ar trebui să crească cu 50% anul viitor și să se dubleze până în 2025.

Acest lucru a permis Franței „să tripleze ritmul de livrare de muniție către Ucraina, de la 1.000 de obuze de 155 mm pe lună la începutul anului la 3.000 la începutul anului 2024”, a declarat Sébastien Lecornu într-un interviu acordat ziarelor Grupului Ebra.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...