Produse militare occidentale în valoare de miliarde de dolari intră nestingherit în Rusia, în ciuda sancțiunilor
Produse militare occidentale în valoare de miliarde de dolari continuă să intre în Rusia în ciuda sancțiunilor internaționale, afirmă publicația independentă rusă Vertska, citată de Kyiv Independent.
O investigație amplă condusă de jurnaliștii de la Vertska a dezvăluit că, în prima jumătate a anului 2023, Rusia a importat numeroase produse militare, inclusiv microcipuri occidentale supuse sancțiunilor în valoare de 502 milioane de dolari. Aceste cipuri sunt utilizate în producția de rachete și alte arme. În plus, Rusia a putut primi echipamente de aviație civilă în valoare de cel puțin 171 milioane de dolari și iPhone-uri în valoare de 389 milioane de dolari.
Investigația s-a bazat pe date ale vămilor rusești, pe comunicarea cu logisticieni, expeditori și antreprenori familiarizați cu schemele de import ilegal.
„Aproape orice poate fi adus în Rusia de oriunde din lume – de la un cip cu dublă utilizare până la un motor turbojet pentru Airbus”, a declarat Vertska.
Companiile occidentale participă la această schemă prin înregistrarea unei „noi companii” în țări terțe pentru a acționa ca exportator, ceea ce permite autorităților ruse să ocolească cu succes sancțiunile europene și americane.
Bunurile cu dublă utilizare, cum ar fi microcipurile și microprocesoarele, au fost printre primele produse care au fost sancționate la începutul războiului. Armata rusă este dependentă în mod critic de aceste microcipuri și microprocesoare fabricate în străinătate.
Racheta de croazieră X-101 a Rusiei, de exemplu, este una dintre cele mai moderne rachete aflate în serviciu și necesită un procesor Intel, cipuri Xilinx și Texas Instruments, precum și un transceiver Analog Devices Inc. Toate aceste componente sunt importate în mod liber în Federația Rusă. De fapt, sute de companii exportă în Rusia cipuri cu dublă utilizare. Dintre cei mai mari 25 de importatori, 11 sunt furnizori direcți ai complexului militar-industrial al Rusiei, mai scrie publicația citată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu