G4Media.ro

Proeminentul arheolog egiptean Zahi Hawass solicită unui muzeu berlinez restituirea bustului lui…

sursa foto: captura video

Proeminentul arheolog egiptean Zahi Hawass solicită unui muzeu berlinez restituirea bustului lui Nefertiti

Proeminentul arheolog egiptean Zahi Hawass, fost ministru pentru antichităţi, a lansat o petiţie pentru restituirea către Egipt a bustului reginei Nefertiti din perioada faraonică, aflat la muzeul Neus din Berlin, transmite duminică Reuters, confomr Agerpres.

Celebrul bust pictat al reginei Nefertiti, realizat în calcar, a fost descoperit la Tell el-Amarna, la aproximativ 300 km sud de Cairo, în 1912 de o misiune arheologică germană, care l-a trimis la Berlin anul următor.

Amarna a fost pentru scurt timp capitala regatului condus de soţul lui Nefertiti, faraonul Akhenaton din Dinastia a 18-a, care a condus Egiptul până în anul 1335 î.Hr. Supranumit „regele eretic”, Akhenaton a intrat în istorie pentru că a promovat o nouă religie monoteistă bazată pe venerarea zeului Aton, zeul discului solar şi i-a exclus pe toţi ceilalţi zei din panteonul egiptean. Domnia sa a adus şi o schimbare radicală în arta egipteană.

În petiţia sa lansată sâmbătă, Zahi Hawass a solicitat restituirea bustului menţinând că, după descoperirea sa, a fost scos în mod ilegal din Egipt.

„Anunţăm azi că Egiptul – şi este vorba de comitetul naţional şi nu de un comitet guvernamental – solicită restituirea bustului lui Nefertiti”, a declarat Zahi Hawass. „Vrea să intraţi cu toţii pe site-ul meu … hawasszahi.com, şi să semnaţi, o singură dată, pentru a arăta că vă doriţi ca acest bust să fie înapoiat”.

Zahi Hawass a precizat că nu solicită restituirea artefactelor scoase din Egipt pe căi legale. Campania sa este concentrată pe repatrierea a „trei frumoase obiecte importante” – bustul lui Nefertiti, Piatra Rosetta şi Zodiacul din Dendera.

Reprezentanţii muzeului Neues din Berlin nu au putut fi contactaţi pentru comentarii pe acest subiect, mai menţionează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Back to the beginning with the slaves of Egypt!

  2. Acum au realizat ca s-au vandut ieftin, in 1912 nu au avut nici o problema sa accepte acea situatie. Pe logica asta multe tari ar putea avea pretentii de la tarile cu bani, inclusiv Egipt ar trebui sa plateasca ca nici ea nu a fost o tara cuminte in istorie.