G4Media.ro

Profesoara Lidia Cotea, directoarea departamentului de Franceză al Universității din București: Pariul…

Lidia Cotea / Foto: Arhiva personală

Profesoara Lidia Cotea, directoarea departamentului de Franceză al Universității din București: Pariul cu lectura poate fi ușor pierdut, dacă adolescentul percepe textul doar ca un divertisment – INTERVIU

„Dacă adolescentul va percepe textul doar ca un divertisment uşor, o modalitate de ieşire facilă din realitate, cu ajutorul unui text fantasy, citit între două sesiuni de TikTok sau Instagram, mă tem că pariul cu lectura poate fi uşor pierdut”, spune profesoara Lidia Cotea, directoarea Departamentului de Limba și literatura franceză (DLLF) al Universității din București, într-un interviu acordat Edupedu.ro.

În contextul unor schimbări rapide în preferințele de lectură ale tinerilor, influențate de mediile digitale, profesoara subliniază riscul ca lectura să își piardă din valoarea formativă dacă este văzută doar ca o formă de divertisment.

Potrivit profesoarei universitare, este o tendință ca literatura pentru adolescenți să se îndrepte tot mai mult spre genuri precum fantasy și science fiction, un curent care reflectă dominanța culturii anglo-saxone în această arie.

„Dominanta literaturii pentru copii şi adolescenţi este de sorginte anglo-saxonă”, spune ea, menționând popularitatea autorilor ca J.K. Rowling și George R.R. Martin. Deși aceste genuri sunt atrăgătoare pentru tineri, Lidia Cotea consideră că ele pot crea o percepție superficială asupra lecturii.

Pe lângă atracția către fantezie, fenomenul este amplificat de prezența masivă a platformelor sociale în viața cotidiană a adolescenților, care alternează între TikTok, Instagram și texte de ficțiune.

În opinia profesoarei, acest context influențează capacitatea tinerilor de a dezvolta o „grilă de lectură atent construită” și o gândire critică, ambele esențiale pentru un cititor format, care crește, apoi, ca cetățean care știe să filtreze cantitatea imensă de informații din societate.

Citește interviul integral pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ete fleosc. Nu e nimic superificial in literatura pentru copii, exista doar niste teme care sunt evitate, asa cum e normal.