G4Media.ro

Profesor la ASE București: ”Îţi trebuie vreo 2-3 salarii medii pentru un…

Sursa foto: Facebook / Cristian Păun

Profesor la ASE București: ”Îţi trebuie vreo 2-3 salarii medii pentru un sejur de o săptămână la Sinaia” / Din creșterea TVA pentru HORECA câștigă supermarketurile

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, scrie pe contul său de Facebook despre tarifele practicate pentru o urcare pe Babele, dar și de prețurile din Sinaia, concluzionând că pentru o vacanță, o familie cu doi copii va cheltui până la 3 salarii medii pe economie.
“O urcare la Babele dus-întors cu telecabina a ajuns 190 de lei/persoană. O familie cu doi adulţi şi doi copii scoate din buzunar 600 de lei pentru o plimbare la Babele. Anul trecut era cam 60 lei / persoană. O apă la restaurant 15 lei. O supă de roşii 20 de lei. O bere la sticlă de 330 ml 12-15 lei. Mâncarea mai scumpă cu minim 20% ca în Centrul Vechi din Bucureşti. Preţurile sunt din Sinaia. Cazarea la fel, mai scumpă cu 20%.
Foarte scump dacă le aduni pe fiecare. Îţi trebuie vreo 2-3 salarii medii pentru un sejur de doi adulţi şi doi copii de o săptămână. Minim”, spune profesorul.
Cristian Păun critică ideea vehiculată recent cu privire la posibila creștere a TVA-ului în industria HORECA, ca una dintre măsurile potențiale de creștere a veniturilor bugetare și pentru eliminarea excepțiilor din cadrul fiscal.
”Cea mai proastă idee este, într-un astfel de context, să creşti TVA pentru HORECA şi salariul minim. Care mai este logica să dai vouchere de vacanţă şi să supraimpozitezi sectorul? Plimbi bani ca să spui că faci lucruri pentru popor. Politici publice care se anulează reciproc. Te ţin pe loc, nu te împing în faţă… Cele mai fericite vor fi supermarketurile din staţiuni!”, scrie profesorul Cristian Păun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si eu care ziceam ca am dat mult 45 euro (un pic mai mult decat 1 bilet la telecabina ruginita de la Busteni) pentru 4 persoane in Germania la o telecabina similara cu cea spre Babele, dar mult mai noua si moderna, inclusiv parcarea 4h acoperita langa cabina… E mai mult decat bataie de joc ce se intampla la Busteni.

    • E efectul voucherelor de vacanta. Cu voucherele alea ai cazarea. Vrei si distractie? Atunci baga mana adanc in buzunar.

  2. Domn profesori, discutia ar trebui sa fie de ce sunt preturile alea exaggerate in Sinaia? De ce aceeasi sticla de bere care costa 4 Ron in supermarket costa 15 Ron in restaurant? Ce iti ofera in plus de 11 Ron restaurantul la o sticla de bere? Voucherele de vacanta mai mult au distrus turismul romanesc decat sa-l ajute. Ai preturi mai mari decat in Grecia si conditii de Haiti.

    • @Andreiutu _ “…de ce sunt preturile alea exagerate in Sinaia?”

      Ne explica manualul de Economie de clasa aXI-a. Prețul este determinat de echilibrul dintre cerere și oferta.

      Dacă oferta este mai mică decât cererea și prețurile sunt mari decât in alte regiuni, aceasta constituie imboldul sa deschideți o afacere profitabila in Sinaia și sa echilibrati piața. Va rog, nu ratați oportunitatea!

  3. Preturile la cazare si la restaurante in Romania sunt aberante, tinand cont de valoarea oferita/raportarea la salariul mediu net.

    Cei din Horeca doar vor muta costurile mai mari pentru ei in costuri mai mari pentru clienti.

    Ar trebui eliminate voucherele de vacanta … multa „cerere” e artificiala. Voucherele doar au contribuit la rotunjirea veniturilor afaceristilor din turism.

    De cand au aparut voucherele preturile s-au dublat/tripat in HORECA.

  4. Oare ..salariile,impozitele ,facturile la utilitati si alte cheltuieli a unui bar/restaurant sunt de ignorat?
    Adaosul practicat. in afara tari .este de la 300% in sus intrun local…
    Si da,lucrez in domeniu . Abia „respiram” si cu preturile acestea
    Cine cunoaste ,stie !
    Citez de mai sus – ” …valoarea oferita/raportarea la salariul mediu net” – aici e punctul pe i !!!!

  5. Cum sa fie anul trecut numai 60 de lei de persoana? Imi aduc aminte ca inca de prin 2016 era vreo 75 de lei de persoana, Busteni -Babele!