G4Media.ro

Profesor la Yale: Cum vrea Putin să destabilizeze Uniunea Europeană prin înfometarea…

Sursa foto: Pixabay

Profesor la Yale: Cum vrea Putin să destabilizeze Uniunea Europeană prin înfometarea Asiei și Africii

Blocarea Mării Negre de către forțele președintelui rus Vladimir Putin este menită să împiedice aprovizionarea cu cereale a Africii și Asiei, provocând foamete în țările de pe cele două continente, lucru care va genera milioane de refugiați și instabilitate în Uniunea Europeană. Aceasta este opinia unui renumit profesor de istorie de la Universitatea Yale din Statele Unite, care a descris „planul înfometării” pus la cale de țarul de la Kremlin.

Obiectivul lui Putin

În mai multe mesaje postate pe contul său de Twitter, istoricul Timothy Snyder a afirmat că președintele rus plănuiește să forțeze Occidentul să pună capăt sancțiunilor împotriva țării sale, provocând o foamete generalizată.

Snyder, care este profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, s-a referit la blocarea transporturilor de cereale ucrainene de către Rusia, care nu dă semne că se va rezolva în curând. Războiul în curs a făcut ca porturile ucrainene de la Marea Neagră să se închidă, amenințând aprovizionarea cu alimente și provocând îngrijorări într-o serie de țări care se bazează foarte mult pe Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiale de cereale, furnizând în principal pentru state din Orientul Mijlociu și din Asia.

Rusia are un plan al înfometării”, și-a început Snyder comentariile la faza actuală a războiului din Ucraina, precizând că „Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare ca următoarea etapă a războiului său din Europa”.

Istoricul s-a referit la blocada navală impusă de forțele ruse, afirmând că, dacă aceasta va continua, „zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa și Asia vor muri de foame”.

„Groaza planului de înfometare al lui Putin este atât de mare încât ne este greu să o înțelegem. De asemenea, avem tendința să uităm cât de centrală este hrana pentru politică”, a afirmat profesorul de la Yale, dând mai multe exemple din istorie ca să-și susțină raționamentul. „Ideea că prin controlarea cerealelor ucrainene se poate schimba lumea nu este nouă. Atât Stalin, cât și Hitler au dorit să facă acest lucru.”

Profesorul Snyder afirmă că, „pentru Stalin, pământul negru al Ucrainei urma să fie exploatat pentru a construi o economie industrială pentru URSS. De fapt, agricultura colectivizată a ucis aproximativ patru milioane de ucraineni… Pe măsură ce oamenii au început să moară în număr mare, Stalin a dat vina pe ucraineni înșiși. Propaganda sovietică i-a numit «naziști» pe cei care au atras atenția asupra foametei”.

Istoricul de la Yale a scris că „naziștii reali aveau idei similare. Le-a plăcut ideea de a controla agricultura ucraineană. Acesta a fost de fapt scopul principal de război al lui Hitler”, care a vrut „să redirecționeze cerealele ucrainene din Uniunea Sovietică în Germania, în speranța de a înfometa milioane de cetățeni sovietici”.

„Al Doilea Război Mondial a fost dus pentru Ucraina și într-o măsură considerabilă în Ucraina, între dictatori care doreau să controleze aprovizionarea cu alimente”, susține Timothy Snyder.

Un plan în trei etape

Istoricul afirmă că „politica memoriei ruse a pregătit calea pentru un plan de înfometare din secolul al XXI-lea. Rușilor li se spune că foametea lui Stalin a fost un accident și că ucrainenii sunt naziști. Acest lucru face ca furtul (de cereale) și blocarea (porturilor de la Marea Neagră) să pară acceptabile”.

În opinia profesorului american, planul lui Putin este „menit să funcționeze pe trei niveluri. În primul rând, face parte dintr-o încercare mai mare (a Moscovei) de a distruge statul ucrainean, prin tăierea exporturilor sale”.

Snyder susține apoi că planul lui Putin nu este doar de a destabiliza Ucraina prin întreruperea exporturilor, ci și de a destabiliza Uniunea Europeană prin generarea de „refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, zone alimentate de obicei de Ucraina”.

„În cele din urmă, și cel mai îngrozitor, o foamete mondială este un fundal necesar pentru o campanie de propagandă rusă împotriva Ucrainei. Moartea în masă efectivă este necesară ca fundal pentru un concurs de propagandă”, precizează Timothy Snyder. Istoricul e de părere că, atunci „când vor începe revoltele alimentare și pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina și va cere ca câștigurile teritoriale ale Rusiei în Ucraina să fie recunoscute și ca toate sancțiunile să fie ridicate”.

Concluzia profesorului de la Universitatea Yale este aceea că „Rusia plănuiește să înfometeze asiaticii și africanii pentru a câștiga războiul pe care îl poartă în Europa. Acesta este un nou nivel de colonialism și cel mai recent capitol al politicii de înfometare”.

Reacții

Ala Stoyanova, adjunctul guvernatorului din orașul Odesa, a lansat un avertisment similar cu privire la consecințele acumulării produselor cerealiere în porturile ucrainene din cauza blocadei, lucru care intensifică penuria de alimente în diferite părți ale lumii.

„Cred că scopul lui (Putin) este să facă aceste țări sărace să moară de foame fără aceste cereale. Când ne blochează porturile, prin acest mijloc șantajează lumea”, a declarat ea pentru The Telegraph luna trecută.

Potrivit publicației britanice, într-o zi normală, aproximativ 3.000 de containere de cereale ajung cu trenul la Odesa și în alte porturi ucrainene, unde sunt ținute în silozuri uriașe.

Între timp, aproape 276 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu foamete acută de la începutul acestui an. Acest număr ar putea crește cu încă 47 de milioane de oameni, în special în Africa subsahariană, dacă războiul va continua, precizează Newsweek.

Analiștii americani au reamintit că Organizația Națiunilor Unite negociază în prezent cu Rusia pentru a permite Ucrainei să-și exporte prin Marea Neagră proviziile de cereale, care sunt în prezent întârziate. Pierderea exporturilor din țara est-europeană a exacerbat deja penuria de alimente în unele zone ale lumii.

Statele Unite sunt însă sceptice cu privire la intențiile Rusiei în negocieri, având în vedere că armata rusă vizează în mod repetat astfel de provizii de alimente.

Motivul principal al pesimismului americanilor îl reprezintă comentariile recente ale președintelui Putin și ale oficialilor ruși care sugerează că ar reduce blocada asupra porturilor Ucrainei dacă, în schimb, Occidentul ridică sancțiunile economice împotriva Moscovei. Această propunere „complică” negocierile „fragile”, a declarat un oficial al ONU pentru Politico, în timp ce un oficial american a descris argumentul Moscovei drept „diplomație de extorcare” și a spus că SUA nu vor fi de acord cu o înțelegere care să ridice presiunea economică asupra Kremlinului.

„Este greu de văzut în mod pozitiv ofertele rusești, având în vedere modul în care acestea distrug în mod activ și intenționat produsele alimentare în Ucraina și exacerbează insecuritatea alimentară globală”, a declarat oficialul de la Washington.

Congresmenii americani, în special cei republicani, au respins și ei ideea de ridicare a sancțiunilor împotriva Moscovei, în schimbul relaxării blocadei Mării Negre de către Rusia. Politicienii de la Washington au făcut presiuni ca Administrația Biden să ajute Ucraina să redeschidă portul Odesa de la Marea Neagră, singurul port al țării aflat încă sub controlul ucrainienilor. Administrația democrată a exclus însă deocamdată trimiterea de nave militare în regiune, de teama unor represaliile rusești. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major, a declarat de altfel că deminarea porturilor Ucrainei și navigarea prin blocada navală a Rusiei „ar fi o operațiune militară cu risc ridicat, care ar necesita niveluri semnificative de efort”.

În schimb, administrația americană intenționează să trimită în continuare arme pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva forțelor ruse care atacă Odesa și regiunile de est ale țării, făcând în același timp presiuni pentru deschiderea mai multor rute terestre pentru a transporta cereale.

Politico a scris că oficialii din echipa lui Biden au ezitat inițial să facă în mod public legătura între invazia Ucrainei de către Rusia cu penuria alimentară și cu creșteri ale prețurilor în întreaga lume, îngrijorați că acest lucru ar panica americanii în mod inutil (deoarece SUA sunt un exportator important de cereale, piața internă este relativ izolată de problemele cu cereale din Ucraina). Dar în ultimele câteva săptămâni, președintele a avertizat din ce în ce mai des cu privire la blocada rusă care provoacă daune pe termen lung economiilor globale și tensionează sistemele alimentare, în timp ce crește prețurile alimentelor deja ridicate. Discutând despre cele peste 20 de milioane de tone de blocate în porturile Ucrainei, Biden a spus că „în mod normal, acestea ar fi fost deja exportate pe piața mondială… Dar din cauza invaziei lui Putin și a blocadei porturilor din care ele sunt exportate pentru restul lumii, nu este așa”.

În sfârșit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna trecută că blocada militară paralizantă a Rusiei în Marea Neagră amenință să provoace foamete în masă, proteste și imigrație în întreaga lume, pe fondul foametei în creștere la nivel global. Oficialii americani se așteaptă ca consecințele globale să se agraveze în timpul verii, riscând tulburări sociale pe scară largă în această toamnă.

Surse: Politico, Newsweek, The Telegraph, Twitter

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Doar 4% din producția mondiala de grâne provine din Ucraina. Lipsa ei nu prea are cum provoca foamete.

    • Nu te crede nimeni, rusule. Ați mințit atât de mult și atât de des, încât nimeni nu vă mai crede.

    • @valdimire: Nu trebuie sa ma crezi, pune mana, caută si citește singur, daca poți.

    • De pe Wikipedia (en):
      „Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori agricoli din lume și este adesea descrisă drept „granarul Europei”. În timpul sezonului internațional de comercializare a grâului 2020/21 (iulie-iunie), s-a clasat pe locul al șaselea in topul exportatorilor de grâu, reprezentând 9% din comerțul mondial cu grâu. Țara este, de asemenea, un exportator global major de porumb, orz și rapiță. În 2020/21 a insumat 12% din comerțul global cu porumb și orz și 14% din exporturile mondiale de rapiță. Cota sa comercială este și mai mare în sectorul uleiului de floarea-soarelui, țara insumand aproximativ 50% din exporturile mondiale în 2020/2021.”

      Adaugati la asta si faptul ca Rusia e la randul ei cel mai mare exportator de cereale, exporturi pe care ar putea incerca sa le foloseasca pentru a-si realiza scopurile.

    • Din articlul International_wheat_production_statistics:
      Productie mondiala de grau: 761milioane tone.
      Prductie in Ucraina: 25 milioane tone.

      Din calculatorul de buzunar, reiese ca Ucraina produce 3,2% din graul omenirii.

      Ma mir, la cat de lenesi sunt, ca fac chiar si atat. E plin Bucurestiul de lipitori vorbitoare de rusa, venite la pomana. Ne amintim ce spuneau Caragiale si Eminescu despre infectia din stepa?

  2. Al naibii de vierme, vrea el sa destabilizeze, vrea sa facă rău la milioane si milioane de oameni. Si mai vin oli.gofre.ni gen trolii ăștia de pe aici care aduc ode și țin cu cancerul asta planetar numit rusia.

    • Da este voie sa nu ținem cu niciuna dintre tarile astea doua slave, RU si UA? Cum ar fi sa gândim cu capul nostru si sa nu punem botul la propaganda?

    • Uite cum apare șobolanul rus, să pună semnul egal între Ucraina și Rusia, când Ucraina e o democrație liberală, iar Rusia e cea mai dură dictatură în stil asiatic.

  3. Fals. Nimeni nu a pus vreun embargou pe cerealele rusești.

  4. De ce minti, ma jigodie?

  5. Se duce naibii lumea ca se bat 2 ruşi!

  6. În capul tău, poate. 🙂

  7. Tragica situatia, dar poate reprezenta o oportunitate sa ne departam de atrocitatea care sunt granele. Înțelegem nevoia de mâncare ieftina si calorică, dar nu înțeleg de ce 90% din produsele comerciale sunt o forma sau alta de grau procesat cu ulei de floarea soarelui hidrogenat.

    De ce e acceptabil, modern si convenabil sa mâncam mai prost decat bunicii noștri, care mâncău mai prost decat bunicii lor ?

  8. Bravo trollache.
    Feicniuz cu impact imediat, folosirea corecta a semnelor de exclamare exact ca in manualul de trollaj, aruncatul vinei pe adversari.
    Scurt si pe langa obiect.
    Sa nu uiti sa zici Spasiba balsoi cand iti ridici rublele de la casierie.

  9. Aceleași persoane care până deunăzi ne explicau că rușii au o economie cât Olanda, că armata rusă e o glumă și alte asemenea azi ne spun că Putin a provocat inflația din lumea întreagă și ca va înfometa lumea, iar armata rusă e o glumă dar totuși după Ucraina vor urma șj alții printre care noi. Adica, armata de râsul lumii va ataca în curând și România după căderea Ucrainei.
    De râsul lumii sunteți voi, propadandiștilor.

  10. Ti se pare ca Ucraina e Afghanistan?

  11. Ti se pare ca armata ucraineana se comporta ca cea afgana?

  12. Pai in loc sa vina toate milioanele de africani si asiatici spre Europa, posibil sa porneasca spre China- nu de alta dar au rezerve de grau de vreo 10 ori mai mare decat toata UE.