G4Media.ro

Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban:…

Sursa foto: Generated using AI (ChatGPT)

Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban: ”Unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”

Explozia pagerelor din Liban, care a făcut mii de victime, a creat controverse în lumea întreagă. Pe rețelele de socializare și în media, au început să circule teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase, iar profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică situația, informează Ziarul de Iași.

Ideea că mii de dispozitive electronice de tipul pagerelor ar putea primi simultan același mesaj sau semnal, așa cum se presupune că s-a întâmplat în Liban, este una cât se poate de realistă, explică prof. Dănuț Burdia.

„Transmisie simultană: stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal. A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.

La baza exploziei pagerelor din Liban se presupune că ar fi stat un semnal unic, responsabil de explozia în masă.

Prof. Radu-Florin Damian, din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, consideră că explozia bateriilor este una dintre cele mai „subțiri” teorii vehiculate.

„Dacă ar fi explodat pe o perioadă de 10 ani, era posibil să aibă legătură cu tehnica. Adică, dacă anumite baterii nu au fost fabricate corespunzător, ele pot lua foc sau chiar exploda, în timp. Dacă au explodat simultan, nu are legătură cu tehnica, ci cu altceva, despre care nu pot spune sigur. Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete, poate. Din punct de vedere tehnic, anumite tipuri de baterii «înmagazinează energie», iar dacă nu sunt bine realizate, pot lua foc sau exploda, dar nu atât de multe în același timp”, a precizat profesorul.

Dănuț Burdia, din cadrul aceleiași facultăți, a explicat ce fel de mesaje pot fi transmise către pagere, tipurile acestora și modul în care s-ar fi putut produce explozia.

„Mesajul este transmis către pager prin intermediul unui semnal radio. Pagerul decodează semnalul radio, din care extrage mesajul transmis, care poate fi afișat ca text, poate produce tonuri sau vibrații, similar cu telefonul mobil. Bănuiesc că, în cazul pagerelor care au explodat, nu bateriile acestora au explodat, ci un mic sistem exploziv inserat în pager, iar acest sistem a fost configurat să se activeze la recepționarea unui anumit ton sau vibrație. Este doar o supoziție. Este posibil ca sistemul inserat în pager să fi fost configurat să se activeze atunci când primește un anumit mesaj text”, a conchis profesorul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cat au platit desteptii astia ca sa spuna ce au citi prin presa? si ca oricum nu stiu sau nu inteleg?

  2. Daca si asta e profesor si asa explica el la studenti cursurile, sa nu ne miram ce specimene analfabete termina aceasta facultate, de altfel onorabila ca istorie.

  3. …”profesor explica” nu a explicat nimic ….

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.