G4Media.ro

Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de…

FOTO: Photo by Moose Photos from Pexels

Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră – studiu Eurydice. În mod paradoxal, stagiul de cotizare complet pentru ieșirea la pensie e de 31/35 de ani

Profesorii de gimnaziu din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră, potrivit studiului Eurydice despre remunerarea cadrelor didactice din Europa.

Doar în Ungaria și în Slovacia timpul în care un profesor ajunge la gradul maxim de salarizare mai are o asemenea durată, mai arată datele citate.

40 de ani vechime înseamnă o depășire cu 5 ani a stagiului complet de cotizare din legislația actuală pentru bărbați și cu 9 ani pentru femei.

În România, după 10 ani de profesie salariul unui profesor de gimnaziu crește, în medie cu doar 17,8% față de salariul de debut, arată datele oficiale.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: Moose Photos from Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Concluzie: Romania nu da 2 BANI pe PROFESORI si MUNCA lor!!
    Efectele sunt vizibile si dezastruoase iar pe termen lung pot deveni chiar periculoase pentru Tara: rata ridicata a abandonului scolar-locul 1 in UE, analfabeti functional la fel-locul 1 in UE, calitate slaba a actului de educatie, profesori slab pregatiti, putini dintre ei ajung sa se simta impliniti profesional…nu mai amintesc de şcolile fără autorizaţie sanitară sau de infrastructura scolara care e departe de standardele europene in aproape toate scolile, cu putine exceptii.
    In schimb, uite cui da Romania Salarii si Sporuri uriase, desi nu merita nici 2 bani…
    https://newsweek.ro/politica/sporuri-in-parlament-secretar-3000-lei-director-2300-consilier-1400-ospatar-550

    Cazul Finlandei: În societatea finlandeză, PROFESORII sunt foarte respectați, având același statut ca medicii și avocații – profesorul are cel mai prestigios job în Finlanda.
    Salariul mediu al unui profesor finlandez este de 2500 Euro/luna.
    Societatea finlandeza își asumă că profesorii ar trebui să fie centrul sistemului de educație și lucrează pentru a se asigura că profesorii au ceea ce le trebuie pentru a-și îndeplini scopul suprem – EDUCAREA Națiunii.
    În Finlanda, se spune că este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor, la concursul de admitere fiind o concurență de 10 pe un loc.
    Statisticile arată că adulții finlandezi preferă să dea bani pe un Program de Educație continuă, în loc să-și cumpere ultimul telefon apărut pe piață.
    Acest Sistem de VALORI este format încă din familie, consolidat și direcționat în școală și pus apoi în slujba Tarii.
    La începutul anilor ’70 Finlanda a decis să facă Reformă majoră în Educaţie.
    Desigur, Economia s-a dezvoltat în aceaşi timp, iar majoritatea oamenilor plecati(cei mai multi in Suedia vecina) s-au întors înapoi în Finlanda.
    „Finlanda aloca aproximativ 11%/PIB către Educaţie, iar asta vă spune multe. Chiar am creat un slogan în Finlanda, este printre cele mai repetate: Cea mai bună investiţie pentru ca o societate să prospere în viitor este să educi toţi copiii ei”, afirmă Paivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România.

    Prin comparaţie, România investeşte puţin peste 3% din PIB în Educaţie, deşi Legea prevede un procent dublu.