G4Media.ro

Profesorii din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în…

FOTO: Photo by Moose Photos from Pexels

Profesorii din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de anagajații cu studii superioare din mediul privat

În România profesorii câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de anagajații cu studii superioare din mediul privat, potrivit unei analize publicate pe site-ul specializat Euridyce, al Comisiei Europene, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea cadrelor didactice în Uniunea Europeană. Analiza este semnată de Sonia Piedrafita de la Centrul pentru Studii de Politici Europene de la Bruxelles (CEPS), un thinktank independent. Autoarea arată astfel cât de bine sau de prost este plătit un profesor în comparație cu meseriile similare, adice cele care presupun formare prin studii universitare și o carieră mai lungă pentru a căpăta abilitățile specifice. Citește articolul integral pe Edupedu.ro Foto: Moose Photos from Pexels  
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. O comparatie inutila. In mediul privat, salariile se dau pe merit. Un profesor care promoveaza analfabeti pe banda rulanta nu merita nici un salariu. Din contra, ar trebui pus sa plateasca pentru fals si impostura.

    Daca mediul privat ar avea aceeasi performanta ca invatamantul romanesc, statul nu ar mai avea deloc bani de salarii pentru profesori. Abia ne-ar ajunge sa mancam.

    • Pehașule, voi bugetarii chiar nu meritați bani de mâncare. NU DOAR ÎNVĂȚĂMÂNTUL MERGE PROST, TOT CE ȚINE DE BUGETARI MERGE PROST!!! SUNTEȚI CEVA INUTIL PENTRU SOCIETATE.

    • Barbule, ești dovada vie ca învățământul e degeaba, tot dobitoc ai rămas și prost pana la moarte. Un repetent ca tine nu va aprecia niciodată munca profesorilor, va vedea doar vacanțele.

  2. Si pe ora castiga de 3 ori mai mult…

  3. Pentru Romania, comparatie e inutila. Pepsiglax.

  4. Și cât câștiga la meditatii cu 3 elevi odata?
    La cele 4-5 ore la stat se odihnește ca la restul de 4 căștiga de 4 ori mai mult. Pe zi.

    • De ce nu dai si tu meditatii, daca e asa usor?

    • de ce astepti sa am eu toate raspunsurile?
      problema nu e la cei care fac meditatii ci la cei care nu predau „cu chef” si gandesc `a la` Firea (aka PSD) ca daca nu va convine „de ce nu va dati copiii la meditatii sau sa-i mutati la alta scoala”?
      D`oh!
      Avem o societate bolnava/

  5. Probabil, dar hai sa comparam si cine „freaca menta” mai mult.

  6. În mediul privat esti plătit după cum muncești , după productivitate, valoare,competența etc dar la stat timpul trece leafă merge. Aparatul de stat este plin de pensionari speciali nesimțiți care cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj, este plin de cumatrii relații pile cunoștințe. Este supradimensionat și trebuie restructurat din temelii și trimiși la muncă în economia reală să vadă cum se câștigă banul. Doar Boc a avut curajul sa le taie 25% din salariu, să taie din pensiile speciale în rest nimeni nu se atinge de bugetari . Toți promit în companiile electorale dar nimeni nu face nimic când ajung la guvernare. Asa și acum s a promis eliminarea pensiilor speciale, nimic , s a promis restructurare în aparatul de stat stufos nimic .

    • „În mediul privat esti plătit după cum muncești , după productivitate, valoare,competența”

      Nu stiu de unde provine aceasta lozinca, dar romanii din Romania nu sunt platiti dupa aceste criterii.

      Iar sfantul „mediu privat” pe care dreptofagii il lauda este plin de nepotisme, de pile, de amante, de unii care stiu sa linguseasca intre 2 muschi mari.

      Este plin de ore suplimentare neplatite, neinregistrate, este plin de abuzuri cu concedii fortate, este plin de cutume gen „sa pleci dupa sef” , de barfitori si multe alte bazaconii.

      De multe ori, pentru aceeasi munca, pe mai putina experienta, pe mai putine ore, colegul tau va fi mai bine platit si promovat sa iti fie „supervizor”. La privat, in sfintul privat mesianic, mai ales cel corporatrist.

    • Ilarian, există două tipuri de medii private. Există firme private care trăiesc din afaceri cu statul. Astea maschează sifonarile de bani pentru politicieni și prietenii lor și probabil ai dreptate, să lucrezi acolo este că la stat.

      Dar, în firmele private care stau pe piață fără afaceri cu statul, acolo să ai angajați incompetenți te scoate de piață.

      De fapt asta e fain in capitalism, corupția există cam peste tot, dar firmele care nu au grijă să facă curat, dispar.
      La stat, cu cât e corupția mai mare cu atât crește numărul de angajați …

    • @ Miki

      Te rog lasa lozincile si idealismul, am lucrat ani de zile la corporatii care nu au nicio legatura cu statul si exista coruptie cat cuprinde, lenesi, pilosi, sefi la 26 de ani peste oameni cu experienta de 10-15 de ani in domeniu, amante, risipa, abuzuri grave asupra angajatilor, n-ai voie sa mergi la baie

      in corporatii majoritatea, 90% se prefac ca muncesc, ca sa nu iti dea mai mult de munca sau sa descopere seful ca din 25 colegi, poate pune 5 sa transpire pe aceeasi bani si sa se laude ca „ia uite economie si productivitate”
      si asa se fac angajari extra

    • Mda, ce numești tu corporații, sunt firmele astea care au venit în Romania fiindcă au nevoie de „cost reduction” și sunt abonate lamtotnfelul de scutiri și inventive de la stat ca să păstreze locurile de muncă. Sunt, de fapt, niște scheme Ponzi, cu participarea politicului. Astea angajează toți incompetenții, de aia își permit abuzurile de care zici.
      Am lucrat toată viața la privat, chiar și în corporații, probabil am avut noroc, dar am reușit să mă feresc de genul ăsta de firme. Adică trebuie să știi că nu e peste tot așa, chiar și în Romania.

  7. De curiozitate: ce treaba are comentariul tau cu articolul? Sau esti atat de dibaci incat, orice subiect ar fi, tu o intorci din condei? Sau doar iti place sa vorbesti fara sa zici nimic?

  8. ESTE FIRESC!!! ESTE NORMAL!!!!
    Doar în Rrrumânistan se obișnuiește ca bugetarii să câștige așa mult, exagerat de mult, dublu față de mediul privat!

  9. cum motivezi un om ‘valoros’, ‘competent’ sa se angajeze in invatamantul romanesc?

    • Mai sunt care ar veni și pe bani mai puțini, fiindcă să ai măcar un elev în generație care face ceva cu viața lui, este o mare satisfacție.
      Dar reziști doar dacă mediul de curățat de pile și relații. Nu salariile mici îndepărtează oamenii capabili, ci ăia trei sfert din profesori care ar trebui trimiși la muncă adevărată, în mina sau pe câmp…

  10. Bai Pacalici, macar titlul citeste-l si comenteaza dupa. Pai nu vezi, lăutare, ca e exact invers? Dar ce sa-ti cerem? Este ca la scoala ai avut bilet doar pana la clasa a doua?

  11. In anii trecuti, le-as fi iertat vacanta de vara, dat fiind ca restul anului stau in cutii cu animalele salbatice cunoscute sub numele de copilasi, si mai ales puberi.

    Dar acum nu mai ofera nici servicii de paza a copilului, iar cu educatia in matematica sau fizica nu prea se rupeau nici inainte. Un numar enorm nu se mai arata, in direct, la data si ora cand se intrunea clasa, pe motiv ca au trimis lectia prin email sau porumbel calator.

  12. Profesorii din Romania, care de 10 luni ( din martie) stau degeaba, ar trebui sa primeasca cel mult ajutor de somaj. Profesorii care dau meditatii la negru sunt niste infractori, evazionisti fiscali.

  13. Angajatii din mediul privat ( cu studii superioare sau nu ) produc valoare adaugata si PIB . Ei platesc taxe si impozite ( imense ) din care sint platiti inclusiv profesorii din invatamintul public . Ce produc profesorii din invatamintul public ? Indivizi needucati . Care nu stiu sa se poarte in societate, sa vorbeasca cuviincios si sa scrie .

  14. Bugetarii sunt taietori de frunze la câini, iar aceste faxuri umane trebuie să plece din sistem. Recunosc ca sunt si bugetari onești de bun simț care au de muncă și își fac treaba onorabil dar sunt puși în umbră de putorile celelalte . Am văzut la PNL ce fel restructreaza aparatul de stat, dau afară o amarata de liftiera.

  15. Un profesor are norma intreaga de 18 ore pe saptamana, restul se presupune pregatire personala pe care mai nimeni nu o face. Un angajat in mediul privat nici nu viseaza sub 40 de ore pe saptamana. Un angajat in mediul privat are 21 de zile de concediu pe an, profesorii au luni intregi de vacanta in care nu trec deloc pe la scoala, desi ar trebui. Ce vorbim aici?

    • Perfect adevărat, profesorii au liber de paști de crăciun concediu toată vara plus banii de concediu peste salariu vauchere de vacanță, cadouri meditații neimpozitate bani de prin comisii de bacalaureat capacitate sau chiar în comisii de votare.

    • Este adevărat ce spui dar personal aceste beneficii pe mine nu motiveaza sa fiu profesor. Iar treaba cu meditațiile merge dar la anumite materii și nu oriunde. La tara nu face nimeni meditații la nimic. Deci da, poți să freci menta la greu, nu te da nimeni afară, salariul intra mereu dar în final nu oricine poate fi profesor.

  16. … si cu 90% mai mult decat merita. Nu sunt decat niste babysiteri jalnici, se tin copiii la scoala sa nu bage degetele in priza stand singuri acasa ca in rest fac doar o papagaliceala fara sens, operatiunea de baza fiind transcrierea cartilor in caiet la dictarea ‘dascalilor’.

  17. Ca sa nu mai vorbim ca multi sunt analfabeti functionali la IT, nu se pregatesc singuri, asteapta sa le pice vreo pleasca de cursuri dar si alea in timpul activitatii, nu in vacante. Vor spor de calculator, de aici se vede lipsa celor mai elementare cunostinte, vor sa li se plateasca curentul consumat de deviceuri, iar ei sunt varza iau 4 la disciplina pe care ar trebui sa o predea! Cei mai slabi absolventi ajung in invatamant, e in de neveste si amante de…..Si ne miram ca tinerii pun botu’ la tot felul de fake news, cred in conspiratii si ii aplauda pe jiji, tarziu si simion!

  18. Intr un singur comentariu din cele pe care le am citit eu am întâlnit echilibru și asta înseamnă atât critică cât și apreciere
    Există și oameni în sistem, dar nu toți avem ochii să vedem chestia asta
    Generalizarea este arma omului mic
    Omul care a ajuns să înțeleagă realitatea noastră într o măsură mai profundă știe să fie atent la detalii

  19. Propun tăierea la jumătate a salariilor directorilor de scoli, mare parte manageri policici analfabeți.

  20. Si ce legatura are comentariul tau cu profesorii? Daca e asa usor in învățământ de ce an de an sunt mai putine cadre didactice? Am colegi care au plecat din invatamant si lucreaza in mediul privat. Si ghici ce …spun ca nu s-ar intoarce niciodată. Deci unde este mai usor? Știi ce salariu are un profesor debutant? Nu, dar se comenteaza. Eu mi-as dori sincer sa castigati voi comentatorii, bani ,de acum inainte la fel de multi câți am castigat eu din meditatii. Dar exact la fel ! Si sa stiti ca exista si posibilitatea recalificarii, va asteptam alaturi de noi la catedra! Si hai sa pariem cat ati rezista!

  21. De ce faceti comparatia cu angajatii din privat ?faceti comparatia cu alti bugetari -cu sau fara studii superioare- care castiga mult mai mult decat profesorii (nemaivorbind de alte privilegii); dar ar trebui sa aveti in vedere alta fata a situatiei :cu cat a fost diminuat prestigiul social al scolii ,cu atat a crescut numarul „internatilor ” in penetenciare ,al celor care ii ancheteaza,judeca ,pazesc ,servesc ale caror venituri nu sunt comparate pentru nimic in lume cu veniturile „privatilor”(si nici cheltuielile aferente intretinerea „pensioanelor”pentru infractori in raport cu investitiile in invatamant)

  22. 1. Comparatia Salariilor Profesorilor cu Salariile celor cu studii superioare din mediul privat e NERELEVATA!
    TREBUIE comparate salariile Profesorilor cu Salariile(NETE sau BRUTE!) ale BUGETARILOR!
    NU?!
    2. Cum sa compari salariul unui profesor din Teleorman cu salariul unui corporatist, cand profesorul din Teleorman NU e-n starea sa foloseasca AZI un computer sau un telefon inteligent, NEFIIND in stare sa predea online elevilor??!
    Majoritatea Profesorilor sunt vai de mama lor, in special cei din zonele sarace, din sudul subdezvoltat si Moldova saraca!!
    Uite:
    TVR, 24 Decembrie 2020: „Tot mai mulți dascăli din Teleorman cer să se pensioneze. Motivația: le e greu să se adapteze școlii online.
    Tot mai mulți dascăli din județul Teleorman aleg să renunțe la meserie în această perioadă și își depun dosarele de pensionare. Mulți dintre aceștia solicită chiar să se pensioneze anticipat. O parte dintre cei care rămân în sistem au probleme în a se adapta sistemului de învățământ online. De aceea, unii profesori au ales să le predea elevilor în mod tradițional, în clasă, la tablă iar lecția este înregistrată.
    Școala online nu creează probleme doar elevilor, ci și dascălilor din județul Teleorman. Faptul că le este mai greu să se adapteze cerințelor actuale, care presupun utilizarea noilor tehnologii, la care se adaugă și teama de pandemie, i-au făcut pe mulți profesori din județ să își depună dosarele de pensionare. Alarmant este că, anul acesta, dascălii au optat și pentru pesionarea anticipată.”

    Usor de imaginat ca nu ar fi in stare de altceva!!

    A-propos de comparatia aiurea: INS anunta in 17.07.2020: „Salariul mediu NET din sectorul public este de aproape 5.000 ron, cu aproximativ 60% PESTE cel din privat, cea mai mare disproporție din Uniunea Europeană.”

  23. Atata timp cat salariile din invatamant vor fi scazute, veti avea profesori foarte slab pregatiti, care va vor educa prost, copii. Este un cerc vicios, care odata facut, are rezultate dezastruoase asupra societatii, in general.
    Este logic ca persoanele bine pregatite, sa nu doreasca sa lucreze pentru salarii scazute. In domeniul public sau privat.
    Daca nu veti mari salariile corpului profesoral, nu veti putea avea pretentii ca ei sa fie bine pregatiti si sa se investeasca in educarea copiilor Dv.

    • Nu sunt scăzute deloc salariile, ba sunt chiar dodoloaţe, ca peste tot la stat!

    • Nu sunt scăzute raportat la ora de munca. E drept că nici nu poți cere unui profesor sa predea 8 ore. Hai sa fim serioși, nu poți să compari o muncă de birou într-o firmă cu a preda la 30 de elevi. Eu am fost invitat să țin 2 ore de programare la școala altfel și mi s-a părut mult mai extenuant decat sa lucrez la birou 4 ore

  24. Câtă dreptate avea Petre Ţuţea când spunea (referindu-se la români): „popor de idioţi”!

  25. @ Barbu Gh.
    Comentezi, dar se pare ca nu ai citit articolul. Tocmai subiectul articolului iti scapa.

  26. Sincer …mandru ca sunt profesor.
    E adevarat ca avem o viata usoara(vacante,libere,bonusuri 18 ore pe saptamana pff perect) chiar fericita.
    Dar noi am aleso ,sincer am 4.000 lei net pt cele 18 ore pe saptamana(sa crape invidia in voi sclaviilor)
    Voi cei care sclaviti 10 ore pe zii care aveti 15 zile de concediu pe an va meritati soarta.
    Voi ati ales acest tip de trai greu sau disconfortabil.
    Viata e prea frumoasa sa sclavesti si sa fii sclav in Romania sau strainatate.
    Ps
    Va sugerez sa recomandati copiilor si nepotiilor vostri sa se faca profesori la buget ca se vor face salarii peste 1000 euro in 2,3 ani

    • @Gigi. Nu ești profesor, pun pariu! Vrei doar să denigrezi profesorii. Nici un profesor nu s-ar exprima în acest hal!

  27. @ Gigi,

    Eşti analfabet. Nu ştii nici măcar ce e acela un examen la final de 8 clase.

  28. sunt plin de mine,
    sunt un ratat caruia tot statul i-a gasit finantare,
    as fi muritor de foame daca statul nu mi-ar incredinta niste pomeni de afaceri,
    am fost invatat , de bine de rau, intr-o scoala de stat (de cele mai multe ori),
    multe firme private (romanesti) inseala cetateanul/cumparatorul,
    sunt plin de mine ca lucrez la vreo multinationala, ca un sclav,
    daca sunt atat de bun, nu stiu cum de nu sunt cautat prin Europa,
    am si vreo 5 curve pe care nu stiu cum sa le satisfac … cred ca mai trebuie dati afara niste profesori din aia batrani, da-i dracu’ !