G4Media.ro

Profesorii din România scriu istorie. Președintele s-a întors împotriva propriului popor, iar…

Klaus Iohannis și miile de profesori care au plecat în marș spre Palatul Cotroceni vineri, 9 iunie 2023 / Colaj foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu – Facebook.com

Profesorii din România scriu istorie. Președintele s-a întors împotriva propriului popor, iar profesorii îl demască pe impostorul care a plecat din rândurile lor și astăzi prezidează prin minciună, de la Cotroceni / Plus: lașitatea universitarilor

Profesorii din România scriu istorie. De 3 săptămâni, predau întregii societăți una dintre cele mai valoroase lecții: în fața minciunii și a imposturii, îndrăznesc să acționeze și să schimbe realitatea! Cea mai recentă minciună le-a fost livrată profesorilor și părinților în urmă cu doar o zi, duminică, atunci când premierul și ministrul educației au anunțat de la Palatul Victoria că tocmai au majorat cu 25% salariile profesorilor; în realitate, majorarea este variabilă, iar promisiunea de creștere a salariilor de la 1 ianuarie 2024 nu se regăsește în dispozițiile ordonanței, ci doar în preambul și nota de fundamentare. Niciun pumn pornit de la Palatul Cotroceni și Palatul Victoria nu i-a înfricoșat pe profesori, care îndrăznesc și astăzi să ceară finanțarea majorată a celui mai subfinanțat sistem din România, după cel de asistență socială, ambele având grijă de cel mai de preț bun al unei țări: copiii.

Nici minciunile și atitudinea groasă cât o înjurătură aruncată de la Cotroceni în obrazul unora dintre cei mai respectați oameni ai societății nu i-au intimidat pe profesori, care predau public, de aproape o lună, lecția demnității și a curajului.„Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? […] După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?” – au auzit profesorii și o societate întreagă, în urmă cu o săptămână, de la Cotroceni. Răspunsul profesorilor? Un protest uriaș, în care aproape 20.000 angajați din școli au mărșăluit de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni. „Kilometri de oameni. O autostradă umană. Autostrada Demnității” – a descris-o admirabil scriitorul și profesorul Radu Vancu, singurul universitar care s-a alăturat profesorilor în mitingul de amploare de vineri, 9 iunie 2023, din București:

Cine îndrăznește, domnule președinte, să pună în dificultate examenele naționale? Salariul profesorului debutant (2.400 de lei) va fi echivalent salariului mediu net pe economie (3.800 lei). Asta a promis negru pe alb Legea Iohannis pusă în dezbatere de fosta sa consilieră prezidențială. Prevederea s-a evaporat în legea Iohannis trecută prin Guvern de aceeași fostă consilieră prezidențială, una dintre cele mai șterse figuri din conducerea Ministerului Educației, care va rămâne în istoria instituției doar prin uriașa grevă a propriilor angajați pe care i-a mințit în repetate rânduri fie că le este solidară, fie că nu are bani să le mărească salariile, fie că chiar le-a mărit salariile debutanților prin OUG-uri în care măririle erau menționate în note de fundamentare sau în preambul.

Ce Guvern le-a dat tot ce au cerut, domnule președinte? O țară întreagă asistă la minciunile constante ale premierului Nicolae Ciucă, ministrei Ligia Deca, miniștrilor Marius Budăi și Adrian Câciu și ale secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, singurul condamnat penal negociator-șef în mai multe reprize cu reprezentanții profesorilor, care seara promit de la pupitrul executivului, cu însemnele Guvernului României, că dau OUG prin care dau profesorilor tot ce au cerut, pentru ca dimineața Monitorul Oficial să consemneze fără greș că nimic din ce au cerut cadrele didactice nu se regăsește în actele normative. Iar singurele replici sunt cele venite din partea profesorilor din preuniversitar, susținuți puternic de profesorii Mircea Miclea, Daniel Funeriu și Radu Vancu.

De neimaginat tăcerea plătită de Guvern a Universităților generaliste, cele care istoric îi formează pe profesorii din preuniversitar. Prin Ordonanța de Urgență 53/2023 toți rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii, profesorii universitari, conferențiarii, lectorii și asistenții universitari (adică aproximativ 50.000 de angajați din învățământul superior, potrivit datelor de la Ministerul Educației) au primit 1.000 de lei brut la salariu, iar astăzi sunt pe cale să primească 1.300 prin propunerea făcută mai nou de guvern, fără să fie în grevă sau măcar să se solidarizeze cu preuniversitar (cu excepția UVT-uluiUBB-ului și a UB-ului). Niciun angajat din universități nu a anunțat public că refuză măririle salariale obținute exclusiv prin protestele profesorilor din preuniversitar.

În condițiile în care Guvernul Ciucă se plânge constant că nu are bani să-i plătească mai mult pe profesorii din preuniversitar, de unde a găsit fonduri pentru a le mări nesolicitat salariile tuturor universitarilor care tac asurzitor, în vreme ce foștii lor studenți au renunțat din 22 mai 2023 la orice plată din salariu și rezistă în continuare? Cum acceptă profesorii universitari să primească bani în plus pe jertfa tinerilor care le-au fost studenți în drumul către catedră? Cum pot dormi universitarii din România, știind că de trei săptămâni foștii lor elevi pun capul pe pernă, noapte de noapte, gândindu-se că singura lor certitudine este că mâine vor avea încă și mai puțini bani decât ieri, plata salariilor fiind sistată în timpul grevei?

Colaj foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu – Facebook.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Profii universitari sunt satui de loazele semianalfabete nasite de eroii profesori care mai vor si lefuri marete pt nimicnicia lor profesionala! Invatamantul romanesc e cel pe care-l merita o natie cu politicieni hoti si popor semidoct, care vrea diplome de-a moaca si-atat! Mai lasa-ne cu istoriile astea in care unii, desi nu merita, vor bani mai multi (n-am vazut un profesor care sa promita sa-si imbunatateasca activitatea profesionala; vor doar bani; in schimb, nada!) si ceilalti, guvernantii, zgarciti cu oferta pecuniara care le-ar stirbi sumele luate hoteste cu japca! Orice marire de salarii trebuie legata de performanta constatata la nivelul rezultatelor globale ale elevilor! Ori, Romania ramane in coada cozii Europei la acest capitol! Si pt asta sa le cresti lefurile celor vinovati? Asta da istorie!

    • @Stef: te inseli, problema e la cei care nu sunt de 5 si nu ar trebui sa promoveze.
      Uite, ia-l pe Ciolacu ca exemplu.
      Nu crezi ca un test de inteligentia ar fi obligatoriu pentru parlamentari?

  2. Nu cred ca invata multi din societate lectia asta de la cei care prin greva lor afecteaza parcursul unor elevi nevinovati.

  3. Milioanele care l au votat si si au luat teapa stau in casa. 20,000 profesori intr adevar ne arata o lectie despre cum si ce ar fi trebuit sa facem TOTI

  4. De unde reiese că noi, universitarii, vom primi, începînd cu 1 iunie, 1000 lei în plus la salariul brut? În OUG 53/2023 este vorba de o creștere salarială de 1000 lei brut pentru bibliotecarii BCU și pentru cei care au calitatea de personal didactic auxiliar.
    În altă ordine de idei, este regretabil că sindicatele din învățămînt nu au organizat o grevă, dar asta nu înseamnă că nu am fost acolo, în stradă, cu colegii noștri din preuniversitar.