G4Media.ro

Profesorii în alegeri 2024. Principalele partide nu propun nimic substanțial referitor la…

Foto: Freepik.com

Profesorii în alegeri 2024. Principalele partide nu propun nimic substanțial referitor la cadrele didactice în campania pentru parlamentare, insistă pe formare și generic pe salarizare / Un singur partid vine cu noutăți formulate sumar

Activitățile de formare inițială sau continuă a profesorilor, de la domeniile ȘTIM la sport sau educație pentru sănătate, reprezintă singura promisiune care vizează cadrele didactice, regăsită în programele de guvernare propuse de principalele partide politice înaintea alegerilor parlamentare. Pe lângă acestea, o eventuală creștere a salariilor, în anii ce urmează, este tratată generic de două partide și deloc de un al treilea. Iar singura promisiune de diferențiere aparține USR și se referă la un loc mai important pentru profesori în deciziile luate la nivelul școlii.

Astfel, formarea profesorilor în diverse domenii este singura temă atinsă de PSD în ceea ce privește cel mai larg segment de angajați din sectorul public, în programul său pentru 2025-2028, propus pentru eventualitatea că partidul va ajunge la guvernare după alegeri. Iar obiectivele sale pentru 2028, care vizează unele domenii de activitate, inclusiv educația, nu menționează deloc profesorii, potrivit documentului sintetic prezentat de partid.

Ce propune PSD pentru profesori, potrivit sintezei Programului de guvernare:

  • Formarea cadrelor didactice și de specialiști în domeniile ȘTIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică)
  • Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educația timpurie
  • Pregătirea cadrelor didactice în educație fizică (inclusiv printr-un program național în acestr sens)
  • Sprijin pentru cadrele didactice care predau limba română sau în limba română în diaspora

Ce propune PNL pentru cadrele didactice

În programul lor de guvernare propus pentru anii următori, liberalii înșiră o serie de sporuri acordate deja profesorilor și compară salariile acordate în prezent acestora cu salarii din sistemul de sănătate.

Dar, în același document, continuarea creșterilor salariale este prezentată doar la condițional-optativ, fără să fie formulată o promisiune concretă: „Continuarea creșterii salariale în sectorul educațional ar putea permite alinierea salariilor profesorilor la nivelul celor din sănătate până în 2028, asigurând astfel o echitate salarială între aceste două domenii esențiale pentru societate.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cum nu, lecții de șoferie!

  2. Țările cu buget mic sau îndatorat nu au bani de cercetare serioasă și își fac imaginea pe alte căi. E aberantă neglijarea disciplinelor umaniste, inclusiv istoria. Nu avem nici săli de concert la standarde de secol XXI și nici măcar Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură proprie, ca la Bilbao. Iar presa veche o citim online pe Arcanum.

  3. Pai ce traba au partidele cu scoala?