G4Media.ro

ANALIZĂ Explicație pentru scăderea numărului de elevi care dau BAC-ul: Profesorii și…

Foto: Edupedu.ro

ANALIZĂ Explicație pentru scăderea numărului de elevi care dau BAC-ul: Profesorii și directorii de licee nu mai înscriu elevii la examen ca să nu își desființeze școlile și posturile

Numărul elevilor care nu s-au mai înscris la Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie a crescut constant în ultimii 3 ani, după cum puteți vedea în graficul de mai sus. Sunt peste 40 de mii de elevi numai în acest an, 2022, care deși au fost înscriși în clasa a XII-a nu au mai vrut nici să încerce măcar să dea probele de la Bacalaureat, asta arată datele analizate de Edupedu.ro zilele trecute, analiză în urma căreia o parte a presei a preluat și dezvoltat subiectul. Motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac este unul banal, simplu, inventat chiar de școlile la care învață elevii, de către profesorii și directorii acestora, în semn de rezistență la desființare. Ei folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.

Pe această temă, oficialitățile, de la ministrul Educației la președinte, au făcut declarații eterice, despre îngrijorarea în fața fenomenului și posibile cauze, dar niciuna dintre ele nu atinge problemele care ies la iveală în teren, unde unii profesori decid înaintea examenului de Bacalaureat dacă elevii sunt pregătiți sau nu și astfel își protejează, prin artificii de legalitate, locul de muncă.

A fost întrebat despre acest fenomen al elevilor care, deși figurează în ani terminali nu mai ajung să se înscrie la Bac, mai întâi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă la minister, luni. Oficialul a răspuns așa:

Sorin Cîmpeanu: „Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”.

Marți dimineața, acesta a subliniat că este vorba despre cel mai mic număr de elevi înscriși la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României.

A venit cu justificări după conferința de presă de luni și secretarul de stat Sorin Ion, responsabil de învățământul preuniversitar, care a precizat că majoritatea acestor elevi sunt fie corigenți, fie repetenți, fie cu situația neîncheiată, acesta fiind motivul pentru care nu ar fi intrat în Bac.

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Pfoa, ce Romanie Educata avem aici…

    • Este mai vechi fenomenul.
      Există și la clasa a opta.
      Copii mai slabi sunt sfătuiți să nu se înscrie la evaluarea nationala, școlile profesionale pot fi facute și fără.Fara liceu…doomded for life.

  2. O dovada in plus ca organizarea sistemului educational nu corespunde interesului elevilor,ci celui al profesorilor, care vor sa-si ascunda propria neputinta,iar situatia in discutie este unul din multele motive pentru care educația(si nu numai) trebuie inscrisa pe lista amenintarilor la adresa securitatii nationale, caci in sistem se face loc dictaturii anarhiei și generații intregi de elevi sunt sacrificate in detrimentul interesului national.

    • din pacate cam asta este organizarea in fiecare domeniu, sistemul este facut pentru sistem si nu pentru individ

    • si sa frece bine.

    • Problema e modul cum se fac regulile. E normal ca daca introduci criteriu de performanta procentul de promovare la BAC din scoala, profesorii vor tinde sa evite inscrierea la BAC a celor care nu au sanse. Daca cine a gandit legea punea criteriul de performanta numarul de promovati la bac din totalul elevilor, disparea si tentatia de a nu inscrie la BAC leprele.

  3. ROMANICA EDUCATA

    • Numarul de promovati la BAC va fi cam acelasi, doar ca mare parte din cei care in anii trecuti participau si picau, anul asta nu mai participa. Nu se modifica nimic in esenta.

  4. Tot ce e putred in tara asta este din cauza politicienilor .
    De 30 de ani au furat tara si asta e rezultatul.
    Politicienii si coruptia lor au dus invatamantul sa nu mai conteze.
    Cum adica isi protejeaza posturile ?
    Dar politcienii nu isi protejeaza posturile ? Ei nu angajeaza secretare si asistente ?
    Si cati stau degeaba in „administratia publica” fara competenta si fara studii in domeniul respectiv.

    • cat e ora de mediatii?

    • Eu as zice ca esti postac platit ieftin.
      Lucrezi la stat si ai timp liber.
      Seful te lasa sa stai 3 ore in pauza dar sa mai comentezi pe G4 si sa contrazici pe oricine critica politicienii.

  5. Mare problema!… Sa lege finantarea atat de procentul de promovati cat si de numarul de inscrisi la Bac.

    • Corect. Care este diferenta intre un elev care nu ia bacu’ si unul care nu s-a inscris? Este aceeasi performanta.

  6. Nu dau doi bani pe scoala voastra. Ma fac sofer de tir si castig cat un doctor.

    • Mult succes.
      Vezi că prostii care merg la facultate o să -ti dreseze ” Tiru” să mearga fara tine într-o zi.
      Tu o sa ai cinzeci de ani și dureri de spate.Precis o să-ți găsești ușor o slujbă bine platită.

    • Da, super, mai tare ca doctoru’! Te pishi la roata, te speli din sticla, mananci din conserva si dormi in cabina. Viata, tati! Succes!

  7. Numărul elevilor,studenților,școlarilor scade an de an,numărul educatorilor,profesorilor,profesorilor universitari creste,cresc și lefurile acestora!!!concluzia???ies din ce in ce mai prosti,violenți,needucați!!!cine e de vina,oare???

  8. #romaniaeducata

  9. Asa cum scrie si in articol:”Profesorii și directorii de licee nu mai înscriu elevii la examen ca să nu își desființeze școlile și posturile”. Cunosc cazuri de la un liceu din Resita, cand au fost sfatuiti trei sportivi din Lotul Olimpic de Juniori gimnastica sa nu se prezinte la bac. Le-au promis ca vor fi “ajutati” in toamna. Nu stiu daca acei sportivi cu rezultate remarcabile in sport au dat sau nu bacul in toamna. Ma rog. Asta este Romania educata promisa. Vai de copii! Vai de viitorul acestei tari!

  10. Ați votat cumva USR de vă așteptați la vreo schimbare? Nu. Păi și atunci? Să fiți mulțumiți.

  11. Am fost diriginte la a 12a, anul ăsta. Trei elevi aveau contractele de muncă în Germania semnate deja cu prima zi de muncă 30 mai, de-abia au așteptat să se termine anul (nu îi interesează examenul, doar certificatul de absolvire, să știe că au terminat.) Dintre ceilalți, 5 au locuri de muncă în România (suntem în zonă montană, începe sezonul turistic) și nu s-au mai înscris la bacalaureat, pentru că nu îi lasă patronul liberi atâtea zile răsfirate (sunt competențele în 4 zile + probele scrise încă 3 zile). Trei fete nu se înscriu pentru că două au deja copii (în jur de 1.5 ani fiecare), cealaltă așteptă unul. Mă întrebați cum se face că au născut (cele două) la 16-17 ani, deci clar au conceput înainte de vârsta asta? Poliției nu i-a păsat. ”Soții” au fiecare cu mai mult de zece ani în plus față de fetele respective. Dar e în mediul rural, se practică. Poliția mi-a spus că și-au dat acordul și fetele, și familiile lor.

    Jumătate de clasă deci nu s-a înscris la bacalaureat. Siiiigur, e din cauză dirigintele, că am vrut să-mi păstrez locul de muncă, nu? Sau directorul, sau te mai miri cine? Cererile de înscriere nu se completează automat, ca la clasa a 8a. Dacă elevul nu vrea să se înscrie, nu-l poți înscrie obligatoriu. Dar aruncați în continuare cu noroi, că doar toate școlile sunt colegii naționale din București, toți elevii sunt niște mici Einstein care sunt stresați de profesori, și nu există nicio altă situație care să nu se potrivească cu ceea ce vă închipuiți voi că se întâmplă în realitate.

    Să aveți o zi.

  12. Eu am fost anul trecut diriginta la o clasa terminala de seral cu elevi din categoria 30-50 de ani.Absolut toti nu au vrut sa se inscrie la bacalaureat pentru ca la serviciu li se cerea sa aiba liceu absolvit .Nu bacalaureat.Cu toata insistenta au refuzat participarea la examen motivând:serviciu , copii,soți,pregatire insuficienta.
    In Germania proportia liceu/scoala profesionala este 30/70,la noi in anii trecuti era fix invers.
    In fapt o buna parte dintre elevii care nu se inscriu sau nu iau bacalaureatul ar fi trebuit sa fie in invatamantul profesional pentru a se pregati intr-o meserie ceruta pe piata muncii.Dar invatamantul profesional a fost vazut ca o cenușăreasă,mai ales de catre parinti.Iata unde s-a ajuns-la o lipsa a fortei de muncă ,chiar la disparitia unor meserii.
    Sa nu mai vorbim de slaba dotare de specialitate a multor scoli ,o lipsa de motivare a tinerilor absolventi de facultati in a se angaja ca profesori.
    O politica educationala prost gandita de majoritatea ministrilor ,combinata cu politizarea scolilor si inspectoratelor.
    Dar profesorii sunt de vina!
    S-a creat un soi de ura nationala impotriva profesorilor.La modul acesta lucrurile se vor agrava spectaculos in urmatorii ani,generând lipsa de cadre didactice bine pregatite si motivate .Oricum ,de cativa ani la majoritatea scolilor e deficit de personal.

  13. Performanța coaliției de guvernare este cel mai maternitate de elevi care nu dau bacul.Romania este educată