UPDATE Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: O valoare incomensurabilă pentru lumea academică, membru de onoare al Academiei Române/ Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat despre români și istoria României la cele mai prestigioase edituri din lume, a murit la 90 de ani
UPDATE 3 noiembrie, ora 07:20 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj după moartea profesorului Keith Hitchins:
- ”Îi aducem un omagiu profesorului Keith Hitchins, o voce americană de o valoare incomensurabilă pentru lumea academică. Având un interes și o expertiză autentice în istoria României, a fost membru de onoare al Academiei Române. Moartea profesorulului Hitchins este o pierdere pentru toți cei care l-au cunoscut și i-au cunoscut opera”, a scris ministrul de Externe pe Twitter.
știrea inițială
Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat istoria României la cele mai prestigioase edituri din lume, a murit cu șase luni înainte de a împlini 90 de ani. Keith Hitchins a publicat despre români şi România aproape 60 de ani, la cele mai mari şi prestigioase edituri ale lumii.
- ”Născut la 2 aprilie 1931, sosit în România la începutul anilor 1960 pentru stagii de documentare şi pentru perfecţionarea limbii române, Keith Hitchins a făcut ordine în gâlceava politică şi ştiinţifică româno-ungară referitoare la Transilvania şi la problemele dintre diferitele ei comunităţi şi confesiuni”, scrie Info Sud-Est.
Hitchins a publicat prima sa carte în 1969, la Harvard University Press, intitulată „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. Și în ultimele sale monografii se referă tot la România:
„The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).
Probabil că printre ultimele sale articole, dacă nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare în Balcani în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a fost tipărit în România, în 2018.
Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a primit distincţii academice din partea univesităţilor „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, din Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. De asemenea, în 2018, statul român l-a recompensat cu o înaltă distincţie oficială pentru meritele aduse. Articolul integral, aici.
sursa foto: Facebook/ Facultatea de Istorie Iași
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii