G4Media.ro

Profesorul Mircea Bertea: Pericolul de-a ne culca pe-o ureche de grevă generală.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Profesorul Mircea Bertea: Pericolul de-a ne culca pe-o ureche de grevă generală. Despre lecția (ne)învățată a recentei greve generale a învățământului românesc

Spun iarăși răspicat dintru început: După reacția promptă a greviștilor din învățământ la binecunoscutele A sta strâmb și a judeca dreptCapul plecat sabia nu-l taie sau Stai în banca ta! a venit vremea să ne aducem aminte de A te culca pe-o ureche, în cazul nostru, pe-o ureche a recentei greve generale din învățământul românesc.

Pentru că, se poate observa deja cu ochiul liber, cu excepția unor știri fugitive de tipul ”Premierul Ciolacu are consultări cu sindicatele din Educație, vineri la ora 14:00, în a doua zi de mandat” sau ”Miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor se vor întâlni din nou, marţi (20 iunie, n.n.), cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ pentru a discuta aplicat cu privire la grila salarizării din Educaţie care urmează să se regăsească în noua Lege a salarizării unitare…”, potrivit G4 Media.ro (care citează Agerpres), febra examenelor naționale în desfășurare acoperă acum ecourile grevei și promisiunile ei (împlinite în accepțiunea liderilor sindicali !) cu un început de uitare.

În fapt, nici nu ar trebui să vorbim despre ”promisiuni împlinite” (majorarea salarială și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare)pentru că ele, chiar dacă vor fi puse întocmai în practică, sunt, în realitate, nesemnificative. Nesemnificative în sensul că ”împlinirea” acestora nu rezolvă integral nici măcar o problemă (salarizarea) din nenumăratele probleme grele ale învățământului românesc. Plus că salarizarea ”decentă” în învățământul românesc la nivel de debutant ar urma să fie raportată incorect la salariul mediu brut pe economie, adică la o anumită sumă brută, Învățământul/Educația neavând de-a face în esența lor nici cu nivelul mediu, nici cu brutul, raportarea trebuind făcută la încadrarea corectă în grila generală de salarizare și la coeficienții reprezentativi pentru această profesie și pentru acest domeniu de activitate considerat și asumat legal ca prioritate națională. Coeficienți care, în actuala grilă, sunt apropiați de coeficienții de remunerare în profesii slab calificate sau chiar necalificate. Vă reamintesc ce scriam în precedenta mea intervenție pe Edupedu (dovadă de netăgăduit): coeficient de salarizare astăzi de maximum 2,61 pentru un profesor de liceu (din totalul de 14 coeficienți ai grilei, de la 1 la 14) și de maximum 4,75 pentru un profesor universitar!?

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...